Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έληξε µε µεγάλους νικητές, µεγάλους χαµένους και υποψηφιότητεςρυθµιστές για τη δεύτερη και τελική φάση των αναµετρήσεων στους δήµους της χώρας. Κι ενώ κάποιοι πανηγύρισαν την οριστική τους επικράτηση από τη νύχτα της 26ης Μαΐου, για κάποιους άλλους η προεκλογική περίοδος παρατάθηκε για ακόµα ένα δύσκολο επταήµερο, µε συνεχείς ζυµώσεις και επαφές µε τους τριτο-τέταρτους, µε στόχο συνεργασίες. Άλλωστε, µία από τις κυριότερες αλλαγές που επέφερε ο νέος εκλογικός νόµος στον τρόπο διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι το γεγονός ότι τα µέλη των ∆ηµοτικών Συµβουλίων εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή, συνεπώς η «µάχη» του δεύτερου γύρου αφορά αποκλειστικά την εκλογή δηµάρχου και παίρνει τα χαρακτηριστικά ενός αγώνα προσωποκεντρικού. Στον πρώτο γύρο των εκλογών για τον ∆ήµο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιµήσεις, πέτυχε καθαρή νίκη έναντι των αντιπάλων του, µε ποσοστό της τάξης του 42,66% και 21 έδρες, αφήνοντας πίσω 25 και πλέον µονάδες τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο, µε τον οποίο θα αναµετρηθεί στις αυριανές εκλογές για την τελική µάχη του δήµου της πρωτεύουσας. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Παύλος Γερουλάνος. 

Σαρωτική νίκη πέτυχε ο Γιάννης Μώραλης στον ∆ήµο Πειραιά, καθώς ο δήµαρχος Πειραιά κατέγραψε ποσοστό της τάξης του 45,34%, έναντι 27,13% που πήρε ο Νίκος Βλαχάκος, ο οποίος πέρασε στον δεύτερο γύρο. 

Σε «γαλάζια µονοµαχία» εξελίσσεται το αυτοδιοικητικό σκηνικό στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης, µε τους Νίκο Ταχιάο και Κωνσταντίνο Ζέρβα, οι οποίοι κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις ανάµεσα σε 19 υποψήφιους δηµάρχους, να µάχονται για τον δηµαρχιακό θώκο της συµπρωτεύουσας. Ο Νίκος Ταχιάος έκοψε πρώτος το νήµα, ενώ όλα δείχνουν πως το «κλειδί» στον δεύτερο γύρο θα αποτελέσει ο επίσης «γαλάζιος» Γιώργος Ορφανός, ο οποίος απέσπασε το 14,52% του συνολικού αποτελέσµατος. Την ίδια στιγµή, η περιβόητη υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου, η οποία παρουσιαζόταν ως προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, «πάτωσε», κατακτώντας την τέταρτη θέση. 

ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ 
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα του εκλογικού χάρτη στον ∆ήµο Αιγάλεω, καθώς έπειτα από µια καταµέτρηση-θρίλερ στον δήµο της ∆υτικής Αθήνας ο «γαλάζιος» υποψήφιος, Γιάννης Γκίκας, εκτόπισε στη δεύτερη θέση τον νυν ΣΥΡΙΖΑίο δήµαρχο, ∆ηµήτρη Μπίρµπα, ο οποίος θα παλέψει για την ανανέωση της θητείας του στον δήµο. 

Αντίστοιχη ανατροπή είχαµε και στον ∆ήµο Βύρωνα, όπου ο νυν δήµαρχος -υποστηριζόµενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-, Στ. Κατωπόδης, πέρασε δεύτερος στις επαναληπτικές εκλογές, ενώ την πρωτιά κατέκτησε ο «γαλάζιος» Χρήστος Γώγος. 

Σε θέση ισχύος βρίσκεται ο Θεόδωρος Αµπατζόγλου στον ∆ήµο Αµαρουσίου, ο οποίος άφησε πίσω τον αντιπεριφερειάρχη της Ρένας ∆ούρου, Γιώργο Καραµέρο, ενώ µετά τη συµπόρευση µε τον τέταρτο της κούρσας, Γιάννη Νικολαράκο, διεκδικεί µε αξιώσεις τον δήµο. Στον ∆ήµο Αχαρνών ο µεγάλος χαµένος είναι ο νυν δήµαρχος Γιάννης Κασσαβός, που δεν κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, στον οποίο παλεύουν ο Χάρης ∆αµάσκος και ο Σπύρος Βρεττός. 

Στον ∆ήµο Αγίας Παρασκευής ο νυν δήµαρχος, Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος διεκδικεί την ανανέωση της θητείας του µε την υποστήριξη του κυβερνώντος κόµµατος, απέσπασε τη δεύτερη θέση, ενώ πρώτος έκοψε το νήµα ο προερχόµενος από τη Ν.∆. Βασίλης Ζορµπάς. Ακόµα ένας δήµαρχος που έχασε την εµπιστοσύνη των δηµοτών του είναι ο Παντελής Ξυριδάκης στον ∆ήµο Φιλοθέης - Ψυχικού, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση και θα αναµετρηθεί µε τον έχοντα το επίσηµο χρίσµα της Ν.∆., ∆ηµήτρη Γαλάνη, στον δεύτερο γύρο. Βορειότερα, στην Κηφισιά, ο Νίκος Χιωτάκης «έριξε» δεύτερο τον δήµαρχο Βασίλη Θωµάκο, µε τον δεύτερο γύρο να παίρνει διαστάσεις «γαλάζιου εµφυλίου». 

Στην Καλλιθέα, ο νυν δήµαρχος, ∆ηµήτρης Κάρναβος, πήρε την πρωτιά και θα αναµετρηθεί µε τον πρώην, Κώστα Ασκούνη.

Οι εκπλήξεις και τα… δίδυμα

Οι ανατροπές σε Αιγάλεω, Βύρωνα και πού παίχτηκε θρίλερ το βράδυ των εκλογών Στις µεγάλες πόλεις της υπόλοιπης επικράτειας υπήρξαν αρκετές εκπλήξεις και ανατροπές για νυν δηµάρχους. Ισως στη χειρότερη θέση βρίσκεται ο απερχόµενος δήµαρχος Τρίπολης, ∆ηµήτρης Παυλής, ο οποίος πλήρωσε ακριβά το χρίσµα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, στον οποίο θα αναµετρηθούν ο «γαλάζιος» Γιάννης Σµυρνιώτης και ο κεντροαριστερός Κώστας Τζιούµης. Νικήτρια του πρώτου γύρου στον ∆ήµο Χαλκιδέων αναδείχθηκε η προερχόµενη από τη Ν.∆. Ελενα Βάκα, έναντι του «πράσινου» δηµάρχου Χρήστου Παγώνη. Μεγάλη έκπληξη επιφύλασσε ο πρώτος γύρος των δηµοτικών εκλογών στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ο νυν δήµαρχος, Βασίλης Λαµπρινός, απώλεσε την πρώτη θέση, την οποία κατέλαβε ο Γιάννης Κουράκης, µε προβάδισµα σχεδόν 12 ποσοστιαίων µονάδων. Στα γειτονικά Χανιά η πολυδιάσπαση της Κεντροαριστεράς ευνόησε τον «γαλάζιο» Αρη Παπαδογιάννη, ο οποίος κέρδισε την πρώτη θέση, µε σηµαντική διαφορά έναντι του δεύτερου, Παναγιώτη Σηµανδηράκη.

Η Ρένα Καραλαριώτου «στρίµωξε» για τα καλά τον υποστηριζόµενο από τον ΣΥΡΙΖΑ δήµαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη, ο οποίος πέρασε µεν στην πρώτη θέση, ωστόσο η διαφορά των δύο είναι µικρή και όλα τα ενδεχόµενα παραµένουν ανοιχτά. Στην Καρδίτσα ο Β. Τσιάκος εξολόθρευσε τους «γαλάζιους αντάρτες» και προχωρά στον δεύτερο γύρο µε αντίπαλο τον υποστηριζόµενο από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ. δήµαρχο Φώτη Αλεξάκο, µε προβάδισµα 12,5 µονάδων. Στη Ρόδο, ο «γαλάζιος» Αντώνης Καµπουράκης άφησε στη δεύτερη θέση, µε 11 µονάδες διαφορά, τον νυν δήµαρχο, Φώτη Χατζηδιάκο.

Στον ∆ήµο Καλαµάτας το τελικό αποτέλεσµα θα κριθεί ανάµεσα στον «διάδοχο» του Π. Νίκα, Θανάση Βασιλόπουλο, και τον Βασίλη Κοσµόπουλο, µε το παιχνίδι να κρίνουν οι «γαλάζιες» Ελένη Αλειφέρη και Μαρία Οικονοµάκου.

 Στην Πάτρα, ο εκλεκτός του ΚΚΕ, Κώστας Πελετίδης, θα αναµετρηθεί από θέση ισχύος µε τον εκλεκτό του ΚΙΝ.ΑΛ., Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ενώ στον Πύργο ο ανεξάρτητος Τάκης Αντωνακόπουλος πήρε την πρωτιά και θα αναµετρηθεί µε τον Κώστα Νικολούτσο. Στην Πρέβεζα στον δεύτερο γύρο περνάει ο Νίκος Γεωργάκος και ο νυν δήµαρχος, Χρήστος Μπαΐλης, µε το εκλογικό σκηνικό να διαγράφεται ρευστό. Παράλληλα, στον ∆ήµο Κορινθίων ο νυν δήµαρχος, Αλέξανδρος Πνευµατικός, έχασε την πρωτιά από τον Βασίλη Νανόπουλο, που διεκδικεί τον δήµο µε αξιώσεις. Οικογενειακή υπόθεση είναι ο δεύτερος γύρος στον ∆ήµο Σπαρτιατών, όπου αναµετρώνται ο Σταύρος Αργειτάκος και ο Πέτρος ∆ούκας. Ο νυν δήµαρχος Ξάνθης, Χαράλαµπος ∆ηµαρχόπουλος, έχει απέναντί του τον «αντάρτη» Μανώλη Τσέπελη, όπως και στο Μεσσολόγγι, όπου µάχεται ο νυν δήµαρχος, Νίκος Καραπάνος, κατά του Κώστα Λύρου.

Στον ∆ήµο Κερκυραίων η µάχη θα κριθεί ανάµεσα στους προερχόµενους από τη Ν.∆. Μερόπη Υδραίου και Γιάννη Τρεπεκλή, όπως και στον ∆ήµο Γρεβενών ανάµεσα στους Γιώργο ∆αµαστάνη και ∆ηµοσθένη Κουπτσίδη. Στη Χίο αναµετρώνται ο «γαλάζιος» Σταµάτης Κάρµαντζης και ο πρώην βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Κώστας Τριαντάφυλλος, ενώ στη Βόρεια Κυνουρία αναµετρώνται ο «γαλάζιος» Γ. Καµπύλης, που πέρασε πρώτος, µε τον νυν δήµαρχο, Π. Μαντά.

Αύριο, επίσης, αναµετρώνται ο Γιώργος Παπαναστασίου έναντι της Χριστίνας Σταρακά στον ∆ήµο Αγρινίου, ο Χριστόδουλος Μαµσάκος έναντι του Κυριάκου Χαρακίδη στη ∆ράµα, ο Βαγγέλης Λαµπάκης, που αναµετράται στον δεύτερο γύρο για τον ∆ήµο Αλεξανδρούπολης µε τον Γιάννη Ζαµπούκη, η ∆ήµητρα Τσανάκα έναντι του Θεόδωρου Μουριάδη στην Καβάλα, ο Θεόδωρος Σολδάτος στον ∆ήµο Λευκάδας απέναντι στον Χαράλαµπο Καλό, αλλά και ο Αλέξανδρος Χρυσάφης απέναντι στον Στέφανο Φωτιάδη στις Σέρρες.

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «ΚΑΛΠΗ19» που κυκλοφορεί το Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.