Αφού ευχαρίστησε όλους όσου έλαβαν μέρος και τους παρευρισκομένους η Γενική Γραμματέας του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Χριστίνα Τσιλιγκίρη ήταν αυτή που άρχισε τις διεργασίες της Ημερίδας που διοργάνωσαν οι «ερυθρόλευκοι» με θέμα «Αθλητισμός για Όλους».

Στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της προώθησης του αθλητισμού σε κάθε κοινωνική ομάδα και ιδιαίτερα στα άτομα με ειδικές Ανάγκες αλλά και σε άτομα της τρίτης ηλικίας.

Αναλυτικά η ομιλία της:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για την ημερίδα που διοργανώνουμε με θέμα τον αθλητισμό για όλους. Θα σας κάνω μια σύντομη ενημέρωση γιατί έχουν έρθει οι εξέχοντες ομιλητές και οι διεργασίες του συνεδρίου θα κρατήσουν μέχρι το μεσημέρι, τόσο για τους δημοσιογράφους όσο και για το κοινό το οποίο έχει ξεκινήσει να έρχεται και θα έρχεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Ημερίδα έχει θέμα «Αθλητισμός για όλους» γιατί ακριβώς θέλουμε να προσεγγίσουμε και να αγγίξουμε πτυχές του αθλητισμού διαφορετικές από αυτές που είναι γνωστές στον κόσμο.

Οι πτυχές αυτές του αθλητισμού έχουν να κάνουν σχέση με ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες. Ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες που σήμερα δεν θα τις αντιμετωπίσουμε υπό το πρίσμα των ιδιαίτερων ικανοτήτων που σίγουρα και έχουν αναπτύξει αυτοί οι άνθρωποι τις ιδιαίτερες ικανότητες.

Αλλά υπό το πρίσμα των πραγματικών προβλημάτων που έχουν και προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε, να δούμε και να ανοίξουμε τα μάτια και το μυαλό όσων είναι σήμερα εδώ αλλά και όλων όσων θα λάβουν το μήνυμα ότι οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, έχουν ειδικές ανάγκες. Θα δούμε λοιπόν πως ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, θα δούμε παραδείγματα ανθρώπων και θα τιμήσουμε ανθρώπους οι οποίοι αυτές τις ειδικές ανάγκες κατάφεραν να το κάνουν ειδικές δεξιότητες.

Είναι πολύ μεγάλη μας χαρά που μας δόθηκε η ευκαιρία μέσα από τα προγράμματα Εrasmus και μέσα από τον Ολυμπιακό ο οποίος τα τέσσερα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, να μπορέσουν να αγκαλιαστούν αυτές οι ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες.

Σήμερα (σ.σ χθες) θα μιλήσουμε εκτός αυτού και για ένα ακόμη πάρα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο θα είναι και μια από τις εισηγήσεις που θα κάνουμε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα τον επόμενο μήνα, πως ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα άτομα τα οποία έχουν συνταξιοδοτηθεί ή κατά μια γενική ομολογία στα αγγλικά «Golden Age». Η κοινωνικοποίηση αυτών των ανθρώπων έχει να κάνει σχέση και πάλι όχι μόνο μέσα από τον αθλητισμό και μέσα από την άσκηση, αλλά κατά πόσο ο αθλητισμός μπορεί πραγματικά να προσφέρει κοινωνικοποίηση.

Κοινωνικοποίηση τόσο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες όσο και για τα άτομα της τρίτης ηλικίας δεν είναι μόνο να βγουν και να παίξουν, να αθληθούν μέσα σε μια ομάδα, είναι η δυνατότητα που τους δίνεται μέσα από έναν σύλλογο και από την συμμετοχή τους μέσα από διοικητικά θέματα ενός συλλόγου να μπορέσουν να ξανά δραστηριοποιηθούν, για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες να κοινωνικοποιηθούν.

Ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι τα άτομα με νοητική υστέρηση. Τα άτομα με νοητική υστέρηση έχουν μια ιδιομορφία σε σχέση με τη γενική κατηγορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες και η ιδιομορφία που έχουν είναι ότι δεν έχουν λόγο.

Όταν λέω ότι δεν έχουν λόγο, είναι ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες τους για να μπορέσουμε να κατηγοριοποιήσουμε και να μπορέσουμε να πούμε ποιες είναι αυτές οι ειδικές ανάγκες.

Θεωρώντας λοιπόν ότι η κοινωνία μας δεδομένων ότι οι εγκαταστάσεις και ο τρόπος ο οποίος προσεγγίζει τα άτομα με νοητική υστέρηση δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, θα μπορέσουμε καταρχήν σήμερα να αποκωδικοποιήσουμε ποιες είναι αυτές οι ειδικές ομάδες των ατόμων με νοητική υστέρηση. Μιλάμε για άτομα τα οποία έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, έχουν προβλήματα επικοινωνίας, βασικό πρόβλημα για να μπορέσουν να ενταχθούν σε μια ομάδα και μέσα από αυτή την ομάδα αντίστοιχα να μπορέσουν να κοινωνικοποιηθούν.

Θα ήθελα λοιπόν να ξεκινήσουμε τις διεργασίες του συνεδρίου, καταρχήν καλώντας ένα από τα μέλη και έναν από τους βασικούς συνεργάτες στα προγράμματα τα οποία μετέχει ο Ολυμπιακός τον κ. Μπόγιαν Μιγιάτοβιτς ο οποίος είναι υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Χασκ Μλάντοστ, και θα προσεγγίσει το πρώτο θέμα που είναι ο αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες».