Είναι πολύ σημαντικό, οι βουλευτές, ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο ελληνικό κοινοβούλιο, να ανταποκρίνονται στο ελάχιστο έργο το οποίο απαιτεί η θέση τους το οποίο είναι η άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου αποτελεί μια ιερή υποχρέωση μεταξύ της κοινωνίας, των βουλευτών και της κυβέρνησης. 

Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο εκάστοτε βουλευτής, ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στην κυβέρνηση, αφού λάβει υπόψη τα προβλήματα της κοινωνίας, τα ενστερνιστεί, τα αντιληφθεί και τα αναδείξει στη Βουλή, για να βρεθεί λύση.

Προκαλεί απορίες, το γεγονός, ότι ενώ η σημερινή κυβέρνηση έχει συμπληρώσει 4 χρόνια διακυβέρνησης υπάρχουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι παράγουν ελάχιστο κοινοβουλευτικό έργο, σε σημείο μάλιστα που ορισμένοι βουλευτές της κυβέρνησης έχουν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παρουσία. 

Και οι απορίες γίνονται μεγαλύτερες, αν αναλογιστεί κανείς ότι, οι συνθήκες ήταν και παραμένουν ευοίωνες για την ανάδειξη μείζονων προβλημάτων, που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί η άσκηση της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή την τετραετία για παράδειγμα, ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ στην Α' Πειραιά, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, έχει μόλις καταθέσει 245 ερωτήσεις. Καταθέτει δηλαδή μόλις 0.16 ερωτήσεις την ημέρα.  Σε όλα τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, η συνολική παρουσία του Κώστα Κατσαφάδου, αυτά τα 4 χρόνια είναι 300 μέσα, συμπεριλαμβανομένου, τις Ερωτήσεις, τις Επίκαιρες Ερωτήσεις, τις Ερωτήσεις και ΑΚΕ και τις Αναφορές.

Το ενδιαφέρον είναι, ότι η συνάδελφος του Ελένη Σταματάκη, κυβερνητική βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Πειραιά, έχει στο ίδιο διάστημα περισσότερες ερωτήσεις αφού έχει καταθέσει 271 ερωτήσεις. Συνολικά στην Α'Πειραιά, οι εγγεγραμμένοι είναι 198.825, το οποίο σημαίνει ότι η βάση των εκλογέων παραμένει και είναι υποεκπροσωπούμενη, ενώ τα προβλήματα είναι συνεχώς διογκούμενα. 

Βέβαια, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα, ο βουλευτής Α' Πειραιά της Χ.Α, Νικόλαος Κούζηλος έχει καταθέσει συνολικά 689 ερωτήσεις, περισσότερες από όλους τους βουλευτές της Α' Πειραιά και Νήσων.

198.825