Ένα ακόμα δημοσίευμα διεθνούς εντύπου περιγράφει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια, το μεγαλύτερο hotspot της Ελλάδας.

«Όταν ο ήλιος πέφτει στο μεγαλύτερο προσφυγικό στρατόπεδο της Ελλάδας, εξαφανίζονται οι γυναίκες και τα παιδιά που ζουν εκεί. Καταφεύγοντας στις σκηνές και τα τροχόσπιτα, οι μητέρες που ζουν στο στρατόπεδο προσφύγων της Μορίας της Λέσβου λένε ότι περνούν τις νύχτες τους ξύπνιες από το φόβο για την ασφάλειά τους, αφού εκτεταμένες είναι οι αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών» αναφέρει το αμερικανικό έντυπο.

Από τα μέσα Μαΐου τα κρούσματα σεξουαλικής βίας έχουν εκτοξευθεί στη Μόρια. Κάθε εβδομάδα αναφέρεται και ένα νέο κρούσμα με θύματα γυναίκες, νεαρούς άνδρες και παιδιά κάτω των 18 ετών, σε δύο μάλιστα περιπτώσεις ηλικίας 5 ετών.

«Σε μια περίπτωση ένας πατέρας έφυγε για λίγο από τη σκηνή του να πάει να φέρει φαγητό και όταν γύρισε βρήκε το παιδί του κακοποιημένο σεξουαλικά», λέει ο Δρ Ντέκλαν Μπάρι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στο Newsweek. Κι αποκαλύπτει ότι αρκετά από τα θύματα προχώρησαν σε αυτοτραυματισμό ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν. «Πρόκειται για αποτυχία του συστήματος» λέει.

 Για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το φέρει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπογράφηκε το 2016, καθώς χιλιάδες εξακολουθούν να φτάνουν στις ακτές των ελληνικών νησιών, όπου εγκλωβίζονται.