Συνέδριο με θέμα τα Fake News, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Συγκεριμένα το Εργαστήριο Στρατηγικής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης και το Εργαστήριο Πληροφόρησης και Κυβερνοασφάλειας, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά συνδιοργανώνουν το 7ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: Κοινωνία της Επιτήρησης: Από την Κυβερνοασφάλεια στα Fake News Μέσα- Μηνύματα –Στρατηγικές

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει σημαντικούς ομιλητές και σύγχρονα ζητήματα. Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν, περιλαμβάνονται:

-Η συζήτηση γύρω από τις «ψευδείς ειδήσεις» είναι μια συζήτηση για τη γνώση και την αλήθεια, για την μεροληψία και την χειραγώγηση, για την τεχνολογική εξέλιξη και την ισχύ.

-Επιτήρηση και παρακολούθηση στον ψηφιακό κόσμο, κυβερνοασφάλεια, fake news, μέσα, μηνύματα και στρατηγικές, φόβοι των αποκαλύψεων και προβολές ισχύος, είναι ζητήματα τα οποία θα εξεταστούν διεξοδικά.

-Ποια είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για τις επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο;

-Τι συμβαίνει στην Ευρώπη πάνω στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας;

-Ποιος ήταν ο ρόλος των ΜΜΕ στην αναπαραγωγή των ειδήσεων για τα σκάνδαλα των Wikileaks και του Snowden;

-Ποια είναι η στρατηγική χρήση του όρου fake news και πως χρησιμοποιούνται στους λόγους των ηγετών και των πολιτικών για την αποδόμηση των αντιπάλων τους;

-Ποια παίγνια κυριαρχίας και ποιες συμβολικές διαμάχες διεξάγονται στην Κοινωνίας της Επιτήρησης και ποιες ρητορικές στρατηγικές ακολουθούνται;

-Πώς διαχειρίζονται τις κατηγορίες για χρησιμοποίηση των fake news όσοι τις υφίστανται;

Υπό το πρίσμα του συνεδρίου θα τεθούν σύγχρονα παράλληλα θέματα κυβερνοασφάλειας, απειλές και στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις και ιδιώτες, καθώς και ποιες είναι οι σύγχρονες στρατηγικές αντιμετώπισης:

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν έγκριτοι επιστήμονες και καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, νέοι ερευνητές καθώς και επαγγελματίες του χώρου. Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.