"Όσοι με το Χάρο γίναν φίλοι....με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη....στα τρελά τους όνειρα δωσμένοι...πάντα γελαστοί, πάντα γελαστοί...πάντα γελαστοί και γελασμένοι", σε στίχους Άλκη Αλκαίου και με συνθέτη τον Θάνο Μικρούτσικο, ένα τραγούδι σταθμός τόσο για τον Δημήτρη Μητροπάνο, όσο και για το ελληνικό τραγούδι. Σε αυτούς τους στίχους, απεικονίζεται η Ελλάδα και οι πραγματικοί ήρωες του ελληνισμού στην πορεία των αιώνων. Μην ξεχνάμε ότι το τραγούδι αυτό γράφτηκε για τον Σολωμό Σολωμού, τον ήρωα του Κυπριακού ελληνισμού ο οποίος δολοφονήθηκε το 1996, από τον Τούρκο Κενάν Ακίν, πρώην υπουργό του ψευδοκράτους, στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Σαν σήμερα, 7 χρόνια πριν στις 17 Απριλίου του 2012, Τρίτη του Πάσχα, ο τελευταίος των μεγάλων ελλήνων τραγουδιστών έφυγε από κοντά μας. Ο σπουδαίος έλληνας τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος, πήγε στον "Αγγέλων τα Μπουζούκια", να συναντήσει τον Γιώργο το Ζαμπέτα, τον άνθρωπο που τον καθόρισε όσο κανένας άλλος, τόσο στην πορεία του στο ελληνικό τραγούδι όσο και στη ζωή.  Εκεί παρέα με τους άλλους μεγάλους, το Στέλιο Καζαντζίδη, τον Γρηγόρη Μπηθικώτση και το Στράτο  Διονυσίου, θα οργανώνουν πραγματικά γλέντια, μιας άλλης εποχής της Ελλάδας, περασμένης αλλά υπέροχης.

Με τα τραγούδια του Δημήτρη Μητροπάνου, όλοι μας έχουμε ερωτευτεί, γιορτάσει, λυπηθεί, διασκεδάσει και χορέψει. Με απλά λόγια, ο Μητροπάνος, μας συντρόφευε και θα συντροφεύει τις επόμενες γενιές μέσα από τα τραγούδια του. Θα είναι παρών και δεν θα ξεχαστεί. Η δωρική του φωνή, αλλά και ο χαρακτήρας που εξέπεμπε με το τρόπο της ζωής του, τη μπέσα που τον διέκρινε σε όλη την πορεία του, τον έκαναν αγαπητό σε όλον τον κόσμο ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που άκουγε.

Ας ελπίσουμε ότι θα μάθει και στις επόμενες γενιές, να χορεύουν ένα απλό, αρχοντικό αλλά και τόσο δύσκολο ζεϊμπέκικο.

Ο Μητροπάνος αντανακλούσε τις αρχές, τις αξίες και τα ιδεώδη μιας άλλης εποχής...

Ας ακούσουμε κάποια απο τα καλύτερα τραγούδια του Δημήτρη Μητροπάνου: