Σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς όπως έγινε γνωστό ο Γιόχαν Κρόιφ έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο. Ίσως ο πιο πολυτάλαντος και πολυσύνθετος σολίστας των ευρωπαϊκών γηπέδων, ειδικά στη δεκαετία του 1970, καθώς και ο μοναδικός αθλητής απ’ την χώρα των Φλαμανδών που ενσάρκωσε ιδανικά το παρατσούκλι του "Ιπτάμενου Ολλανδού", ο Κρόιφ "έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών.

Ζωγράφισε σπάνιες πινελιές μαγείας με τη φανέλα του Άγιαξ και της Μπαρτσελόνα, κατέκτησε τίτλους με τη "σέσουλα", έγινε ο ηγέτης της Εθνικής Ολλανδίας στα 70's - χωρίς όμως να κατακτήσει κάποιον τίτλο με τους "Οράνιε" - και δίδαξε τον αλτρουισμό στην αποθέωσή του, όταν πραγματοποίησε την παγκόσμια πρωτοτυπία να εκτελέσει…πέναλτυ με πάσα.

Κατά πολλούς, είναι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που γεννήθηκε ποτέ στην "Γηραιά Ήπειρο", ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι, μέχρι να κάνει την εμφάνισή του ο Μαραντόνα, ο Γιόχαν Κρόιφ ήταν ο μοναδικός ο οποίος μπορούσε να σταθεί επάξια απέναντι στο μεγάλο αντίπαλο δέος, που άκουγε στο όνομα Πελέ.

 

Ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος όλων των εποχών

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Νοεμβρίου του 1964 όταν ο 17χρονος τότε Γιόχαν Κρόιφ πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα του Άγιαξ σε ένα ματς απέναντι στην GVAV. Από τότε κύλησε μισός αιώνας στη ζωή και την καριέρα μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο "ιπτάμενος Ολλανδός", ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος παίκτης όλων των εποχών, έγραψε τη δική του ιστορία στον "Αίαντα", την Μπαρτσελόνα και την Εθνική Ολλανδίας, ενώ στη συνέχεια θριάμβευσε και ως προπονητής του Άγιαξ και των "μπλαουγκράνα".

Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο βρήκε την πλήρη εφαρμογή του στο υπέροχο, αέρινο στιλ του και στη μοναδική του ικανότητα να διευθύνει μαεστρικά το παιχνίδι όλων των ομάδων στις οποίες διέπρεψε. Ο Κρόιφ υπήρξε ένας αξεπέραστος δημιουργός και εκτελεστής μέσα στο γήπεδο, με μοναδική διορατικότητα και αντίληψη του χώρου, εκπληκτικός στο να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του. Κατέκτησε όλους τους πιθανούς τίτλους με τον Άγιαξ και την Μπαρτσελόνα, ενώ ηγήθηκε της Εθνικής Ολλανδίας, μιας εκ των κορυφαίων ομάδων στην ιστορία του αθλήματος.