Με τη συμμετοχή πολλών παιδιών από αθλητικά σωματεία του Πειραιά, καθώς και ανθρώπων κάθε ηλικίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο αγώνας δρόμου 2.000 μέτρων στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2016». Η αφετηρία και ο τερματισμός ήταν στην συμβολή της λεωφόρου Γρηγόρη Λαμπράκη και  πεζόδρομου Σωτήρος. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Πειραιώτη βουλευτή και αγωνιστή της Ειρήνης να γίνουν θεσμός για την πόλη  και να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.
 
O κ. Γιάννης Μώραλης πριν από την εκκίνηση του αγώνα δρόμου, απευθυνόμενος στους δρομείς τόνισε:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά αποφάσισε, αρχής γενομένης από φέτος με ένα τρίπτυχο εκδηλώσεων: τον αγώνα δρόμου για το Γρηγόρη Λαμπράκη, την προβολή της ταινίας «Ζ» στο «ΣΙΝΕΑΚ» και τη συναυλία στο Βεάκειο το βράδυ,  να τιμά από εδώ και μπρος, μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, επιστήμονα γιατρό και  ένα μεγάλο αθλητή, τον Πειραιώτη βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη.  Ξεκινάμε από φέτος προκειμένου να αποτελέσει θεσμό για την πόλη. Σιγά – σιγά θα «χτίζεται». Κάθε αρχή και δύσκολη. Δεν βοηθάει και ο καιρός. Πιστεύω όμως ότι το ξεκίνημα είναι θετικό. Να κάνουμε αυτόν τον αγώνα δρόμου, να δούμε το «Ζ»  στο «ΣΙΝΕΑΚ» το απόγευμα και τη συναυλία στο Βεάκειο το βράδυ με καλούς Έλληνες τραγουδιστές. Όλα αυτά για τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Και επαναλαμβάνω κάθε χρόνο θα προσθέτουμε, θα χτίζουμε, ώστε να αποτελέσει ένα θεσμό. Το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, είτε από τις 22 που έγινε η δολοφονία είτε στις 27 που πέθανε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, να κάνουμε μια σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη του».
 
Ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, κ. Γρηγόρης Λαμπράκης υπογράμμισε: «Ευχαριστώ τον Δήμαρχο  για τις εκδηλώσεις που κάνει σήμερα, γιατί είναι ο πρώτος Δήμαρχος που σκέφτηκε να τιμήσει τον Πειραιώτη βουλευτή. Χαίρομαι για τις εκδηλώσεις που κάνει. Σίγουρα θα πάμε καλύτερα στο μέλλον. Καλή επιτυχία σε όλους σας».   
 
Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά (Ο.Π.Α.Ν.) κα Σταυρούλα Αντωνάκου, δήλωσε:
«Ο αγώνας δρόμου πήγε πάρα πολύ καλά. Ήρθαν παιδιά από τα σωματεία του Πειραιά, ήρθε απλός κόσμος, έτρεξαν ακόμα και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Τιμάμε τον  Γρηγόρη Λαμπράκη για πρώτη φορά στον Πειραιά, όχι μόνο με τον αγώνα δρόμου, γιατί ήταν ένας σπουδαίος αθλητής και Βαλκανιονίκης, αλλά και με άλλες δύο εκδηλώσεις που ακολουθούν: την προβολή της ταινίας «Ζ» στο Σινεάκ στις 17:30 και τη συναυλία στο Βεάκειο στις 21:00. Στόχος μας είναι να τιμήσουμε αυτόν τον Πειραιώτη και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε θεσμό.
Κάθε χρόνο στην επέτειο της δολοφονίας του  να έχουμε εκδηλώσεις  γι αυτόν. Τους ευχαριστούμε όλους. Ήταν καθαρά συμμετοχικός αγώνας δρόμου. Ήρθαμε, χαμογελάσαμε, το χαρήκαμε και ακολουθούν και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις».   
 
Ο Αντιπρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. και Ομοσπονδιακός Προπονητής Κολύμβησης κ. Νίκος Γέμελος, ανέφερε:
«Ένας Πειραιώτης όχι μόνο πολιτικός, ένας Πειραιώτης μεγάλος αθλητής, ένας Βαλκανιονίκης, ένας αθλητής των εθνικών ομάδων και  ένα «κόσμημα» για την ελληνική πολιτική ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Αυτό που έδωσε τελικά πρέπει να μείνει παρακαταθήκη  για τα παιδιά του Πειραιά, για τα δικά μας παιδιά, για το λιμάνι μας, για τον Πειραιά μας. Πρέπει να μείνει μια παρακαταθήκη ώστε να τον θυμηθούν και να τον γνωρίζουν και τα παιδιά μικρότερης ηλικίας.
Αυτός ο αγώνας δρόμου πιστεύω ότι θα γίνει και τα επόμενα χρόνια. Θα δημιουργηθεί ένας θεσμός, ώστε όλα τα παιδιά να θυμηθούν ξανά ποιος ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης».
 
Για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Κυριακή, για δεύτερη χρονιά, στον παραλιακό χώρο της πλατείας Αλεξάνδρας, ο κ. Γέμελος δήλωσε:
«Θα είναι ο Αττίλα Μανιόκι εδώ, ένας Ούγγρος υπερμαραθωνοδρόμος στο άθλημα της κολύμβησης. Έχει περάσει από τα νησιά της Χαβάης μέχρι τα στενά της Ιαπωνίας. Έδειξε ενδιαφέρον για να έρθει στα 120 χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων  που έγιναν στο ίδιο σημείο, στο ίδιο ακριβώς μέρος όπου έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες».
 
Ο Αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη Εθνικού κ. Βαγγέλης Αναγνώστου, τόνισε:
«Η εκδήλωση αυτή έχει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και είναι μια εκδήλωση που πραγματικά θέλει να περάσει κάτι στον κόσμο. Ο Δήμος Πειραιά απ’ ότι φαίνεται ενισχύει αυτήν τη μνήμη και καλό είναι να δώσει το παράδειγμα του Γρηγόρη Λαμπράκη – το  πλήρωσε για την δημοκρατία με τη ζωή του - στις επόμενες γενιές. 53 χρόνια δεν τον έχουμε ξεχάσει. Εδώ θα είμαστε. Για πάντα ζωντανός».
 
Στον αγώνα δρόμου παραβρέθηκαν: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Γκερλές, ο οποίος πήρε μέρος και στον αγώνα.