«Η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού», τόνισε ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, προκαλούν προβλήματα στην επίλυση του προσφυγικού.

Κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία της δραστηριοποίησης του ΝΑΤΟ στον εντοπισμό διακινητών στο Αιγαίο, καθώς και στην υποβοήθηση των τουρκικών αρχών, «με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε η νατοϊκή δράση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και στην ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας με τη γείτονα χώρα».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση, που σημαίνει ότι «μπορούμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο και στην κρίση ασφάλειας, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο». Ωστόσο, όπως είπε, «η κρίση αυτή δεν έχει επίκεντρο την Ελλάδα.

«Τα εμπόδια προκύπτουν από μονομερείς αξιώσεις, που εκφράζονται και με αύξηση της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας στον εναέριο χώρο μας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί οποιεσδήποτε τέτοιες ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Επίσης, υπογράμμισε ότι θα συνεχιστούν οι κοινές προσπάθειες για να καταστεί η συμφωνία για τους πρόσφυγες αποτελεσματική και πρόσθεσε:

Επεσήμανα ακόμα ότι θεωρούμε αναγκαία τη διατήρηση ανοικτών διαύλων με τη Ρωσία, ώστε να διευκολυνθεί η κατανόηση των εκατέρωθεν απόψεων.

«Κάθε κράτος έχει δικαίωμα να εκφράζει τις ανησυχίες του για την ασφάλειά του», είπε στον κ. Στόλτενμπεργκ και σημείωσε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει εποικοδομητικά κάθε πρόταση που αφορά στην προώθηση της πρακτικής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε πρόταση αποκλεισμού έναντι κρατών-μελών της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι η Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά στην άμυνα» και πρόσθεσε:

Εκτιμούμε τις προσπάθειες αυτές και εκτιμούμε τη δέσμευσή σας για συνεργασία, μέσα στο πλαίσιο της συμμαχίας.

«Το ΝΑΤΟ βοηθά στην αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγικής κρίσης», είπε ακόμα ο κ. Στόλτενμπεργκ και τόνισε πως με την ελληνική κυβέρνηση είχε ουσιαστικές συζητήσεις.

«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης», επεσήμανε και υπογράμμισε πως «υπήρξε σημαντική μείωση στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΕ στο Αιγαίο. Το ΝΑΤΟ βοηθά στην αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης», είπε.