Τη δική τους εξήγηση για την τροπολογία που έκανε μύλο χθες τη Βουλή και απεσύρθη κακήν κακώς δίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ομολογώντας ότι επρόκειτο για «φωτογραφική» τροπολογία, πλην όμως – όπως υποστηρίζουν – για καλό σκοπό. 
Το στόρι έχει ως εξής, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές: Το περασμένο καλοκαίρι όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, πολλές εταιρείες είχαν επιχειρήσει να  πληρώσουν βεβαιωμένες οφειλές σε τελωνεία για εισαγωγές προϊόντων που υπάγονται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (κυρίως πετρελαιοειδή) μέσω τραπεζικών ή προσωπικών επιταγών. Ήρθαν τα capital controls, οι επιταγές έμειναν ακάλυπτες και στις επιχειρήσεις αυτές που χρωστούσαν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης έπεσαν «καμπάνες» προστίμων, όσο ήταν και ο φόρος. Διπλός φόρος δηλαδή. 
Η τροπολογία, υποστηρίζουν οι πηγές, δεν έσβηνε κανένα πρόστιμο, αλλά προέβλεπε ότι αν πληρώσεις το 3% της αρχικής οφειλής και μέσα σε δέκα ημέρες καταβάλεις και την πρώτη δόση, το υπόλοιπο (φόρος και πρόστιμο) μπορεί να ρυθμιστεί από 2 έως 48 δόσεις. «Είναι θέμα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις, αν δεν ρυθμιστεί θα κλείσουν και το υπουργείο Οικονομικών δεν θα εισπράξει τίποτα. Ενώ εάν ρυθμιστεί η οφειλή σε δόσεις, θα μπορεί να γίνει άρση των δεσμεύσεων και των κατασχέσεων, να σωθούν και οι επιχειρήσεις και να πάρουμε και τους φόρους» αναφέρει πηγή που επικαλούνται σήμερα τα Νέα στη στήλη του Μικροπολιτικού.     
Η απορία είναι γιατί το θέμα δεν είχε ρυθμιστεί τόσους μήνες. Διότι η τροπολογία αφορούσε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από την 1η Ιουνίου 2015 έως και τις 31 Αυγούστου 2015. Το μπαλάκι το πέταξε η δημοσιογραφική πηγή στην τρόικα.