Ο Ολυμπιακός διοργάνωσε το Σάββατο 2 Μαρτίου μια εξαιρετική Ημερίδα με θέμα «Αθλητισμός για Όλους» υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Γιατρών του Κόσμου, της Unesco Νοτίων Προαστίων, του Ιδρύματος «Μ. Κόκκορη», της εταιρείας C.J.T. και του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή.

Η συγκεκριμένη Ημερίδα έλαβε χώρα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ Sports For Different Heroes και My Olympic Experience τα οποία αποσκοπούν στην προώθηση του αθλητισμού για όλους και ιδιαίτερα ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Η εκδήλωση αφορούσε την έγκαιρη ενημέρωση καθώς και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τη σημασία και τα οφέλη του αθλητισμού στην ζωή ατόμων με ειδικές ανάγκες και της τρίτης ηλικίας με σκοπό την προβολή του καθοριστικού του ρόλου στην κοινωνικοποίηση αυτών των κοινωνικών ομάδων και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Η Ημερίδα περιελάμβανε ομιλίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και ποικίλου περιεχομένου ανθρώπων με εμπειρία στον αθλητισμό, στην περίθαλψη Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στην διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων για τα άτομα αυτά και στην διεξαγωγή σχετικών επιστημονικών ερευνών.

Τον «χορό» των ομιλιών άνοιξε η Γενική Γραμματέας του Ολυμπιακού, κυρία Χριστίνα Τσιλιγκίρη η οποία τόνισε την σπουδαίοτητα προώθησης του αθλητισμού σε κάθε κοινωνική ομάδα και ιδιαίτερα σε άτομα με ειδικές Ανάγκες όπως νοητική υστέρηση και αυτισμό καθώς και σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Ο Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Χασκ Μλάντοστ, κύριος Μπόγιαν Μιγιάτοβιτς παρουσίασε κάποιες καινοτόμες ιδέες σχετικά με την κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με ειδικές ανάγκες μέσω του αθλητισμού. Στην συνέχεια, η Πρόεδρος της UNESCO Νοτίων Προαστίων, κυρία Αναστασία Κοκολέτσιου μίλησε για την στήριξη της Οργάνωσης σε πρωτοβουλίες που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο Πρόεδρος Επιτροπής και Υπεύθυνος Αθλητισμού Unesco Νοτίων Προαστίων, Διευθυντής Αθλητικού τομέα Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή και Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Βετεράνων Ολυμπιακού, κύριος Αντώνης Γλύκας αναφέρθηκε στην σημασία ανάληψης τέτοιων πρωτοβουλιών από τον μεγαλύτερο πολυαθλητικό σύλλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή, κύριος Σοφοκλής Ξυνής παρουσίασε το έργο του Ομίλου σχετικά με την υλοποίηση κοινωνικών και αθλητικών δράσεων για όλους.

Η Γενική Γραμματέας Levski Sport For All και η Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πολυαθλητικών Συλλόγων, κυρία Vanina Milanova μίλησε για τις κοινωνικές δράσεις της Λέφσκι Σόφιας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση ήταν, επίσης του Προέδρου του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογία και Καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Weill Cornell, κυρίου Ιωάννη Ασλανίδη σχετικά με τους αθλητές με δυσλεξία.

Η Τεχνική Σύμβουλος της Ε.Γ.Ο., κυρία Φωτεινή Μέλλου αναφέρθηκε στα οφέλη της Γυμναστικής για όλους ενώ η Κλινική Ψυχολόγος, κυρία Ανθή Παπαϊωάννου τόνισε την επίδραση του αθλητισμού στην ψυχολογική κατάσταση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στην συνέχεια, ο συνεργάτης του Ιδρύματος «Μ. Κόκκορη», παρουσίασε το έργο του ιδρύματος σχετικά με την περίθαλψη ατόμων με νοητική υστέρηση ενώ ο προπονητής του σωματείου «Sailability Hellas», Κύριος Ιάκωβος Κικιανής μίλησε για την ανάπτυξη του αθλήματος της ιστιοπλοϊας για άτομα με αναπηρία.

Το δεύτερο μέρος της Ημερίδας ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Προέδρου ΟΠΑΝ, κυρίας Σταυρούλας Αντωνάκου η οποία αναφέρθηκε στο έργο του Δήμου Πειραιά και στην ανάγκη για περισσότερες ανάλογες πρωτοβουλίες με αυτές του Ολυμπιακού. Η κυρία Μαρία Καλαγιά, μέλος του Δ.Σ. των Γιατρών του Κόσμου πραγματοποίησε μια ψυχολογική προσέγγιση του αθλητισμού στα άτομα με ειδικές ικανότητες.

Στην συνέχεια της εκδηλώσης, ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κυρίου Ισίδωρου Κούβελου σχετικά με τις Ολυμπιακές Αξίες και την σημασία της προώθησης του αθλητισμού για όλους.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κυρία Γιώτα Αντωνοπούλου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην σημασία του αθλητισμού για άτομα με αναπηρία ενώ ο Υποψήφιος Διδάκτορας, κύριος Κωνσταντίνος Κορωνιός μίλησε για τον ρόλο του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση της τρίτης ηλικίας.

Οι ομιλίες έκλεισαν με τον λόγο της καθηγήτριας ειδικής φυσικής αγωγής κυρίας Ασημίνας Ταλάντης σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης των αθλητικών events στην τρίτη ηλικία.

Όλοι οι ομιλητές επισήμαναν την ανάγκη για περισσότερες πρωτοβουλίες σχετικά την προώθηση του αθλητισμού για όλους κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και δίνοντας συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό τόσο για τις κοινωνικές και αθλητικές του δράσεις στο επίπεδο των Erasmus+ προγραμμάτων όσο και για την διοργάνωση της εν λόγω Ημερίδας.

Εκτός από το κομμάτι των ομιλιών, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού τίμησαν με αναμνηστική πλακέτα για την πολύτιμη και πολυετή προσφορά τους στον αθλητισμό τον Παραολυμπιονίκη του παραολυμπιακού αθλήματος μπότσια και υποψήφιο για κορυφαίος αθλητής με αναπηρία στον κόσμο για το 2018, κύριο Γρηγόρη Πολυχρονίδη, τους αθλητές του αθλητικού σωματείου «Sailability Hellas», τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κύριο Ισίδωρο Κούβελο και την Πρόεδρο του ΟΠΑΝ-Δημοτική Σύμβουλο Πειραιά, Ολυμπιονική και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο πόλο γυναικών, κυρία Σταυρούλα Άντωνάκου.

Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η πρώην Υπουργός και Βουλευτής, κυρία Σοφία Βούλτεψη, η υποψήφια Βουλευτής νοτίου τομέα Αθηνών, κυρία Ρένα Βασιλάκη, η Αντιδημάρχος και υποψήφια Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, κυρία Βίκυ Ανδρικοπούλου, η Πρόεδρος του ΟΠΑΝ/Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά και υποψήφια περιφερειακή Σύμβουλος, κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου καθώς και η αρχηγός του τμήματος πόλο γυναικών του Ολυμπιακού και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος, κυρία Φιλιώ Μανωλιουδάκη.