«Όλη μου τη ζωή δουλεύω, δεν ξέρω να κάνω τίποτε άλλο». Με τα λόγια αυτά και σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, αποδέχθηκε απόψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS κ. Ευάγγελος Γ. Μυτιληναίος την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Μιλώντας στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο κ. Μυτιληναίος, αφού ευχαρίστησε την οικογένειά του (χωρίς την οποία όπως τόνισε δεν θα είχε γίνει τίποτα) και τον αδελφό του Γιάννη Μυτιληναίο («Όταν οι δρόμοι μας χώρισαν τιμήσαμε ο ένας την προσφορά του άλλου») περιέγραψε το περιβάλλον στο οποίο κινείται σήμερα η επιχειρηματικότητα και η χώρα αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. «Στα πρόσωπά σας, τόνισε απευθυνόμενος στους φοιτητές, βλέπω την Ελλάδα του μέλλοντος. Μια Ελλάδα που δεν έχει επιστρέψει απλώς και μόνο στην κανονικότητα μετά την κρίση, αλλά μια Ελλάδα ανταγωνιστική, πραγματικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη.

 

Βλέπω τους πολίτες ενός σύγχρονου, δημοκρατικού κράτους δικαίου ικανού να προσφέρει ασφάλεια και δικαιοσύνη υπό συνθήκες περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης». Χαρακτήρισε τους φοιτητές ως το εσωτερικό brain gain της Ελλάδας: «Η δική σας επιτυχία, είπε, είναι το ισχυρό μήνυμα και πρόκληση επιστροφής για εκείνους που αναζήτησαν καλύτερη τύχη έξω από τη χώρα μας. Κάναμε επιτυχίες κυρίως στο εξωτερικό αλλά γίναμε άνθρωποι στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η χώρα ξεφεύγει με αργά βήματα από το κυνήγι μαγισσών και την δαιμονοποίηση της αγοράς. «Η κρίση και η δύσκολη πορεία των τελευταίων 10 ετών ελπίζω να μας έκανε όλους σοφότερους. Το υψηλό κόστος που κατέβαλε η κοινωνία δεν πρέπει να πάει χαμένο, το οφείλουμε στον τόπο και τις νέες γενιές», είπε. Υπογράμμισε ότι οι απαιτήσεις από τις επιχειρήσεις αυξάνονται, πολύ περισσότερο όταν οι πολίτες διαπιστώνουν ότι το κράτος αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Και σημείωσε ότι «Περάσαμε και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη περνάμε από συμπληγάδες, όμως κάθε κρίση κρύβει και μια ευκαιρία. Αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της μικρής προσπάθειας, των χαλαρών κανόνων, της παρασιτικής κατανάλωσης και της ευκαιριακής λογικής».

Αποδεχόμενος εξάλλου την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα μίλησε για εξαιρετική τιμή, την οποία υποδέχθηκε με συγκίνηση, χαρά και υπερηφάνεια.

Κατά την προσφώνηση του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Καθηγητής 'Αγγελος Κότιος σημείωσε ότι στον κύκλο των επίτιμων διδακτόρων του Πανεπιστημίου περιλαμβάνονται ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, της Γερμανίας κ. Βάλτερ Σταινμάγιερ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, κ.α. «Ο τιμώμενος, τόνισε, εργάζεται άοκνα για την πραγμάτωση των οραμάτων του που εμπνέονται από τις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ. Τιμούμε έναν αυτοδημιούργητο Πειραιώτη επιχειρηματία που αποτελεί πρότυπο για τους νέους, με επιχειρηματική και οικολογική ευαισθησία, που πιστεύει και αξιοποιεί Έλληνες επιστήμονες, επενδύει στην εφηρμοσμένη έρευνα και επιμένει ελληνικά παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων δέκα χρόνων».

Ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης τόνισε ότι ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα αποτελεί την ύψιστη τιμή που μπορεί να απονείμει το πανεπιστήμιο, σε μια εξέχουσα επιχειρηματική προσωπικότητα που διακρίνεται για την ικανότητα να διαβλέπει τις εξελίξεις, να εντοπίζει τις ευκαιρίες και που δεν φοβήθηκε ποτέ να αναλάβει τον κίνδυνο των επιλογών του.

Το έργο του τιμώμενου παρουσίασε ο πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητής Αθανάσιος Κουρεμένος μιλώντας για την πορεία του, μετά τις σπουδές στην Αθήνα και το Λονδίνο, στην οικογενειακή επιχείρηση από το 1978. Επιχείρηση που μετεξελίχθηκε στη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στον τομέα της ενέργειας, της μεταλλουργίας, των μετάλλων, των κατασκευών ενεργειακών έργων (ΜΕΤΚΑ) και στη μεγαλύτερη καθετοποιημένη επιχείρηση αλουμινίου και αλουμίνας στην Ευρώπη (Αλουμίνιον της Ελλάδος), αλλά και στον μεγαλύτερο εναλλακτικό παραγωγό και πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Στάθηκε ιδιαίτερα στον χειρισμό της κρίσης του 2008 με το κλείσιμο παραγώγων προϊόντων που εξασφάλισαν την πώληση της παραγωγής αλουμινίου σε τιμή τριπλάσια από εκείνη που διαμορφώθηκε στην αγορά, εξασφαλίζοντας πόρους για τη σωτηρία της επιχείρησης. Υπενθύμισε δε ότι όταν η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο το 1995 είχε κεφαλαιοποίηση ύψους 1 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα ξεπερνά το 1,5 δισ.

«Το τι κάνει επιτυχημένο έναν επιχειρηματία, κατέληξε, εξακολουθεί να αποτελεί «μαύρο κουτί». Υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η ανάληψη κινδύνου, αλλά δεν φθάνει αυτό. Χρειάζεται η ικανότητα να επιλέγει, να οργανώνει και να συνδυάζει πόρους με στόχο την επίτευξη αποτελέσματος που εμπεριέχει υψηλή καινοτομικότητα».

Παρόντες στην τελετή ήταν μεταξύ άλλων ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος, οι πρώην υπουργοί Γκίκας Χαρδούβελης και Γιάννης Μανιάτης, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, επιχειρηματίες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.