Για 2η διαδοχική φορά η Βάσω Βουγιούκα θα είναι παρούσα στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 2012, όπου βρέθηκε μια ανάσα από τα ημιτελικά, η Ελληνίδα Πρωταθλήτρια θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας το καλοκαίρι στο Ρίο. H Βάσω Βουγιούκα έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες από τα τέλη Φεβρουαρίου, μέσω της 8ης θέσης που κατέλαβε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σπάθης Γυναικών στο Βέλγιο και προέρχεται από το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο Γκραν Πρι της Σεούλ. Έτσι συνεχίζονται οι συνεντεύξεις και τα αφιερώματα της ενότητας «ΡΙΟ 2016» στο www.osfp.gr με τους αθλητές του συλλόγου μας που έχουν εξασφαλίσει ή διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Βάσως Βουγιούκα στο osfp.gr:

Καλησπέρα Βάσω να ξεκινήσουμε από το σημείο που εξασφάλισης την πρόκριση από τον Φεβρουάριο;

«Είμαι πολύ χαρούμενη που θα συμμετέχω σε αυτό το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο. Θα είναι δεύτερη φορά που θα συμμετέχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θεωρώ ότι είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και θα ήθελα να έχω ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Εξασφάλισα την πρόκριση στο Βέλγιο ουσιαστικά και τώρα στη Σεούλ το επισφράγισα κιόλας γιατί ήταν το τελευταίο Τουρνουά πρόκρισης. Τώρα είμαι στη 10η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη, πήγα πάρα πολύ καλά στα δυο τελευταία Τουρνουά. Στο ένα μπήκα στην 8άδα, έχασα από μια Ρωσίδα, 15-14 η οποία τώρα στη Σεούλ βγήκε πρώτη. Στη Σεούλ έδωσα ότι καλύτερο μπορούσα, πήρα την 3η θέση, βέβαια μπορούσα καλύτερα μιας και ήμουν πολύ μπροστά στο σκορ, αλλά τελευταία στιγμή μου το γύρισε και το έχασα. Είμαι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Τον τελευταίο καιρό προπονούμαι στο εξωτερικό και έχω δει τεράστια βελτίωση, αγωνιστικά».

Είναι αρκετό το αίσθημα της συμμετοχής σε ένα τέτοιο γεγονός;

«Μόνο και μόνο η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα τεράστιο γεγονός, αλλά από κει και πέρα φυσικά και σκέφτεσαι μια διάκριση. Εξαρτάται πάρα πολλές φορές, από τραυματισμούς και από άλλες παράγοντες».

Πως είναι το διάστημα της Ολυμπιάδας που μεσολαβεί μέχρι να εξασφαλίσεις την πρόκριση;

«Προσωπικά εγώ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχα μια πάρα πολύ καλή πορεία τα επόμενα δυο χρόνια. Και σε Παγκόσμιο επίπεδο και σε Πανευρωπαϊκό. Κατακτούσα τουλάχιστον 3 μετάλλια το χρόνο. Το 2015 η απόδοσή μου έπεσε σημαντικά μιας και είχα πολλούς τραυματισμούς και σταμάτησαν πολλοί συναθλητές μου από την προπόνηση. Τώρα από τις αρχές του 2016 και μετά, έχω ανεβάσει πάρα πολύ τον ρυθμό της προπόνησή μου και έχω πολύ καλές διακρίσεις».

Ποιο είναι το μυστικό της συνέπειας που δείχνεις στα ραντεβού με τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Το μυστικό της επιτυχίας είναι να προπονείσαι διαρκώς, να συμμετέχεις σε όλους τους αγώνες γιατί στο άθλημά μου έχουμε πάρα πολλούς αγώνες κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Να συμμετέχεις σε προετοιμασία στο εξωτερικό, να έχεις καλό προπονητή, καλούς συναθλητές, να υπάρχει επίπεδο στην προπόνηση, να κάνεις φυσικά κατάσταση. Επίσης να έχεις καλό πρόγραμμα στη ζωή σου, να κοιμάσαι να τρως σωστά, είναι πάρα πολλά».

Τι διαφοροποιήσεις έχεις κάνει στην προετοιμασία σου;

 «Σε επίπεδο προετοιμασίας κυρίως γιατί από τη στιγμή που κάνεις καλή προετοιμασία, ανεβαίνει η ψυχολογία σου αφού βλέπεις ότι πας καλύτερα. Αυτή τη στιγμή κάνω πάρα πολλά camps στο εξωτερικό. Τώρα έχω ένα στην Ιταλία, στη Ρώμη, πριν ήμουν στη Σεούλ για αγώνες και στο Βέλγιο. Κάνω πάρα πολύ προπόνηση έξω, οπότε ανεβαίνουν οι επιδόσεις μου, ανεβαίνει η ψυχολογία μου και το ένα φέρνει το άλλο. Σε κάθε χώρα που πηγαίνω είναι τελείως διαφορετικό το camp. Αλλού δίνουμε βάση στη φυσική κατάσταση αλλού και στα δυο. Εξαρτάται σε ποια χώρα πηγαίνουν και τι πρόγραμμα έχουν».

Ποιο είναι το κριτήριο για να δεις το επίπεδο που βρίσκεσαι ανά περίοδο;

«Στα παιχνίδια που κάνω στην προπόνηση μπορείς να καταλάβεις σε τι κατάσταση βρίσκεσαι, αν κερδίζεις αν χάνεις, αν μπορείς να διορθώσεις τα λάθη σου. Είναι εύκολο να το καταλάβεις. Αντιμετωπίζω στους αγώνες τις ίδιες αθλήτριες πάντα, οπότε είναι τόσο πολλά τα χρόνια που πλέον ξέρουμε η μία την άλλη πως παίζει. Από κει και πέρα αν είναι κάποια καινούργια παίκτρια, μπορούμε να δούμε κάποιο βίντεο και να κάνουμε μια ανάλυση με τον προπονητή».

Η οικονομική συγκυρία που επικρατεί και στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα πόσο επηρεάζει τις προσπάθειες των αθλητών;

«Πλέον η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, όπου σταματάνε πάρα πολλοί αθλητές. Δεν έχουν κάποιο κίνητρο να συνεχίσουν. Οι Ομοσπονδίες κατ’ επέκταση αδυνατούν να στηρίξουν τους αθλητές τους σε αγώνες στο εξωτερικό και να τους στείλουν σε κάποιες προετοιμασίες, οπότε αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, η οικονομική κατάσταση της χώρας».

Ποια είναι τα συναισθήματα σου που θα εκπροσωπήσεις την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό στο κορυφαίο αυτό αθλητικό γεγονός;

«Είμαι περήφανη που πήρα την πρόκριση και εκπροσωπώ τη χώρα μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατ’ επέκταση και το σύλλογό μου τον Ολυμπιακό».

Από τις τάξεις του Ολυμπιακού προέρχονται οι περισσότεροι Έλληνες αθλητές που έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, βοηθάει στον τομέα της ψυχολογίας αλλά και πρακτικά το γεγονός ότι είστε ενταγμένοι σε αυτό το σύλλογο, ο οποίος αποδεδειγμένα προσφέρει στον Ελληνικό αθλητισμό;

«Μου τονώνει πάρα πολύ την ψυχολογία ότι βρίσκομαι στον πιο δυνατό σύλλογο στην Ελλάδα. Ότι αυτός ο σύλλογος με έχει στηρίξει πάρα πολύ από το 2012 και μετά. Στηρίζει όλους τους αθλητές τον θεωρώ οικογένεια μου και είναι σε όλα δίπλα μας. Και αυτό φαίνεται γιατί είναι πάρα πολλοί οι αθλητές από τον Ολυμπιακού που θα πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα».

Αποτελεί στόχο το μετάλλιο;

«Είναι στόχος μου ένα μετάλλιο γιατί όχι;».

Κλείνοντας θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο;

«Τέλος να πω καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί κάθε μετάλλιο, κάθε διάκριση είναι πάρα πολύ σημαντική για τη χώρα μας, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».