Μια από τις αναμνήσεις που μοιράζονται όλοι οι Έλληνες, ακόμα κι αν δεν ασχολούνται φανατικά με το μπάσκετ. Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά, η Ελλάδα ανέβηκε πριν από 29 χρόνια στην κορυφή της Ευρώπης, νικώντας το “μεγαθήριο” της ενιαίας Σοβιετικής Ένωσης.

Ήταν το μεγάλο “μπαμ” του Ελληνικού αθλητισμού. Ημέρα σημαδιακή! Τα πάντα άλλαξαν τη μαγική βραδιά της 14ης Ιουνίου του 1987, εκεί όπου η Ελλάδα δεν σταμάτησε και σήκωσε με τον δικό της... τσαμπουκά το Eurobasket μέσα στο ΣΕΦ.Η Εθνική ομάδα μπάσκετ των Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα, Χριστοδούλου, Καμπούρη και των... υπόλοιπων παιδιών κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κόντρα στη Σοβιετική Ένωση με 103-101, βάζοντας με αυτό τον τρόπο την Ελλάδα στην ελίτ.Στιγμές που με το που τις φέρνει κανείς στη μνήμη του, ανατριχιάζει ολόκληρος και συγκρίνονται με το “έπος” του Euro 2004 ή με κάποιες κάποιες κατακτήσεις χρυσών μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες.Σε εκείνη τη διοργάνωση οι Βάλτερς, Μαρτσιουλιόνις, Τσατσένκο, Γιοβάισα και Βολκόφ διέσυραν όποιον αντίπαλο έβρισκαν μπροστά τους, φτάνοντας την ομάδα τους αήττητη μέχρι τον τελικό.Η ομάδα του Κώστα Πολίτη όμως δεν “μάσησε” μπροστά σε αυτό το μεγαθήριο. 17.000 φίλαθλοι κατέκλυσαν το 'Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας” που είχε μόλις 4 χρόνια “ζωής” και ώθησαν τη Γαλανόλευκη στον θρίαμβο.

“Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά. Πραγματικά είμαστε τόσο κοντά. Η πρόκριση στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα… 102-101… και μόνο τέσσερα δευτερόλεπτα. 103-101. Βάλτερς, στον Γιοβάισα, θέλει προσοχή… η μπάλα έξω, είναι το τέλος. Η ελληνική ομάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης…”, είχε πει στη μετάδοση του ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος.

Αυτό που ακολούθησε... πραγματική τρέλα. Στο ΣΕΦ ανοίγουν σαμπάνιες, η Ελλάδα ξεχύνεται στους δρόμους και τα πανηγύρια συνεχίζονται μέχρι το επόμενο πρωί σε όλη την ελληνική επικράτεια.