Με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντική προσέλευση συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019, παρουσίαση και ομιλία με θέμα «Αυτισμός και θεραπευτικές προσεγγίσεις» υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και την ευγενική χορηγία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η παρουσίαση έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Αντώνιου Άνω Πατησίων και εισηγητές ήταν ο κ. Σήφης Κουράκης, Δρ Ιατρικής Ψυχολόγος- Νευρολόγος Παίδων, η κα Φοίβη Σπέη Καθηγήτρια Εργοθεραπείας, ο κ. Τάκης Πετρόπουλος, εκπαιδευτής σκύλων βοηθών και η κα Άννα Κωνσταντινίδου, μήτερα, ενώ το συντονισμό της παρουσίασης είχε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Βλάχος, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Αντιπεριφεριάρχης της Περιφέρειας Αττικής κ. Δημόπουλος Γεώργιος, Διαμερισματικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αθηναίων, κληρικοί και λαϊκοί.

Την παρουσίαση προλόγισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκοπό αυτής της συνάντησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Η ανάληψη πρωτοβουλιών των ιερέων για την ένταξη των παιδιών με ειδικές ικανότητες στην ενοριακή ζωή θα έχει ομολογουμένως ευεργετικές συνέπειες. Η ενεργητική και ισότιμη με τους άλλους ένταξή τους στην πολυσυλλεκτική κοινωνία της ενορίας, με τρόπο που σέβεται τις ιδιαιτερότητες αυτών των παιδιών και πνεύμα απόλυτης αποδοχής της διαφορετικότητάς τους, θα συμβάλλει αποφασιστικά στο κατά το δυνατόν εμπλουτισμό των κοινωνικών και άρα και θρησκευτικών εμπειριών τους. Αυτό είναι ένα απόσταγμα για την ευαισθητοποίησή μας, από το προσωπικό πράδειγμα και την πολύχρονη πορεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.”

Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων ο κ. Κούταλης αναφέρθηκε στις εγκεφαλικές λειτουργίες στα άτομα με ειδικές ανάγκες, η κα Σπέη έθιξε την αναγκαιότητα της εργοθεραπείας στη ζωή του αυτιστικού παιδιού, ο κ. Πετρόπουλος στο πόσο μπορεί να επειρεάσει η ύπαρξη του σκύλου-οδηγού την οικογένεια των αυτιστικών παιδιών και την ωφέλεια που έχουν όλα τα μέλη της.

Ακολούθησε η παρουσίαση του Βιωματικού και Ερευνητικού εργαστηρίου Μουσικοθεραπείας δια της Βυζαντινής μουσικής για παιδιά με ειδικές ιακνότητες της ενορίας από την υπεύθυνη του Εργαστηρίου κα Παρασκευή Κωστίκα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου, πρωτ. π. Χρήστος Βλάχος, μεταφέροντας την αγάπη, τις ευχές αλλά και την ευαισθητοποίηση του Αρχιεπισκόπου, αναφέρθηκε στη ενσυναίσθηση που θα πρέπει να έχουμε όλοι για τα άτομα με τις ειδικές αυτές ικανότητες, παίρνοντας δύναμη από τις μανάδες αλλά και απ΄όλα τα μέλη των οικογενειών αυτών.

Κοινή εντύπωση όλων ήταν η επιτυχής διοργάνωση και διεξαγωγή της παρουσίασης, η οποία ωφέλησε πολλαπλώς όσους συμμετείχαν.

Την κύρια ευθύνη της οργάνωσης είχε, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων.

 

πηγή: romfea.gr