Με την παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο Του Πολέμου» ξεκινά, την Παρασκευή 12 Αυγούστου, το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2016, που διοργανώνει εδώ και 42 χρόνια ο δήμος Ελευσίνας.

Με περισσότερες από εξήντα πέντε εκδηλώσεις: 25 παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, 23 μουσικές, 8 κινηματογραφικές προβολές, 3 εικαστικές εκθέσεις, 3 περφόρμανς, έναν ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου, ένα διεθνές συνέδριο, μία διάλεξη και μία διεθνή ημερίδα, ο πολιτισμός γίνεται στην πόλη της Ελευσίνας τρόπος ζωής και βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προσπάθειας για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση.

Κι όλα αυτά μέσα σε μια από τις πιο σημαντικές χρονιές, στην ιστορία της Ελευσίνας, η οποία παραμερίζοντας το στερεότυπο της υποβαθμισμένης πόλης, πέρασε στην τελική φάση και διεκδικεί δυναμικά τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Την παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το θέατρο του Πολέμου», ακολουθεί στις 18 Αυγούστου βραδιά πανσέληνου με τη Σόνια Θεοδωρίδου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τον λόγο έχει, στις 24 Αυγούστου, ο Σωκράτης Μάλαμας με τη συναυλία «πώς λαβώνεται ο χρόνος?», ενώ στις 28 Αυγούστου η Hangzhou Opera Theater παρουσιάζει την παράσταση «The honest advice unpleasant on the ear» βασισμένη στον «Βασιλιά Λιρ» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Huizhu Sun, Chunfang Fei.

Ακολουθεί στις 29 Αυγούστου η παράσταση «Η ασπίς και το συμπόσιο» των Μενάνδρου-Λουκιανού. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για τους σκοπούς της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Η είσοδος σε όλα τα ΑΜΕΑ θα είναι δωρεάν.

Στις 31 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.