«Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι μετακινήσεις προς τα νησιά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε «πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η υγεία επιβατών, πληρωμάτων και η υγεία των κατοίκων των νησιών ιδιαίτερα των μικρών νησιών».

Ο υπουργός ανέφερε πως η δυναμικότητα πληρότητας των πλοίων είναι 50% με το τωρινό πρωτόκολλο ενώ είπε πως το προσεχές διάστημα θα υπάρξει αναπροσαρμογή στην πληρότητα.

Ακόμη ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε πως «εάν χρειαστεί η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την ακτοπλοϊα και τους ναυτικούς μας καθώς τα πλοία εξυπηρετούν περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια νησιώτες».

Ερωτηθείς για αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, εκτίμησε ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρίες θα τοποθετηθούν με κοινωνική ευθύνη απέναντι στους
πολίτες.

Αναφορικά με την επιστροφή ναυτικών σε ποντοπόρα πλοία, σημειώσε πως «είναι ένα διεθνές πρόβλημα ενώ είπε πως για τον επαναπατρισμό χρειάζεται να είναι ανοιχτές οι αεροπορικές συνδέσεις».

Για τη κρουαζιέρα, δήλωσε ότι «τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα σημειώνοντας πως δεν είναι ορατός ο χρόνος που θα επανεκκινήσει ο συγκεκριμένος
κλάδος».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Ναυτιλίας στα Παραπολιτικά 90,1:

«Ξεκινάμε την επιστροφή στην κανονικότητα με ασφάλεια, με αξιολόγηση όλων των επιστημονικών δεδομένων. Το υγειονομικό πρωτόκολλο έγινε σε συνεργασία και με τους θεσμικούς εκπροσώπους της ακτοπλοΐας και βέβαια με τους ειδικούς επιστήμονες. Επομένως στη μετακίνηση προς τα νησιά αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να διασφαλίσουμε πρώτα από όλα την υγεία τόσο των επιβατών όσο και των μελών του πληρώματος και κυρίως να διασφαλίσουμε την υγεία των κατοίκων των νησιών και ιδιαιτέρως των μικρών νησιών. Επομένως ξεκινάμε με ένα υγειονομικό πρωτόκολλο το οποίο περιορίζει στο 50% τη δυναμικότητα φιλοξενίας του πλοίου, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες το οποίο αυξάνεται στο 55%. Άρα ξεκινάμε με αυτό το πρωτόκολλο, δεν σημαίνει ότι θα πάμε με αυτό το πρωτόκολλο στη διάρκεια της θερινής περιόδου, γίνεται αξιολόγηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων και φυσικά και με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών επιστημόνων αυτό το πρωτόκολλο σταδιακά θα υπάρξει αναπροσαρμογή», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.

Αναφορικά με τη μετακίνηση στα νησιά, ανέφερε: «Θα έχουμε εικόνα πάρα πολύ σύντομα, δεν θα αργήσει. Ηδη η μετακίνηση προς τα νησιά έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Δευτέρα όπου μπορούν να μετακινηθούν ιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που ήδη έχουν ανοίξει».

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί να ανακύψουν οικονομικά προβλήματα στην ακτοπλοϊα, δήλωσε: «Το πλοηγούμενο χρονικό διάστημα επειδή πήραμε έγκαιρα μέτρα διασφαλίσαμε να έχουμε μηδενικά κρούσματα στα περισσότερα από τα νησιά. Αυτό είναι πολύ μεγάλη κληρονομιά και για τα νησιά αλλά και για τη χώρα μας γεγονός που έχει προκαλέσει ευμενή σχόλια από όλο το διεθνή Τύπο. Αυτό είναι μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα μας. Το δεύτερο που διασφαλίσαμε είναι η μίνιμουμ επικοινωνία μεταξύ της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας. Το τρίτο πράγμα που κάναμε ήταν να ενισχύσουμε από εθνικούς πόρους την ακτοπλοΐα αλλά και τους εργαζόμενους ναυτικούς μας και το τέταρτο που σχεδιάζουμε είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσουμε πρόταση στην ευρωπαϊκή επιτροπή, βάσει του άρθρου 107 της συνθήκης της ΕΕ, όπου θα ζητήσουμε αποζημίωση για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω της περιόδου. Άρα εδώ είμαστε να στηρίξουμε την ακτοπλοΐα μας, να στηρίξουμε τους ναυτικούς μας. Η ακτοπλοΐα είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας μας, εξυπηρετεί πάνω από 1,3 εκατομμύρια νησιώτες μας και βεβαίως διασφαλίζει την οικονομική-κοινωνική ανάπτυξη στην νησιωτική Ελλάδα κυρίως όμως επιτελεί εθνικό έργο. Εμείς με όλους τους τρόπους συνεχίζουμε να στηρίζουμε και αν χρειαστεί θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και τους εργαζομένους ναυτικούς μας και την ακτοπλοία μας και βέβαια όταν με το καλό ξεκινήσει επισήμως η τουριστική περίοδος να αυξηθεί και η κίνηση και τα δρομολόγια και να επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης των τιμών των εισιτηρίων, σημείωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα συμπεριφερθούν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και υπευθυνότητας, σε κάθε περίπτωση εδώ είμαστε παρακολουθούμε τα πράγματα από κοντά, εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, είμαστε σε στενή επαφή με τις εταιρείες αλλά και τους ναυτικούς μας επομένως εδώ είμαστε να τα δούμε και να τα εξετάσουμε όλα τα ζητήματα. Πιστεύω να συμπεριφερθούνε με κοινωνική ευθύνη απέναντι στην κοινωνία μας που δοκιμάζεται αυτή την περίοδο».

Αναφορικά με την επιστροφή των ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται σε ποντοπόρα πλοία, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα. Καταλαβαίνετε ότι για να ξεκινήσει η διαδικασία του επαναπατρισμού χρειάζεται καταρχήν να είναι ανοιχτές οι αεροπορικές συνδέσεις. Σε πολλές χώρες έχουμε ακόμα lockdown άρα είναι δύσκολος ο επαναπατρισμός και η αντικατάσταση των πληρωμάτων πιστεύω όμως σιγά σιγά εφόσον επανέλθουμε στην παγκόσμια κανονικότητα να μπορέσει να γίνει και η αντικατάσταση».

Για το θέμα του θαλάσσιου τουρισμού: «Ίσως είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να εκμεταλλευτεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, τα μηδενικά κρούσματα στα νησιά, και με δεδομένο ότι η κρουαζιέρα, τουλάχιστον για φέτος, δεν προβλέπεται να ξεκινήσει σύντομα πιστεύω ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τον θαλάσσιο τουρισμό να εκμεταλλευτεί το μεγάλο αυτό πλεονέκτημα της πατρίδας μας και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να μπορεί να αναπτυχθεί ο κλάδος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Παρόλο που οι ακυρώσεις είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό και στο συγκεκριμένο κλάδο φαίνεται σιγά σιγά αρχίζουν δειλά τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα και για αυτό τον κλάδο».

Για την κρουαζιέρα: «Επειδή η κρουαζιέρα είναι μια διεθνή δραστηριότητα τα μηνύματα δεν είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξα. Δυστυχώς έγινε πολύ κακή διαχείριση του περιστατικού στην Ιαπωνία, αυτό προκάλεσε ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων στον κλάδο. Δεν είναι ορατός ο χρόνος που θα επανεκκινήσει η κρουαζιέρα όμως επειδή η χώρα μας διαχειρίστηκε με πολύ καλό τρόπο και τις εταιρείες κρουαζιέρας αλλά και γενικότερα έχει μια πάρα πολύ καλή εικόνα διεθνώς πιστεύω ότι όταν επανεκκινήσει η κρουαζιέρα η χώρα μας θα έχει τον πρώτο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».