Τo 2020 θα είναι µια καλύτερη χρονιά για τις Ελληνίδες, τους Ελληνες, την Ελλάδα. Μια χρονιά σταθερά ανοδικής πορείας, νέων σηµαντικών επενδύσεων, ανάπτυξης για όλους, αποκατάστασης της µεσαίας τάξης, ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουµε επιδείξει απόλυτη συνέπεια στις προεκλογικές µας δεσµεύσεις, συστηµατικότητα στην ενασχόληση µε την καθηµερινότητα, αποτελεσµατικότητα σε φορολογικές ελαφρύνσεις και µέτρα που ενισχύουν τους πολίτες, γρήγορη πορεία σε αλλαγές και µεταρρυθµίσεις που είναι απαραίτητες για τη χώρα µας.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής µετέχει µε όλες του τις δυνάµεις στη µεγάλη αυτή προσπάθεια. Ηδη εγκρίναµε το master plan των επενδύσεων της ΟΛΠ Α.Ε. για το λιµάνι του Πειραιά, ύψους 610 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το επενδυτικό πλάνο του Οργανισµού Λιµένα Θεσσαλονίκης.

Επίσης, εγκρίθηκε η υλοποίηση έργων εκσυγχρονισµού σε 34 µικρά και µεγάλα λιµάνια της χώρας, συνολικού ύψους 4,4 εκατ. ευρώ, δηµιουργήθηκαν 18 νέες άγονες γραµµές, που θα εξυπηρετήσουν δεκάδες χιλιάδες νησιώτες, ενώ ενισχύσαµε το Λιµενικό Σώµα, προκειµένου να µπορεί να επιτελέσει την τόσο σηµαντική και δύσκολη αποστολή του.

Το 2020 θα είναι για τη ναυτιλία αλλά και τη νησιωτικότητα χρόνος σηµαντικών µεταρρυθµίσεων, µε δύο βασικούς πυλώνες προτεραιότητας:

 

Την ενίσχυση και εδραίωση της παγκόσµιας ισχύος της χώρας µας στον τοµέα της ναυτιλίας.


 Την αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών των νησιών µας και την ανάληψη ειδικής µέριµνας για την οικονοµική, κοινωνική και εδαφική συνοχή του νησιωτικού χώρου, υπό το πρίσµα της γαλάζιας οικονοµίας.

Στόχος µας είναι να δηµιουργήσουµε το ολοκληρωµένο, σύγχρονο, λειτουργικό πλαίσιο µέσα στο οποίο η ελληνική ναυτιλία θα αναπτυχθεί ακόµα περισσότερο και οι κάτοικοι των νησιών µας θα έχουν ευκαιρίες και δυνατότητες για πρόοδο και προκοπή.

Ενας στόχος που δεν είναι µόνο εφικτός, αλλά και πέρα για πέρα αναγκαίος. Εύχοµαι σε όλες και όλους, ιδιαιτέρως στους ναυτικούς και τις οικογένειές τους, υγεία, ευτυχία και δηµιουργικότητα για το 2020.

** Ο Γιάννης Πλακιωτάκης είναι υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.