Τη στιγμή που το Μαξίμου ανεβάζει τους τόνους στη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, δηλώνοντας πως θα φέρει στη βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, παρόλο που η πλευρά των δανειστών κάνει λόγο για μονομερή ενέργεια, στην Ουάσινγκτον τις πρώτες μέρες της εαρινής συνόδου του Ταμείου οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία είναι πολύ αρνητικές.

Σε έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, το ΔΝΤ "κρούει" τον κώδωνα της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, καθώς το ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης παραμένει πάντα πιθανό τους προσεχείς μήνες, τονίζοντας πως ο κίνδυνος των εκλογών συνιστά εμπόδιο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και απαιτούνται για την έξοδο από την κρίση.

«Ο εκλογικός κύκλος και το πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να περιπλέξουν την εφαρμογή πολιτικών ή να αποθαρρύνουν την τολμηρή εφαρμογή πολιτικών εντός του 2016 σε αριθμό χωρών», σημειώνει μεταξύ άλλων η έκθεση.

 

Αμφισβήτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος

Ένα δεύτερο σημείο τριβής με την πρόσφατη επικοινωνιακή πολιτική του Μαξίμου είναι ο προϋπολογισμός του 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει στις ομιλίες του πως παρά την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%, το ΔΝΤ όμως απορρίπτει τους ισχυρισμούς, εκτιμώντας πως στην πραγματικότητα υπάρχει έλλειμα τουλάχιστον 0,6%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο στηρίζει αυτές τις προβλέψεις σε στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχουν υποχρεώσεις του Δημοσίου για πληρωμές σε τρίτους, οι οποίες δεν έχουν αποτυπωθεί στον Προϋπολογισμό.