Τον Φεβρουάριο του 2018 ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου και με στόμφο δήλωνε ότι η κυβέρνηση είχε στα χέρια της «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους».

Κατά σύμπτωση: Την ίδια περίοδο που εντείνονταν οι αντιδράσεις για το σχέδιο Τσίπρα-Ζάεφ να «λύσουν» το μακεδονικό. 

Στη Βουλή έσυραν για να «απολογηθούν» πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς Υγείας. Από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο ή τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τον «συνήθη ύποπτο» του Μαξίμου.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος στη Βουλή είχε φροντίσει να δώσει πολιτική απόχρωση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του λέγοντας: «Οι προσπάθειες κάποιων να το αποτρέψουν για να μην πιστωθεί η κυβέρνηση αυτή την επιτυχία, απέτυχαν παταγωδώς. Το παλιό πολιτικό σύστημα θυσιάζει για άλλη μία φορά την πατρίδα. Η προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ δεν αλλάζει την αλήθεια, η κυβέρνηση αυτή πέτυχε εκεί όπου άλλοι απέτυχαν.»

Τελικά, η κυβέρνηση έπεσε η ίδια στη «μαύρη τρύπα» που άνοιξε για τους πολιτικούς της αντιπάλους: Για τέσσερα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που παρέπεμψε η Βουλή (Βενιζέλος, Πικραμμένος, Κουτρουμάνης, Λυκουρέντζος) η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, ενώ πέντε πρόσωπα (Σαμαράς, Γεωργιάδης, Αβραμόπουλος, Στουρνάρας, Σαλμάς) παραμένουν μέχρι τέλος Απριλίου σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρείας. 

Για ένα πρόσωπο, τον Ανδρέα Λοβέρδο, η στοχοποίηση συνεχίζεται. Ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου».

Με μια οργίλη ανακοίνωση, ο κ. Λοβέρδος κάνει λόγο για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών», ενώ χαρακτηρίζει τον εαυτό του «τον πιο στοχοποιημένο πολιτικό από το 1989».

Στην Αντιπολίτευση θεωρούν ότι τώρα ξεδιπλώνεται σε όλη του την διάσταση το «δόγμα Πολάκη» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει ξανά τις εκλογές, αν βάλει μερικούς στη φυλακή. Τα αποκαλυπτήρια του «δόγματος», έκαναν τα «Παραπολιτικά» στις 17 Οκτωβρίου 2018: Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο. 

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το δήθεν 'μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους' αποδεικνύεται η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων» και συμπληρώνει: «Το δυστύχημα είναι ότι στο σκάνδαλο αυτό, ηθελημένα ή μη, φαίνεται να συμπράττουν και δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι δέχθηκαν να ανακοινώσουν σε… δόσεις το πόρισμά τους για την υπόθεση Novartis, εξυπηρετώντας έτσι τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες του Μαξίμου. Σκοπιμότητες τις οποίες άλλωστε είχαν προαναγγείλει τα δημοσιογραφικά φερέφωνα της κυβέρνησης.»

Σε υψηλούς τόνους και το ΚΙΝΑΛ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου τονίζεται πως «με τις σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνεται πια απόλυτα ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την υπόθεση της Novartis μόνο για τις μικροκομματικές της επιδιώξεις, για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων».

Το Κίνημα Αλλαγής προσθέτει ότι η κυβέρνηση, «ενώ απέφυγε να ερευνήσει ουσιαστικά το πραγματικό σκάνδαλο με την εκτόξευση των τιμών των φαρμάκων στο οποίο εμπλέκονται και υπουργοί της, εμμένει στην σκευωρία στοχοποιώντας συγκεκριμένα στελέχη και μάλιστα... με δόσεις».

Αλλά και τα στοχοποιημένα πρόσωπα προαναγγέλλουν μηνύσεις για την πολύμηνη συκοφάντηση και πολιτική ομηρεία, όπως αναφέρουν. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, η Novartis, τώρα ξεκινάει και θα είναι η έρευνα για την σκευωρία εις βάρος όλων εμάς που μας έδειξαν ως εμπλεκόμενους».

«Ευθύς εξ αρχής, δήλωσα με καθαρή και ήρεμη τη συνείδησή μου την απόλυτη αθωότητά μου. Σήμερα επιβεβαιώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο από την ελληνική δικαιοσύνη ότι επρόκειτο για κακόβουλη σπίλωση και χυδαία συκοφαντία» αναφέρει σε δήλωσή του ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Έτσι, το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» περιορίζεται σε 20 μη πολιτικά πρόσωπα, που θα δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι, ενώ αμφίβολο είναι τι θα γίνει και με τους γιατρούς που υποτίθεται ότι είχαν πάρει μίζα από την φαρμακευτική εταιρεία.

Η κυβέρνηση βλέπει «συμμαχία» ΝΔ με ΚΙΝΑΛ και δεν λέει κουβέντα για τα όσα τα δικά της στελέχη ανέφεραν και μάλιστα μπροστά στις κάμερες. Από τον Παπαγγελόπουλο μέχρι τον Τζανακόπουλο που έσπευδε να ενημερωθεί στον Αρειο Πάγο.