Πολυμελές κλιμάκιο της Α’ Διεύθυνσης Ερευνών της OLAF αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα για να ερευνήσει το καταγγελλόμενο σκάνδαλο με τα συσσίτια σε τουλάχιστον οκτώ κέντρα προσφύγων. Την ίδια ώρα, ωστόσο, που ξεκινά η ευρωπαϊκή έρευνα για κατασπατάληση κονδυλίων, ορισμένες από τις εταιρείες catering εμφανίζονται για πολλούς μήνες απλήρωτες. Και, έτσι, λόγω χρεών πολλών εκατομμυρίων ευρώ, απειλούν να σταματήσουν να δίνουν φαγητό στους πρόσφυγες. Με ό,τι τραγικό και επικίνδυνο μπορεί αυτό να σημαίνει.

Ακόμη, ύστερα από μηνύσεις και δικαστικές έρευνες για απάτες σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αποφάσισε άρον-άρον να απορρίψει προσφορά εταιρείας για σίτιση στο hot spot της Μόριας, η οποία φαίνεται να είχε προσβάσεις σε στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, από ώρα σε ώρα αναμένεται να φθάσει στην Ελλάδα και ομάδα έρευνας από υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να εξετάσουν τουλάχιστον τρεις υπαλλήλους του Γραφείου Επικοινωνίας της Ευρωβουλής στην Αθήνα. Η έρευνα φαίνεται να έχει αφετηρία καταγγελία Ισπανού στελέχους της Ε.Ε. για «μη σύννομες διαδικασίες» στην κατανομή χρημάτων -περίπου 150.000 ευρώ ετησίως- για περίπου 50 εκδηλώσεις και συνέδρια στην Ελλάδα. Με τους Ελληνες υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μιλούν για «παιχνίδι σκοπιμοτήτων»...

Οπως ανέφερε, λοιπόν, στα «Π» στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει γνώση των ερευνών της Ειδικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, «η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ που κρίθηκε ότι είχαν βαθμό αξιοπιστίας, αλλά και από διασταυρώσεις με στοιχεία προηγούμενων ερευνών. Υπήρξε μια αρχική εξέταση από τη Μονάδα Επιλογών της OLAF και κρίθηκε ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Στις εταιρείες catering που δίνουν τροφή στους πρόσφυγες υπήρχαν έλεγχοι από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά και από στελέχη της Frontex στα νησιά. Την έρευνα θα αναλάβει ο προϊστάμενος της Α’ Διεύθυνσης Ερευνών, κ. Ντομινίκ Σνίχελς, από τη Φινλανδία, που είναι δικηγόρος κι έχει ερευνήσει υποθέσεις απάτης στον χώρο της ενέργειας, των φαρμάκων κ.λπ. Το κλιμάκιο της OLAF θα συνεργασθεί με τo γραφείο της AFCOS (Anti-Fraud Coordination Service), συνδέσμου στην Αθήνα, που εντάσσεται στη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς ή και ειδικά τμήματα του ΣΔΟΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Η έρευνα αναμένεται να στραφεί σε υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στις εταιρείες catering κ.λπ. Υπολογίζεται, ωστόσο, ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 8-10 μήνες, λόγω και των ιδιαιτεροτήτων της υπόθεσης».

Έλληνες υπάλληλοι
Σημειώνεται ότι στην OLAF δίνουν το «παρών» πολλοί Ελληνες υπάλληλοι, ενώ σημαντική θέση καταλαμβάνει, από το 2002, και ο δικαστικός λειτουργός Κωνσταντίνος Χατζηπαζαρλής, που έχει ερευνήσει τη δράση σύνθετων λαθρεμπορικών κυκλωμάτων, της βουλγαρικής μαφίας, όπως και υποθέσεις κατασπατάλησης κονδυλίων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά. Παράλληλα, νέα ερωτήματα προκύπτουν και από την έρευνα στο Γραφείο Επικοινωνίας της Ευρωβουλής για κατασπατάληση χρημάτων. Αυτή η έρευνα φαίνεται να έχει ξεκινήσει προ τριμήνου και να έχει «ρίζες» σε προστριβές στις Βρυξέλλες με ένα στέλεχος της Ε.Ε., ισπανικής καταγωγής. Το εν λόγω στέλεχος φαίνεται να μη συμφωνούσε με ορισμένες εκδηλώσεις και «ενθύμια» ή μικρά δώρα που έδινε το ελληνικό γραφείο της Ευρωβουλής. Επιπλέον, πιθανόν να ερευνηθούν και ορισμένες αναθέσεις πάλι σε εταιρείες catering, με Ελληνες υπαλλήλους να μιλούν για «έκρυθμες καταστάσεις στις Βρυξέλλες και εκδικητικές ενέργειες».  

O πόλεμος συμφερόντων και oι διασυνδέσεις
Nέα δείγματα των ύποπτων διαδικασιών γύρω από τους διαγωνισμούς σίτισης έρχονται στο φως. Δεν είναι μόνο οι στενές σχέσεις ενός εκ των «ωφελημένων» ιδιοκτητών εταιρείας catering με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, αλλά και ένας άγνωστος, μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό, πόλεμος συμφερόντων. Σε μηνυτήρια αναφορά για παράδειγμα που είχε καταθέσει μέλος της κοινοπραξίας που είχε αναλάβει τη σίτιση στη Μόρια κατήγγειλε την περίεργη προώθηση που είχε μια άλλη υποψήφια κοινοπραξία που επιζητούσε να πάρει το σχετικό έργο. Σύμφωνα με έγγραφα (από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου) που παρουσιάσθηκαν, «η δυναμικότητα της μονάδας της κοινοπραξίας αυτής κατά τον χρόνο του διαγωνισμού ήταν 10.000 μερίδες ζεστής κουζίνας ανά ημέρα και όχι 14.000 που απαιτούνταν». Επιπλέον, σύμφωνα με άλλο έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διαπιστώθηκε πληθώρα αναληθών στοιχείων σχετικά με τη νομιμότητα της λειτουργίας της, έλλειψη απαραίτητων αδειοδοτήσεων και έλλειψη της απαιτούμενης έγκρισης εγκατάστασης. Ομως, στη συγκεκριμένη εταιρεία είχε επιτραπεί να συμμετέχει στους διαγωνισμούς αλλά και να καταθέτει προσφυγές, που γίνονταν δεκτές και οδηγούσαν σε ακυρώσεις διαγωνισμών. Επιπλέον, εκπληκτικό είναι ότι εταιρεία catering που συμμετέχει σε αυτή την κοινοπραξία για τη σίτιση των προσφύγων είναι αυτή που της είχε επιβληθεί το 2013 πρόστιμο από τον ΕΦΕΤ γιατί στο προϊόν της «Σουτζουκάκι», που δινόταν σε φοιτητές πανεπιστημίου, ανιχνεύτηκε DNA αλόγου! Υπάρχουν σχετικές αναφορές στον Τύπο ότι «οι φοιτητές θα βγάλουν... χαίτη». Επιπλέον, κατηγορήθηκε ότι προχώρησε σε παραπλάνηση του καταναλωτή, αλλά και σε διακίνηση «δεσμευμένων τροφίμων».

Η εταιρεία κατέφυγε στα δικαστήρια και αθωώθηκε το 2015 στο ποινικό σκέλος, επικαλούμενη ότι δεν υπήρξε τεστ DNA για να εντοπίσει το κρέας αλόγου. Παραδεχόμενη, δηλαδή, έμμεσα ότι αυτό πράγματι συνέβαινε. Ταυτόχρονα κανείς δεν γνώριζε αν κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σήμερα με πωλήσεις φαγητών με κρέας αλόγου... νεος διαγωνισμος Ομως, και το άλλο μέλος της κοινοπραξίας, που είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη Μυτιλήνη, φαίνεται να είχε την υποστήριξη υπουργού της κυβέρνησης σε μια υπόθεση λειτουργίας εργοστασίου στην περιοχή, το οποίο επαναλειτούργησε, παρότι υπήρχε πρόσφατη δικαστική απόφαση που το απαγόρευε.

Η έρευνα της OLAF και η δικαστική εξέταση στοιχείων για απάτη φαίνεται να οδήγησαν τη διοίκηση του Τάγματος Εθνοφυλακής «Αρχιπέλαγος», που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, να αποφασίσει στις 27 Σεπτεμβρίου να απορρίψει την προσφορά της συγκεκριμένης κοινοπραξίας και να κηρύξει νέο διαγωνισμό. Με επίσημη δικαιολογία ότι ο φάκελος της κοινοπραξίας δεν είχε ορισμένα απαραίτητα δικαιολογητικά. Παράλληλα με όλα τα παραπάνω το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο οφείλει τουλάχιστον 6-7 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιοκτήτες κοινοπραξιών catering με επίκληση «γραφειοκρατικά κωλύματα» περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες. Σημειώνεται ότι τη σχετική χρηματοδότηση -για τις τρίμηνες συμβάσεις σίτισηςέχει αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο φαίνεται, αντιθέτως με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, επιφυλακτικό σε εκροή κονδυλίων.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 6/10/2018