Εμφανίστηκε στο ποδόσφαιρο σαν κομήτης, δηλώνοντας οπαδός του Απόλλωνα Σμύρνης από μικρό παιδί. Σχημάτισε γρήγορα μια ομάδα που άρχισε να… καταπίνει τις κατηγορίες τη μια μετά την άλλη, φτάνοντας σε χρόνο ρεκόρ μέχρι την άνοδο στη Σούπερ Λιγκ. Και όταν η –ιστορική- Ελαφρά Ταξιαρχία στο υψηλότερο πλέον επίπεδο ένιωσε πια την απειλή του υποβιβασμού; Σχημάτισε ένα πολύ ενδιαφέρον αφήγημα για να ανοίξει την πόρτα της εξόδου. Μια ιστορία που έγινε το όχημα της αποχώρησης του από το ποδόσφαιρο. Το αντικείμενο που προφανώς για εκείνον ήταν «καθαρό» όσο ο Απόλλωνας πετούσε από άνοδο σε άνοδο, αλλά που έγινε… «κατευθυνόμενο» και «βρώμικο» όταν έφτασε η ώρα του υποβιβασμού.

Όχι -ο περί ου ο λόγος- Σταμάτης Βελλής δεν μας ήρθε στο μυαλό ως… ανάμνηση. Δεν λείπει άλλωστε από κανέναν στο ποδόσφαιρο. Ούτε καν στον Απόλλωνα που από το 2014 βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Μονεμβασιώτη, και παραμένει στην Σούπερ Λιγκ. Το ρεπορτάζ είναι που τον επαναφέρει στην κουβέντα του τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρηση του. Το δικαστικό ρεπορτάζ για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, καθώς μόλις σήμερα έφτασε η ώρα… του λογαριασμού για μια σειρά από συκοφαντικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα ο 60άχρονος εφοπλιστής καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά μηνών για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Των Ερυθρόλευκων που βρέθηκαν κατ επανάληψη στο σημάδι του, μέσω διαδοχικών δηλώσεων και συνεντεύξεων, χωρίς φυσικά κανένα τεκμηριωμένο στοιχείο σε βάρος τους.

Ο σύζυγος της Νίνετας Περατικού, κρατά το πηδάλιο της εταιρίας Pleiades Shipping, συμφερόντων Περατικού. Ο γάμος αυτός τον προίκισε με την εμπιστοσύνη του πεθερού του.

Με τον Απόλλωνα ενεπλάκη το 2009, έπειτα από προτροπή του φίλου του (και τότε τεχνικού διευθυντής της Ελαφράς Ταξιαρχίας) Νίκου Καρούλια. Ο Απόλλωνας ανέβηκε από τη Δ΄εθνική στη Γ΄εθνική (2009-10) και έπειτα στην Football League. Στην Super League έφτασε το 2013.

Είχε ως σήμα κατατεθέν τις «τιράντες» του και προσπάθησε να σχηματίσει ένα προφίλ χαμηλών τόνων τα πρώτα χρόνια, αν και ήδη τα πρώτα παράξενα γεγονότα έκαναν νωρίς την εμφάνιση τους. Ανάμεσα σε αυτά η καταγγελία του 2011 από τον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο –τότε- προπονητής της Παναχαϊκής, Ηλίας Φυντάνης ξυλοκοπήθηκαν στη Ριζούπολη από τον εφοπλιστή!

Ήταν η αναμέτρηση ανάμεσα στον Απόλλωνα και την Κόρινθο. Η Παναχαϊκή αγωνίζονταν λίγες ημέρες μετά με τον Απόλλωνα, και ο πρόεδρος με τον προπονητή της είχαν ανακοινώσει στον Απόλλωνα πως θέλουν να παραβρεθούν στην Ριζούπολη για να παρακολουθήσουν το ματς. «Είχαμε ειδοποιήσει επίσημα τη διοίκηση του Απόλλωνα ότι θα είμαστε στο γήπεδο. Μπήκα στο δεύτερο λεπτό του αγώνα και εκεί που καθόμουν, ήρθε ο Βελλής από πίσω μου και μου έριξε μια κλοτσιά στο κεφάλι. Στη συνέχεια μας επιτέθηκαν ο Βενεδίκης και ο Συρίγος. Δεν το έκαναν οπαδοί, το έκαναν αυτοί οι τρεις και οι οπαδοί του Απόλλωνα μας αποδοκίμαζαν. Ο Βελλής φώναζε στους οπαδούς “σκοτώστε τους”, έτσι κι αλλιώς θα χάσουμε στην Πάτρα. Είμαστε χτυπημένοι πολύ άσχημα κι εγώ και ο Φυντάνης και ο παίκτης της Παναχαϊκής Κοχλιώτης, που ήταν μαζί μας. Είμαστε στο αστυνομικό τμήμα και θα κάνουμε μηνύσεις στους τρεις προαναφερθέντες. Δεν είχα πει ότι ο Απόλλων είναι βρώμικη ομάδα, αλλά ότι η νίκη του Απόλλωνα στον πρώτο γύρο με εμάς ήταν βρώμικη. Ο διαιτητής άλλωστε εκείνου του αγώνα είχε τιμωρηθεί εν συνεχεία». Οι άνθρωποι της Παναχαϊκής φυγαδεύτηκαν από την Ριζούπολη με την παρέμβαση της Αστυνομίας.

Τρία χρόνια μετά και σε επίπεδο πλέον Σούπερ Λιγκ ο Απόλλωνας υποδέχτηκε τον Πανιώνιο στην Ριζούπολη (22/2/2014). Οι γηπεδούχοι ανοίγουν νωρίς το σκορ, αλλά τελικά χάνουν με ανατροπή (1-2) και εμπλέκονται στον… χορό του υποβιβασμού. Ο εφοπλιστής Βελλής που ήδη έχει έρθει κοντά με τον Γιάννη Αλαφούζο (με τον οποίο φέρεται να μίλησε το 2017 για το πακέτο των μετοχών του Παναθηναϊκού) ξεκινά ένα μπαράζ δηλώσεων στο οποίο προσπαθεί να πείσει ότι για τον διαφαινόμενο υποβιβασμό της ομάδας του ευθύνεται ένα υποτιθέμενο «σύστημα» του οποίου ο Ολυμπιακός είναι το χαϊδεμένο παιδί. Κάποιες από τις ατάκες του σε βάρος των Ερυθρόλευκων: «Ο Ολυμπιακός με την πολιτική του δανεισμού των παικτών, αν και νόμιμη, δημιουργεί σχέσεις και υποχρεώσεις με ομάδες που ωφελούνται όπως ο Πλατανιάς, ο Εργοτέλης και ο Πανιώνιος». «Ο Ολυμπιακός, ακόμα και στην κακή του μέρα, δεν επιτρέπεται να στραβοπατήσει». «Επικρατεί ένα κλίμα στη διαιτησία ότι αν δυσαρεστήσεις τον Ολυμπιακό, δεν θα προχωρήσεις. Αυτό πιστεύουν οι διαιτητές». «Ο Ολυμπιακός ελέγχει 3-4 ομάδες στο πρωτάθλημα. Αυτές οι ομάδες ευνοούνται από διαιτησίες».

Τις δηλώσεις του τις… αξιοποιούν τα media του Αλαφούζου αλλά και οι σύμμαχοι της εποχής (Μελισσανίδης-Σαββίδης) στην προσπάθεια τους να σχηματίσουν το περίφημο αφήγημα κατηγορίας σε βάρος των Ερυθρόλευκων, που επί της ουσίας, όπως απέδειξαν το πέρασμα του χρόνου, είχε στόχο την «αλλαγή» διοίκησης της ΕΠΟ.

Την εγκαθίδρυση, δηλαδή της περίφημης «Εξυγίανσης», τα… προνόμια της οποίας απολαμβάνει πλέον εδώ και ενάμιση χρόνο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το περασμένο καλοκαίρι το όνομα του Σταμάτη Βελλή, ενεπλάκη και στις συζητήσεις αναφορικά με το ιδιοκτησιακό της ΠΑΕ Ηρακλής. Τελικά η παιδική του αγάπη για τον Απόλλωνα όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα δεν τον εμπόδισε να συζητά από εδώ και από εκεί ως ενδιαφερόμενος για άλλες ΠΑΕ.

Η συκοφάντηση του Ολυμπιακού από τον εφοπλιστή, σήμερα έφερε την παραδειγματική τιμωρία του από τα δικαστήρια. Θα είναι αυτή η τελευταία φορά που το όνομα του θα ακουστεί στο ποδόσφαιρο; Θα το δείξει ο καιρός…