Παρουσία της εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Πολιτισμού κυρίας Ειρήνης Νταϊφά, πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ, στην κατάμεστη Δημοτική Πινακοθήκη, τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής των μαθητών του Τμήματος Καλλιτεχνικής Παιδείας και Επιμόρφωσης της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά.Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Τμήμα Καλλιτεχνικής Παιδείας και Επιμόρφωσης, φέτος κλείνει δέκα χρόνια έντονης καλλιτεχνικής δραστηριότητας και παρουσίας στα δρώμενα της πόλης.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κυρία Ειρήνη Νταϊφά, τόνισε στον χαιρετισμό της:

«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που σας καλωσορίζω κι εγώ στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά και σας ευχαριστώ θερμά για τη τιμή που μου κάνετε να χαιρετίσω, για άλλη μια χρονιά, τη δουλειά των μαθητών του ΤμήματοςΚαλλιτεχνικής Παιδείας και Επιμόρφωσης, της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου μας.Η Ελλάδα είναι ένα από τα λίκνα του πολιτισμού και της τέχνης για όλον τον κόσμο. Ευτυχώς δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του μεγαλείου της και εξακολουθεί να αναζητά, να ακολουθεί και να διακρίνεται σ όλα τα σύγχρονα πολιτιστικά ρεύματα. Αυτή η αναζήτηση, η καλλιτεχνική ανησυχία, είναι που κάνει τους ανθρώπους πιο δυνατούς και δημιουργικούς, που τους επιτρέπει να σταθούν πάνω και πέρα από πρόσκαιρες ή και πιο μόνιμες δυσκολίες, κατακτώντας ένα αύριο γεμάτο φως, ελπίζω. Είναι το φως που μπορεί να μετουσιωθεί σε ενέργεια και δύναμη χάρη σε χαρισματικούς ανθρώπους που στοχεύουν μέσα από την αξιοποίηση του ταλέντου τους στην πολιτισμική και όχι μόνο ανάπτυξη του κοινωνικού μας συνόλου. Ακριβώς επειδή η τέχνη δεν είναι απλά μια διέξοδος, αλλά είναι πυλώνας δημιουργίας και ανάπτυξης, νιώθω πραγματική υπερηφάνεια μπροστά στα έργα των σπουδαστών του εργαστηρίου ζωγραφικής του Δήμου μας, που απόψε είδατε πολλοί από εσάς και θα δούμε περαιτέρω όλοι μαζί.Κάθε εικαστικό δρώμενο αποτελεί, αναμφίβολα, ένα βήμα εξέλιξης για την τέχνη, πόσο μάλλον που η φετινή έκθεση των μαθητών του Τμήματος Καλλιτεχνικής Παιδείας και Επιμόρφωσης της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, συμπίπτει με τα δέκα χρόνια της λειτουργίας του.Οι μαθητές ζωγράφοι, που απόψε μας παρουσιάζουν τη δική τους εικαστική πρόταση, μας επιτρέπουν και μας προτρέπουν να κάνουμε μια «κατάδυση» στον εσωτερικό τους κόσμο έτσι όπως η παλέτα των χρωμάτων τους τον αιχμαλώτισε στον καμβά. Κάθε σύνθεση έχει τα δικά της μηνύματα και περιμένει τους δικούς της αποδέκτες. Γιατί η ζωγραφική έχει αυτή τη δύναμη. Να θέτει ερωτήματα και να δίνει απαντήσεις αποκαλύπτοντας συναισθήματα και σκέψεις χωρίς ούτε μία λέξη. Αναλογιστείτε σας παρακαλώ αυτή τη δύναμη, χάρη στους δημιουργούς, χάρη στην τέχνη, οι άνθρωποι συνομιλούν ενίοτε και διαπληκτίζονται, αλλά όταν οι πρώτες εντυπώσεις και τα πάθη καταλαγιάσουν, συνειδητοποιούν ότι το πνεύμα τους, ο ψυχικός τους κόσμος έχουν γίνει πλουσιότερα. Αυτή είναι η μαγεία της τέχνης. Η προσπάθεια ουσιαστικής αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας. Θέλω να πιστεύω πως κατά κάποιο τρόπο αυτός είναι και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως εγώ προσωπικά τον αντιλαμβάνομαι. Η ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής όλων μας. Οι σπουδαστές ζωγράφοι που απόψε μας παρουσιάζουν τα έργα τους, το κατάφεραν ήδη και τους εύχομαι να έχουν πάντα έμπνευση και καλλιτεχνική δημιουργία. Σας ευχαριστώ πολύ και καλό καλοκαίρι σε όλους.»

Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα Ευαγγελία Μπαφούνη, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πόσο πολύς κόσμος ήρθε σήμερα εδώ για να τιμήσει τους καλλιτέχνες, για να τιμήσει τον δάσκαλο, γιατί ο Πέτρος είναι ένας πραγματικός δάσκαλος, ο οποίος για να ολοκληρωθεί αυτή η έκθεση έχει περάσει ατέλειωτες ώρες διορθώνοντας, επιβλέποντας και καθοδηγώντας τους μαθητές του.Δεν είναι τυχαία η επιτυχία του εργαστηρίου, δεν είναι τυχαίο ότι στις αρχές του διδακτικού χρόνου έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό. Έχουμε ένα πολύ μικρό εργαστήριο. Το κακό είναι ότι ο Πέτρος δουλεύει μόνος του με τη βοήθεια μιας συναδέλφου και η δουλειά του γίνεται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.Δεν χάνει το κέφι του, είναι κάτι που του αρέσει να κάνει, είναι κάτι που το ξέρει πάρα πολύ καλά, γιατί ο Πέτρος πάνω απ όλα είναι ένας πάρα πολύ καλός ζωγράφος. Ο ίδιος βέβαια πολύ συχνά δεν δίνει τόσο πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτήν του την πλευρά, στην δική του καλλιτεχνική πλευρά, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι το «κουμπί» της δημιουργίας και η όρεξή του να διδάσκει σε μαθητές, να μαθαίνει ανθρώπους να ζωγραφίζουν. Θεωρεί ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να το μοιραστεί κι αυτό νομίζω ότι το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Θέλω να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύω με τον Πέτρο μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η συσπείρωση των μαθητών του γύρω απ’ αυτόν. Και δεν είναι μόνο η συσπείρωση των μαθητών που έρχονται να μάθουν και οι οποίοι κάποια στιγμή, μοιραία σταματούν αυτήν την μάθηση και τους διαδέχονται άλλοι μαθητές.Ο Πέτρος κάθε φορά που διοργανώνει εκδηλώσεις οι μαθητές του είναι παρόντες πολυπληθείς, με πάρα πολύ κέφι και πλαισιώνουν τον δάσκαλό τους με τον καλύτερο τρόπο.Θέλω να του δώσω θερμά συγχαρητήρια, όχι μόνο για τη φετινή δουλειά αλλά θερμά συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνει όλα αυτά τα χρόνια.Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Μιχάλη Τσεκούρα τον Προϊστάμενο της Δημοτικής Πινακοθήκης, ο οποίος δουλεύει κι αυτός για να λειτουργεί η Πινακοθήκη κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, όπως οι περισσότεροι από εμάς στην Ελλάδα του 2016.Εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεση, εύχομαι καλή επιτυχία στον δρόμο των μαθητών ως καλλιτέχνες, αλλά και ως επισκέπτες εκθέσεων ως το «καλλιτεχνικό μάτι» αυτής της πόλης που τόσο πολύ ανάγκη το έχει.Να είστε καλά. Καλό καλοκαίρι».

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Καλλιτεχνικής Παιδείας και Επιμόρφωσης κ. Πέτρος Μπεκάκος, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η ζωγραφική, όπως ο λόγος και η κίνηση, είναι ένα μέσον επικοινωνίας : μια γλώσσα που μας δίνει τη δυνατότητα να καταγράψουμε τόσο τις οπτικές μας εμπειρίες, όσο και τις οπτικές σχέσεις που εμείς οι ίδιοι θα επιλέξουμε για να περιγράψουμε εικαστικά μία ιδέα. Σχεδιάζοντας κάτι που απομονώσαμε από την αντικειμενική πραγματικότητα, ή κάτι που μας ήρθε στον νου χρωματίζοντάς το, του δίνουμε «σάρκα και οστά» και συγχρόνως τη δυνατότητα στους άλλους να αντιληφθούν και να διαβάσουν τη σκέψη μας.Κάθε χρόνο εγγράφονται στα μαθήματα ζωγραφικής ενηλίκων, κατά μέσο όρο περίπου 50 άτομα, που παράγουν πλούσιο καλλιτεχνικό έργο και αυτό αποδεικνύεται κάθε χρόνο στην ετήσια έκθεση ζωγραφικής των σπουδαστών. Παράλληλα το Τμήμα διοργανώνει σε συνεργασία με την Ε΄ Δημοτική Κοινότητα, παιδικό τμήμα ζωγραφικής για τους μικρούς μας φίλους. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου ζωγραφικής έχουν λειτουργήσει σεμινάρια κολάζ και μικτών τεχνικών, θεματικά σεμινάρια χρώματος για μικρούς και μεγάλους, διαλέξεις Ιστορίας της Τέχνης και πολιτιστικές περιηγήσεις. Φέτος, το Τμήμα Καλλιτεχνικής Παιδείας και Επιμόρφωσης κλείνει δέκα χρόνια έντονης καλλιτεχνικής δραστηριότητας και παρουσίας στον Δήμο Πειραιά. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους μαθητές μου και την εικαστικό κα Ελένη Βαβουράκη Καραγιαννοπούλου, για τη συμβολή της στην επιτυχή οργάνωση της έκθεσης.»

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά, η μουσικοσυνθέτης κα Φώφη Κονδύλη, η οποία ταξίδεψε με τις μελωδίες της τους παρευρισκομένους, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στην Πινακοθήκη.

Τα έργα ζωγραφικής που παρουσιάζουν οι μαθητές του Τμήματος Καλλιτεχνικής Παιδείας στην έκθεση αφορούν «νεκρές φύσεις», τοπία και προσωπογραφίες.

Διάρκεια έκθεσης : 14-22 Ιουλίου 2016

Ώρες λειτουργίας : 10:00-13:30 και 17:00-21:00