«Στην επιφάνεια» έρχονται (με ελεύθερη είσοδο) οι μοναδικές αρχαιότητες, που ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο της επέκτασης του Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου στον Πειραιά, οι οποίες αναδύθηκαν με τη βοήθεια της σκαπάνης των αρχαιολόγων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων, σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό Α. Ε. διοργανώνει την περιοδική έκθεση «Στην επιφάνεια», στο κτήριο Ξυλαποθήκη, επί της Οδού Πύλης 8, στις Αστικές Πύλες του Πειραιά.

Μία συλλογή από φωτογραφίες και βίντεο φέρνουν στην επιφάνεια τις διαδικασίες, που εξελίσσονται παράλληλα σε διαφορετικά σημεία του έργου, υπόγεια και πίσω από εργοταξιακές περιφράξεις. Με ξεναγό τον φωτογραφικό και κινηματογραφικό φακό, ο επισκέπτης περιηγείται σε αθέατους τόπους: από τις αρχαίες σήραγγες, τις δεξαμενές και το ρωμαϊκό υδραγωγείο, στις σύγχρονες σήραγγες των υπόγειων σταθμών του Μετρό και στα εργαστήρια συντήρησης της ανασκαφής.

Σε έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο, η έκθεση παρουσιάζει στο κοινό την παράλληλη εξέλιξη της αρχαιολογικής διερεύνησης και του κατασκευαστικού έργου της Επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά. Εστιάζει στις σύγχρονες διεπιστημονικές μεθόδους, που εφαρμόζονται για τη συλλογή και τεκμηρίωση των αρχαιολογικών δεδομένων στο πλαίσιο ενός μεγάλου κοινωφελούς έργου, όπως είναι η κατασκευή του υπόγειου σιδηροδρόμου.

Στόχος της παρουσίασης είναι να αφηγηθεί με σύγχρονα εποπτικά μέσα τις ιστορίες πίσω από τις κατασκευές, αυτές που φτιάχτηκαν σε μακρινές εποχές, αλλά και τις σύγχρονες. Κυρίως, όμως, προσδοκά να φωτίσει με ουσιαστικό τρόπο τη σημασία της ανθρώπινης σύμπραξης και συνεργασίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ, από τη γενική γραμματέα Πολιτισμού,  Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η ομάδα χορού «Πρόσχημα», σε χορογραφία Μαρίας Κολιοπούλου, με ένα σπονδυλωτό έργο που έχει ως βάση τη μνήμη με σειρά χορογραφικών δράσεων, οι οποίες ξεκινούν από τον αρχαιολογικό χώρο και καταλήγουν στο εσωτερικό της Ξυλαποθήκης. Ερμηνεύουν η Ιωάννα Αποστόλου, η Ιωάννα Παρασκευοπούλου, η Ευγενία Σιγαλού και η Βιβή Χριστοδουλοπούλου. Νέυ παίζει ο Αλέξανδρος Σιγαλός.
 Στην έκθεση, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ), ενώ κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, από τον Σεπτέμβριο 2016, θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μαθητές. Ξεκινά στις 9 Ιουνίου, με ωράριο λειτουργίας Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: από τις 9:00 έως τις 17.00, Πέμπτη και Παρασκευή: από τις 12:00 έως τις 20.00, Τρίτη και επίσημες αργίες: κλειστά. Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη.