Την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ταπεινωτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στις Ευρωεκλογές με σχεδόν 9 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ, όσο και μετά τις πολύ κακές επιδόσεις των υποψηφίων του σε περιφέρειες και δήμους.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός λίγα λεπτά μετά τις 12 τα ξημερώματα της Δευτέρας βρέθηκε μπροστά στους πολιτικούς συντάκτες ππαραδεχόμενος τη συντριπτική ήττα του κόμματός τους λέγοντας πως μετά τη δεύτερη Κυριακή των Αυτοδιοικητικών εκλογών (την επόμενη Κυριακή) θα βρεθεί στον Πρόεδρο της Δημορκατίας και θα ζητήσει την πρόωρη προσφγή στις κάλπες. 

Μάλιστα ο κ Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με ένα πρόχειρο απολογισμό λέγοντας «τέσσερα χρόνια τώρα πορευτήκαμε σε πρωτοφανείς δυσκολίες. Κόντρα στο ρεύμα. Αλλά πάντοτε με όπλο την αξιοπρέπεια μας, την εντιμότητα μας και τη στήριξη του ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε πως «βγάλαμε τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων, καταφέραμε εν τέλει να ορθοποδήσουμε και μόλις ανασάναμε, θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα της πατρίδας. Ένα σχέδιο ελάφρυνσης για τους πολλούς, σχέδιο ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία». 

«Ζητήσαμε με γενναιότητα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο σχέδιό μας. Στα μέτρα ελάφρυνσης, στην πορεία ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της χώρας. Έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να τα αμφισβητήσει», ανέφερε ακόμη στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

«Για να μη μπορούν όσοι καιροφυλακτούν μέσα και έξω από τη χώρα, να τα πάρουν πίσω, να πάρουν πίσω τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στην πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας. Δεν μου ταιριάζει, δεν το έκανα ποτέ και δε θα το κάνω και τώρα, να αγνοήσω αυτό το αποτέλεσμα», είπε.

«Η αφοσίωσή μας στο λαό, δεν είναι τακτική επιλογή. Είναι ηθική υποχρέωση. Είναι απαράβατος κανόνας. Είναι η ψυχή μας. Είναι η ψυχή μου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.