Σοβαρή πρόκληση στον ελληνορθόδοξο πολιτισμό μας, τα ταφικά ήθη και τα έθιμα για τους νεκρούς μας, προκαλούν οι εικόνες και όσα βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο νεκροταφείο της χώρας στο Σχιστό Κορυδαλλού.

Η θλίψη, ο θυμός και η αγανάκτηση που προκαλούν η έλλειψη σεβασμού προς τους στοιβαγμένους σε μια αποθήκη νεκρούς συνανθρώπους μας και η έκθεση σε υγειονομικούς κινδύνους των εργαζομένων και των επισκεπτών του νεκροταφείου, είναι εύλογα.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Σχιστό, αναδεικνύει και δυστυχώς επιβεβαιώνει με τον τραγικότερο τρόπο, την άποψή μας περί διάλυσης του κράτους. Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, κανείς δεν απολογείται για αυτή την τριτοκοσμική εικόνα, κανείς δεν ζητά συγνώμη για αυτήν την τραγική συμπεριφορά. Καμία εποπτεύουσα δημόσια αρχή, δεν φρόντισε – παρά το γεγονός ότι τα γεγονότα αυτά είχαν καταγραφεί μετά από σχετικούς ελέγχους - για την άσκηση της σχετικής διοικητικής μέριμνας ή έρευνας, προκειμένου να βρεθούν οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση.

Δυστυχώς, οι συμπολίτες μας που έχουν χάσει τους ανθρώπους τους, εκτός από τον πόνο και την οδύνη της απώλειας – και έχοντας πάντα το χέρι στην τσέπη καθώς όλα κοστίζουν - θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστούν και τα προβλήματα που τους δημιουργεί ένα δυσλειτουργικό κοιμητήριο, με ανύπαρκτες υποδομές, κανέναν έλεγχο και το βασικότερο, χωρίς τελικά κανέναν απολύτως σεβασμό προς τους νεκρούς τους.

Είναι επιτακτική πλέον ανάγκη, τόσο οι δήμοι που εμπλέκονται στον διοικητικό οργανισμό του κοιμητηρίου, όσο και οι εποπτεύουσες αρχές, η περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Εσωτερικών, να παρέμβουν άμεσα, δίνοντας λύση στα πολύ σοβαρά και ανεπίλυτα προβλήματα που φαίνεται πως χρονίζουν χωρίς κανείς εκ των υπευθύνων να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Η ευαισθησία και η αντοχή των ανθρώπων που πενθούν τους δικούς τους, αλλά και της κοινωνίας μας που παρακολουθεί με σφιγμένο το στομάχι το θέμα, κάποια στιγμή εξαντλείται.

*Ο Σπύρων Σπυρίδων είναι διδάκτορας Δημόσιας διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, πρώην Περιφερειάρχης και Δήμαρχος.