Με έμφαση στην «διαφορετικότητα» το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2019 ετοιμάζεται για το καλοκαιρινό του ταξίδι στο Ηρώδειο, την Πειραιώς 260, και σε άλλους χώρους της Αθήνας και του Πειραιά από τα τέλη Μαΐου έως τα μέσα Αυγούστου. Ελληνικές παραγωγές, ξένα ονόματα, συμπράξεις και μετακλήσεις, εξασφάλισε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ο οποίος παρουσίασε σήμερα, στο Ωδείο Αθηνών, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και υπενθύμισε επιπλέον ότι στην Επίδαυρο συμμετέχει για πρώτη φορά ο Μπομπ Γουίλσον με «Οιδίποδα».

Στην πόλη του Πειραιά το Φεστιβάλ Αθηνών 2019 σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έρχεται με δύο ενότητες: 

18 - 25 Ιουνίου, Ανθρωπότητες:  7 ημέρες, 7 βιβλικά κείμενα, 7 επικράτειες ανθρώπων Καλλιτεχνικές ομάδες από διαφορετικούς δημιουργικούς χώρους (θέατρο, λογοτεχνία, μουσική, εικαστικά, καλλιτεχνική εκπαίδευση) συνεργάζονται με κοινωνικές δομές της πόλης του Πειραιά, ώστε να προσεγγίσουν επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες και, από κοινού με τους συμμετέχοντες, να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν ένα έργο το οποίο να εκφράζει τη «θέαση της ζωής» μέσα από τη δική τους οπτική. 

18 - 25 Ιουνίου, Εικαστική έκθεση: «Τα πετεινά» Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα φιλοξενήσει έκθεση του ποιητή και φωτογράφου Κώστα Ζαφειρόπουλου. Στα πορτρέτα του αποτυπώνονται, με ποιητική ευαισθησία, τα εκφραστικά πρόσωπα ανθρώπων που βιώνουν δυσμενείς καταστάσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο βλέμμα τους.