Δύο σπουδαίες κωμωδίες του Αριστοφάνη, θα φιλοξενήσει τον Αύγουστο το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στα πλαίσια του ομώνυμου Φεστιβάλ.

“Λυσιστράτη” δια χειρός Μαρμαρινού 

Εθνικό Θέατρο και Μιχαήλ Μαρμαρινός με Αριστοφάνη και αντιπολεμική “Λυσιστράτη” στην Επίδαυρο στις 5 & 6 Αυγούστου. 

Ο Μιχαήλ Μαρµαρινός συναντάται για πρώτη φορά µε τον Αριστοφάνη και σκηνοθετεί το πιο αντιπολεµικό έργο του, τη «Λυσιστράτη». Η παράσταση ανεβαίνει σε νέα µετάφραση, του ∆ηµήτρη ∆ηµητριάδη. Λυσιστράτη είναι η Λένα Κιτσοπούλου.

Μέσα στον Πελοποννησιακό Πόλεµο, που συνεχίζει να µαίνεται και κρατάει τους άντρες µακριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», µε σκοπό να να σταµήσουν τις εχθροπραξίες ανάµεσα στις δύο πόλεις.

 Οι γυναίκες αναλαµβάνουν δράση. Οι άντρες αντιδρούν. Η ειρήνη δεν θα αργήσει να ανατείλει. Το αντιπολεµικό µήνυµα του Αριστοφάνη, µε τη «Λυσιστράτη» 411 π.Χ.), είναι ξεκάθαρο, διαχρονικό και επίκαιρο. Στη φετινή παράσταση του Μιχαήλ Μαρµαρινού παίζουν οι: Γιάννης Βογιατζής, Αθηνά ∆ηµητρακοπούλου, ένα ∆ροσάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Αννα Κλάδη, ένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Ειρήνη Μαρκή, Αθηνά Μαξίµου, Γιώργος Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Θέµης Πάνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Μαρίνα Σάττι, Μαρία Γκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Χάρης Τσιτσάκης και Αιµίλιος Χειλάκης.

 “Όρνιθες” στην Επίδαυρο 

Η Στέγη “πετάει” για πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο στις 19 & 20 Αυγούστου. 

Στη χώρα των πουλιών, σε µια νέα πολιτεία που θα την ονοµάσουν «Νεφελοκοκυγία», θα πετάξουν οι ήρωες της ιστορίας του Αριστοφάνη.

Θα είναι αυτή η πρώτη φορά που η Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών θα «πετάξει» στην Επίδαυρο. Με τους «Όρνιθες». Και τον Νίκο Καραθάνο να σκηνοθετεί. Οι «Όρνιθες» (414 π.Χ.) του Αριστοφάνη είναι η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει, να δηµιουργήσει έναν νέο κοσµο, να «ακούσει» τις επιθυµίες του. Και µε µια «παράσταση γιορτή», ο θίασος του Νίκου Καραθάνου µεταφέρει την ποίηση και τη δύναµη του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου στην Ελλάδα του 2016.
Στην παράσταση µε αγγλικούς υπέρτιτλους, που παρουσιάζεται σε µετάφραση του Γιάννη Αστερή, παίζουν: Αλεξάνδρα Αδίνη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία ∆ιακοπαναγιώτου, Βασιλική ∆ρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έµιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Γρηγορία Μεθενίτη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνος Μπιµπής, Νατάσσα Μποφίλιου, Άγγελος Παπαδηµητρίου, Φοίβος Ριµένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Αγγελος Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, σκηνικά- κοστούµια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, εκτέλεση παραγωγής: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Κωνσταντίνα Γεωργίου. Παραγωγή της Στέγης του Ιδρύµατος Ωνάση.