Στην τελική τους φάση εισέρχονται οι διαδικασίες επιλογής των «γαλάζιων» στελεχών της νέας γενιάς που θα κληθούν να δώσουν για πρώτη φορά τη μάχη του σταυρού στις προσεχείς εθνικές εκλογές, συμβολίζοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ.

Πέραν της δεξαμενής του γνωστού πλέον Μητρώου Στελεχών, ένας σημαντικός αριθμός 10 έως 15 πρωτοεμφανιζόμενων υποψηφίων από την περιφέρεια θα προέρχεται από τα σπλάχνα της ΟΝΝΕΔ, η οποία παραδοσιακά συνιστά φυτώριο ανάδειξης κορυφαίων πολιτικών παραγόντων στους κόλπους της Ν.Δ.

Σύμφωνα, με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά», πριν από λίγες μόλις ημέρες ο επικεφαλής της κομματικής νεολαίας, Κώστας Δέρβος, κατόπιν συνεννόησης με την ηγεσία της Πειραιώς, παρέδωσε στον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη, την οριστική εκδοχή της λίστας με τους προερχόμενους από την ΟΝΝΕΔ υποψήφιους βουλευτές. Το ξεκαθάρισμα θα γίνει από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ κομβικό ρόλο στη διαδικασία (πλην βεβαίως του γραμματέα της Π.Ε.) αναμένεται να διαδραματίσει ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. και άριστος γνώστης της «γαλάζιας» ανθρωπογεωγραφίας, Θανάσης Νέζης, αλλά και ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

Περίοπτη θέση στη λίστα Δέρβου κατέχει ο αντιδήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μελάς (υιός του πρώην βουλευτή Παναγιώτη Μελά) για την πρώτη εκλογική περιφέρεια του μεγάλου λιμανιού.  Αντίστοιχα, για τη Β’ Πειραιά παίζει δυνατά ο μηχανολόγος μηχανικός Γιώργος Βρεττάκος (υιός του πρώην υποψήφιου δημάρχου Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κούλη Βρεττάκου). Οι διεργασίες κορυφώνονται και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τους υποψηφίους της ΝΔ σε Α' και Β' Πειραιά.