Έχει αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του λιμενικού σώματος στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Αναφορικά με την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων ο κ. Πλακιωτάκης είπε:

«Το επεισόδιο στην Κω ήταν μια ακόμα προκλητική και επιθετική ενέργεια από πλευράς Τουρκίας. Η στάση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος είναι ότι έχουμε αυξήσει την επιχειρησιακή μας δραστηριότητα, και σε επίπεδο επιχειρησιακών μέσων και σε επίπεδο προσωπικού και σε επίπεδο περιπολιών, και έχουμε καταφέρει το τελευταίο χρονικό διάστημα να έχουμε περιορίσει στο ελάχιστο τις ροές από την Τουρκία»

« Εμείς στο παιχνίδι της Τουρκίας δεν πρόκειται να παίξουμε. Αντιδρούμε με ψυχραιμία αλλά ταυτόχρονα αντιδρούμε και με τόλμη αλλά και αποφασιστικότητα στη στάση αυτή της Τουρκίας. Δεν πρόκειται να αντιδράσουμε με ανεξέλεγκτο τρόπο από την άλλη όμως είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε στην οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή δεχτούμε. Το Λιμενικό Σώμα υπηρετεί την εθνική στρατηγική που εδράζεται στην τήρηση των διεθνών κανόνων του διεθνούς δικαίου επομένως σε αυτή την πρόκληση εμείς ως Λιμενικό Σώμα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με οποιοδήποτε τρόπο»

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Ερντογάν επιδιώκει θερμό επεισόδιο

« Είναι απολύτως σαφές αυτό. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα. Όπλο μας σε αυτή την περίπτωση είναι η τόλμη, η αποφασιστικότητα και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των στελεχών μας. Εμείς δεν θα προκαλέσουμε εάν όμως προκληθούμε, εάν ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές να ξέρετε ότι θα αντιδράσουμε. Εάν απειληθούν τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας προφανώς και θα αντιδράσουμε σε κάθε όμως περίπτωση εμείς το παιχνίδι της Τουρκίας δεν πρόκειται να το παίξουμε. Αυτή η διαρκής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου εκθέτει την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, αυτό είναι το όπλο μας. Εμείς όμως σε κάθε περίπτωση επαγρυπνούμε, δεν εφησυχάζουμε»

« Εχουμε να κάνουμε με έναν απρόβλεπτο γείτονα, δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει εμείς όμως οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Το Λιμενικό Σώμα έχει αποδείξει ότι σέβεται και την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα όμως αυτή την ώρα η εθνική μας προτεραιότητα και στρατηγική είναι η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και το κάνουν πάρα πολύ καλά»

Αναφερόμενος στην κρίση από τον κοροναϊό

« Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, συνεργαζόμαστε απόλυτα με τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις η ψυχραιμία και η σοβαρότητα είναι το πρώτο μας μέλημα, από την άλλη όμως είμαστε σε διαρκή επαφή με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, αυτές που δραστηριοποιούνται κυρίως και με τη γραμμή της Ιταλίας, έχουν ληφθεί μέτρα και από τις εταιρείες, μέτρα απολύμανσης, πρόληψης και ανάλογα με την κλιμάκωση προφανώς θα ληφθούν και άλλα μέτρα. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια»