Μετά κόπων και βασάνων ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε, στον Νίκο Μπελαβίλα, για να διεκδικήσει τη Δημαρχία απέναντι στον Γιάννη Μώραλη, τον καθηγητή του ΕΜΠ ο οποίος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε, διορισμένος από τον Υπουργό Υποδομών. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε, ένα "δικό" του παιδί το οποίο είναι διορισμένο στο Δημόσιο, για την αναπλάση του Δήμου Αθήνας, να διεκδικήσει τον Δήμο Πειραιά.

Ένα αξιοσημείωτο και ακρως ενδιαφέρων με τον Νίκο Μπελαβίλα, είνια ότι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του Μάιου του 2014, δεν είχε κατέβει καν υποψήφιος Δημοτικούς Σύμβουλος Πειραιά, με τον συνδυασμό του κ. Δρίτσα. Έχει πάντως, τα απαραίτητα προσόντα ο κ. Μπελαβίλας, ως εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ιδανικός εκφραστής, του πρώην κόμματος της Αριστεράς, στις κυβισθήσεις. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι είχε εμπλακεί στην αξιοποίηση του Ελληνικού, μια επένδυση την οποία είχε πολεμήσει ως τίποτα άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές. Μάλιστα για το Ελληνικό, είχε διορισθεί ως άμισθος συνεργάτης στο γραφείο του  Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.Το ίδιο μην ξεχνάμε ότι έγινε και με το Λιμάνι του Πειραιά, όταν ο κ. Δρίτσας, ενώ πολιτεύθηκε ενάντια στην αποκρατικοποίηση του λιμανιού στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014, τελικά την υπέγραψε ο ίδιος την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού με την Cosco. Επίσης, ήταν ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2008 είχε υπογράψει να ονομάζεται το κράτος των Σκοπίων, "Μακεδονία".

Ταυτόχρονα, το παρασκήνιο πίσω από την επιλογή Μπελαβίλα, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, το οποίο φανερώνει το αδιέξοδο και του Λιμανιού της Αγωνίας, όσο και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Αρχικά, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, είχε προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να πείσει τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γαβρίλη, να κατέβει υποψήφιος απέναντι στον Γιάννη Μώραλη, ωστόσο η απάντησή του ήταν αρνητική. Ακολούθως, προσπάθησε να κινηθεί η Κουμουνδούρου, προς μια υποψηφιότητα, η οποία θα μπορούσε να αντλήσει και ψήφους από την λεγόμενη κεντροδεξιά. Ωστόσο και εκεί "έφαγαν" πόρτα. Στη συνέχεια προσπάθησαν να πείσουν μια εκ των βουλευτών Σύριζα Α΄ Πειραιά Γεννιά και Σταματάκη, αλλά και εκεί δεν βρέθηκε λύση. 

Επομένως, κατέληξαν στην επιλογή μπαλαντέρ και διορισμένου, καθηγητή Νίκου Μπελαβίλα, ο οποίος Δευτέρα-Τετάρτη- Παρασκευή ήταν υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων και Τρίτη-Πέμπτη- Σάββατο υποψήφιος για τον Δήμο Πειραιά.

Κατέληξαν με λίγα λόγια, στην επιλογή ενός κανονικού υπαλλήλου της Κυβέρνησης.