Με μεγάλη επιτυχία, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ολοκληρώθηκαν τα δωρεάν εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα για κληρικούς και λαϊκούς που ξεκίνησαν να υλοποιούνται στις 17 Μαϊου 2020 από το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Α.Α.). 
 
Η αυξημένη συμμετοχή και η ένθερμη ανταπόκριση, ιδιαίτερα των λαϊκών μελών της Εκκλησίας, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των εκπαιδευομένων από όλες τις περιοχές της χώρας, η δημιουργική όσμωση και ανταλλαγή εμπειριών και προτάσεων με το υψηλού κύρους διδακτικό προσωπικό σε αγαστή συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό του Ι.Π.Ε., συνθέτουν το μήνυμα έναρξης μιας νέας εποχής.  
 
Το Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., προέδρος του οποίου είναι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, επιθυμώντας να αντιμετωπίσει άμεσα τις παρενέργειες της επιδημίας, αποφάσισε τη συνέχιση των επιμορφωτικών προγραμμάτων που προσφέρει το Ι.Π.Ε. με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, και κατόπιν εγκρίσεως του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, επελέγησαν πέντε Θεματικές Ενότητες, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Εμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθηση». 
 
Στην ενημέρωσή του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, πρόεδρο του Δ.Σ., ο αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ανέφερε ότι στα επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε., μετά την επανέναρξη των συναντήσεων, κατεγράφησαν 1.050 συμμετοχές κληρικών και λαϊκών μελών της Εκκλησίας από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας, ενώ σε 50 ανήλθε ο συνολικός αριθμός των τμημάτων που λειτούργησαν σε 1.400 εκπαιδευτικές ώρες. Στα προγράμματα δίδαξαν 80 πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές και ειδικοί υψηλού επιστημονικού κύρους, μεταξύ των οποίων οκτώ είναι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, καθώς και κληρικοί συνεργάτες των Ιερών Μητροπόλεων.
Η πρωτοβουλία του Ι.Π.Ε., για την οποία επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο το ανθρώπινο δυναμικό του Ιδρύματος, συνάντησε την ένθερμη υποδοχή, όπως προκύπτει από τις εκατοντάδες αιτήσεις παρακολούθησης που κατατέθηκαν, αλλά και από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των προγραμμάτων από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι τόνισαν στις απαντήσεις τους την οργάνωση και την ποιότητα του εκπαιδευτικού υλικού που παρέλαβαν από το Ι.Π.Ε., την παιδαγωγική, επιστημονική και θεολογική επάρκεια των εκπαιδευτών, στοιχεία που σε συνδυασμό με την ανταλλαγή απόψεων και γόνιμου διαλόγου συνετέλεσαν στο βίωμα μιας πρωτόγνωρης εμπειρίας. 
 
Μια πρωτοβουλία που όπως επεσήμαναν αρκετοί συμμετέχοντες κληρικοί, αλλά και λαϊκά μέλη, ιδιαίτερα από την περιφέρεια και τις ακριτικές περιοχές της χώρας, αποτελεί ουσιαστικό βήμα εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας που δείχνει να ανταποκρίνεται στον παλμό της εποχής, ενισχύοντας παράλληλα με πρόσθετα εφόδια την άσκηση του ποιμαντικού και κοινωνικοπρονοιακού έργου.
 
Το σχεδόν καθολικό αίτημα επανάληψης και εμπλουτισμού των προγραμμάτων δεν μπορεί παρά να ικανοποιηθεί από την πλευρά του Ι.Π.Ε, το οποίο έχει ήδη προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.