Με σηκωμένα τα μανίκια τους έφυγαν από το Προεδρικό Μέγαρο οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί.

Με ρυθμούς εξπρές θα τρέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις επόμενες ημέρες, καθώς αύριο θα γίνει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 20 Ιουλίου θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις και εντός του Ιουλίου, όπως όλα δείχνουν, θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο.

Άλλωστε από την πρώτη στιγμή που εξελέγη αλλά ακόμα και από πριν, στην διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταστήσει σαφές ότι ο χρόνος επείγει και η κυβέρνηση θα δουλέψει εντατικά μέσα στο Καλοκαίρι, και θα καταθέσει τα πρώτα νομοσχέδια που είναι έτοιμα, στο γραφείο του.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, θα είναι το νομοσχέδιο για την λειτουργία της Κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η ρυθμιση που θεωρείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμβληματική, θα είναι η αφορμή και για την πρώτη κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, που επιμένει στην διατήρησή του, παρά την προφανή διαστρέβλωση των διατάξεων από τους αναρχικούς, που έχουν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε στρατόπεδα.

Το ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αλλαγές και διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα που επίσης θα δώσουν αφορμή για κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται οτι σήμερα, πριν από την ορκωμοσία του ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανέφερε στον Αντένα ότι ήταν «να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας από την απερχόμενη κυβέρνηση, μόλις δύο ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών» και δεσμεύτηκε ότι «άμεσα θα αλλάξουν τα άρθρα στα οποία είμαστε αντίθετοι». Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων προβληματικών διατάξεων με τις ρυθμίσεις του νέου Κώδικα οι τρομοκράτες της 17Ν θα μπορούν να υποβάλλουν άμεσα αίτηση ώστε να αποφυλακιστούν, φορώντας βραχιολάκι και παραμένοντας σε κατ’ οίκον περιορισμό, αρκεί να έχουν εκτίσει 16 χρόνια κάθειρξης.

Το νομοσχέδιο θα λύνει και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στους Δήμους, που δεν επιτρέπει στους Δημάρχους την δυνατότητα να διοικούν τους Δήμους τους. Και αυτή η ρύθμιση θα συναντήσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του ΚΙΝΑΛ.

Το επόμενο νομοσχέδιο θα είναι το φορολογικό. Θα περιλαμβάνει αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων που θα έχουν άμεση εφαρμογή και θα προβλέπουν αφενός χαμηλότερο επιτόκιο για τους οφειλέτες, αφετέρου την ένταξη των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση με ευνοϊκότερους από τους σημερινούς όρους. Το υπόλοιπο νομοσχέδιο θα αφορά την τόνωση της μεσαίας τάξης, μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Στόχος του πρωθυπουργού είναι το φορολογικό νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου, και οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την 1/1/2020.

Αύριο το πρώτο Υπουργικό

Αύριο, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί σήμερα οι παραδόσεις παραλαβής, θα γίνει και το νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα γίνει για πρώτη και τελευταία φορά στην Βουλή με την συμμετοχή όλων των Υφυπουργών. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, μόνο με τους υπουργούς. Σε αυτό το πρώτο υπουργικό Συμβούλιο θα μιλήσει live επίσης για πρώτη και τελευταία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από αύριο και στο εξής οι συνεδριάσεις θα είναι κλειστές.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα ξεκικνήσουν στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 22 με την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση