Εκδηλώσεις στην μνήμη του Στρατηγού της Επανάστασης του 1821 Νικήτα Σταματελόπουλου, του θρυλικού Νικηταρά του Τουρκοφάγου, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 6 Οκτωβρίου στον Πειραιά.

Συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας μετά την Θεία Λειτουργία εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο Μητροπολίτη Προικοννήσου Ιωσήφ για τον μεγάλο Έλληνα εθνικό ήρωα, ενώ ο φιλόλογος Νικήτας Σταματελόπουλος, απηύθυνε ομιλία για την ζωή και την προσφορά του Νικηταρά στο Έθνος.

Να σημειωθεί ότι στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο οπλαρχηγός, είχε χάσει την όραση του και ζητιάνευε στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται ο Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Συγγνώμη από την Πολιτεία μετά από 170 χρόνια

«Ο Νικηταράς κατά την επιθυμία του, τάφηκε δίπλα στον θείο του, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Όμως τα δύο μέτρα γης του τάφου του ήρωα τα κατέλαβαν ασήμαντοι νεοέλληνες και έτσι αντί εκεί που θάφτηκε να θεωρηθεί από το επίσημο κράτος περιοχή ιερή και να του στήσουν ανδριάντα, ο χώρος χάθηκε», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Σταματελόπουλος.

«Για αυτήν την άσχημη και προσβλητική αντιμετώπιση του ελληνικού κράτους, με καθυστέρηση 170 ετών, ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Μία καθυστερημένη συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστη ο Νικηταράς κατά τα τελευταία έτη του βίου του.

Η ιστορική επίσημη επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στο χωριό μας το Τουρκολέκκα, πραγματοποιήθηκε τον φετινό Αύγουστο, στο πλαίσιο του εορτασμού των Νικητάριων. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μιλώντας για τον Νικηταρά, εξήρε την προσφορά του στον υπέρ πατρίδας και θρησκείας αγώνα των τότε υπόδουλων Ελλήνων κατά των Οθωμανών», είπε στη συνέχεια ο ομιλητής.

«Ο ξεχωριστός αγωνιστής Νικήτας Σταματελόπουλος, που θυσίασε τα πάντα για την ελευθερία της πατρίδας μας σημάδεψε ανεξίτηλα με την ζωή και το έργο του τις ψυχές των Ελλήνων. Γι’ αυτό Στρατηγέ Νικηταρά δεν σε ξεχνάμε. Αιωνία σου η μνήμη», τόνισε κλείνοντας.

Ο πιο ανιδιοτελής Ήρωας του 1821


Στη συνέχεια παρουσία της φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιά τελέστηκε τρισάγιο στην προτομή του Νικηταρά, στο προαύλιο του παρακείμενου Γηροκομείου Πειραιώς, η οποία ανηγέρθη με δωρεά του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη.

«Προΐσταμαι των εκδηλώσεων από εκκλησιαστικής πλευράς στη μνήμη ενός από τους αγνότερους και ανιδιοτελέστερους και ήρωες του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, του περιλάλητου και αξιονόμαστου Νικηταρά», είπε ανοίγοντας τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ.

«Πολλοί αγωνίστηκαν στον Αγώνα του ΄21, πολλοί όμως έδειξαν και μικρότητες. Λίγοι ήταν αυτοί που δεν έδειξαν την παραμικρή μικρότητα, ούτε κατά την διάρκεια, ούτε μετά από τον Αγώνα, που κράτησαν μία αξιοπρέπεια, μία ανιδιοτέλεια, μία ευγένεια ψυχής η οποία διδάσκει διαχρονικά.

Ένας εκ των πρώτων αυτών ήταν ο Νικηταράς, ο οποίος  όταν μετά την Άλωση της Τριπολιτσάς διαμοιράστηκαν λάφυρα, αρνήθηκε να πάρει το παραμικρό. Ένα αδαμαντοποίκιλτο σπαθί ενός τούρκου αξιωματικού που του έδωσαν ως δώρο, αμέσως το έδωσε στην κυβέρνηση, λέγοντας αυτό ανήκει στο έθνος και όχι σε αυτόν», πρόσθεσε.

Επίσης αναφέρθηκε στην οικονομική βοήθεια που ήθελε να δώσει ο πρέσβης μίας ξένης δύναμης στον Στρατηγό, την εποχή που ζητιάνευε στον Πειραιά και ο Τουρκοφάγος απάντησε ότι η πατρίδα νοιάζεται γι’ αυτόν.

«Αυτό ήταν το μεγαλείο της ψυχής του Νικηταρά. Δεν εξαργύρωσε τις δάφνες του με υλικά αγαθά. Υπήρξε σεμνός και ταπεινός, αυτός που ήταν κορυφαίος των κορυφαίων. Στα 170 χρόνια που ενθυμούμαστε την ώρα που έφυγε και έκλεισε τα μάτια του σε αυτόν τον βίο για να τα ανοίξει στην ζωή, αναφωνούμε από τα βάθη της καρδιάς μας Αθάνατος και ευλογημένη και αγία η μνήμη του», είπε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ιωσήφ.

“Να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι”


Τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου Γρηγόρης Καψοκόλης.

«Είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και σε ότι καλό θέλει να αναδείξει αυτή η πόλη. Όπως στην προκειμένη περίπτωση, μετά την πρόταση του Μητροπολίτη κ.κ. Σεραφείμ, αποδέχτηκε ο κ. Ευάγγελος Μαρινάκης να αναλάβει με δικά του χρήματα την ανέγερση της προτομής του Νικηταρά, για να θυμόμαστε οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Καψοκόλης.

Στεφάνια στην προτομή του Νικηταρά κατέθεσαν: εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά Γ. Μώραλη, ο Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου Γρ. Καψοκόλης, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Τουρκολεκκαίων «Ο Νικηταράς» Ιωάννης Σταματελόπουλος και ο πρόεδρος Ενότητας Τουρκολεκκαίων Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση του εθνικού ύμνου από την φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά.

 

πηγή: kanaliena.gr