Κρίσιμη για την επόμενη μέρα της χώρας η Δευτέρα καθώς προσφυγικό και αξιολόγηση θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής, αλλά και του Eurogroup.

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. - Τουρκίας (Δευτέρα) και στην Σμύρνη (Τρίτη) με την εθνική θέση "ανά χείρας" για να διεκδικήσει: "αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις", όπως τονίζεται.

Προκειμένου μάλιστα να ευοδωθεί η χθεσινή προσπάθεια, ο κ.Τσίπρας αποδέχθηκε να μην συμπεριληφθούν στην ανακοίνωση οι λέξεις "βέτο" ή "κυρώσεις" με τις οποίες διαφώνησε η αντιπολίτευση, αλλά να υπάρξει αναφορά σε "συνέπειες".

Λίγες ώρες αργότερα αλλά στο ίδιο κτίριο της Ε.Ε. σε άλλο όροφο θα πραγματοποιηθεί και το κρίσιμο Eurogroup, όπου θα αποφασιστεί η στάση των θεσμών έναντι του ελληνικού προγράμματος καθώς και το μέλλον της αξιολόγησης.

Στο Eurogroup όπου εκτός των Yπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα παρευρεθεί από την πλευρά του Δ.Ν.Τ. ο επικεφαλής του τμήματος της Ευρώπης Π. Τόμσεν θα τεθεί επί τάπητος το ελληνικό πρόγραμμα και οι όροι υπό τους οποίους θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Εκτός από το ασφαλιστικό - δημοσιονομικό, το Δ.Ν.Τ. θέτει  το θέμα των εργασιακών (ελεύθερες απολύσεις), η Ε.Κ.Τ. ζητά να προχωρήσει η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Γερμανία πιέζει για την ολοκλήρωση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και ο ESM να ρυθμιστεί η ρευστότητα ανάλογα με τις ανάγκες αποπληρωμής του χρέους.