Ο Ολυμπιακός είναι νέα ομάδα, η οποία ούτε στο Ηράκλειο της Κρήτης εμφανίστηκε πλήρης (σ.σ. εκτός Σπανούλης, Παπανικολάου και Αγραβάνης) και καθημερινά μαθαίνει πολλά. Είναι ωραίος όμως, γουστάρεις να τον βλέπεις. Δεν είναι έτοιμος, αλλά ο Μπλατ έχει περάσει κατά μεγάλο ποσοστό τη φιλοσοφία του στην ομάδα. Οι «ερυθρόλευκοι» λοιπόν επικράτησαν με 94-93 της Χάποελ Ιερουσαλήμ στα «Δύο Αοράκια» για το 3ο Διεθνές Τουρνουά Κρήτης, με τον Λεντέι να είναι εκπληκτικός με 31 πόντους και 11 ριμπάουντ και τον Γκος να βάζει άλλους 20 με 6 ασίστ. Πολλά σχήματα και καταστάσεις δοκίμασε ο Μπλατ.

Την Κυριακή στον άτυπο τελικό του τουρνουά ο Ολυμπιακός θα παίξει με την Ούνιξ Καζάν του Δημήτρη Πρίφτη που κέρδισε τη Γαλατάσαραϊ με 75-69.

ΟΙ 31 ΠΟΝΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε στην 5άδα του με Γκος, Στρέλνιεκς, Τίμα, Πρίντεζη και Λεντέι, με τον Γκος με μην διστάζει για τρεις, αλλά η μπάλα στην αρχή των επιθέσεων του Ολυμπιακού να ακουμπάει επί τρεις σερί φορές στον Πρίντεζη. Δούλεψε το «τρίγωνο» συνεργασίας στη συνέχεια με Στρέλνιεκς-Γκος και Λεντέι να καρφώνει για το 8-4. Ο Ολυμπιακός έπαιρνε επιθετικά ριμπάουντ, τα περισσότερα δεν τα αξιοποίησε όμως, με τη Χάποελ σταθερά να πλήττει τη ρακέτα του και με δύο μακρινά σουτ, το δεύτερο του Ταμίρ Μπλατ, του γιου του κόουτς του Ολυμπιακού, να περνάει μπροστά με 12-14, ενώ στη συνέχεια ο Όουενς κάρφωσε εντυπωσιακά με άλεϊ ουπ για το 12-16 και το τάιμ άουτ του Μπλατ.

Ο Στρέλνιεκς, έπαιξε άσος, προσπάθησε να δημιουργήσει με τον Γκος σε πιο εκτελεστικό ρόλο, ενώ καλή δουλειά έκανε ο Λεντέι (7 πόντους) για το 15-18. Ο Βεζένκοφ μπήκε δυνατά, πάλευε σε κάθε φάση, για κάθε μπάλα και μάλιστα του έδωσαν το τρίποντο λέγοντας αυτός ευχαριστώ, ενώ στη συνέχεια με φόλοου, αντέγραψε τον Μιλουτίνοφ, μειώνοντας σε 24-26. Ο Γκος ύστερα από κόψιμο στη ρακέτα και ασίστ του Μιλουτίνοφ, έκανε το 26-26, αλλά η Χάποελ που ήθελε να τρέξει και δημιουργούσε προβλήματα στη ρακέτα (9/12 δίποντα) έκλεισε το 1ο δεκάλεπτο με 26-31.

ΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 12-0 ΣΕΡΙ

Ο Βεζένκοφ, με το ξεκίνημα της 2ης περιόδου πήρε τον διάδρομο και ο Μιλουτίνοφ έπαιξε με πλάτη για το 30-31, αλλά ο Ταμίρ Μπλατ κράτησε με σουτ τη βραχεία κεφαλή για τη Χάποελ. Οι «ερυθρόλευκοι» έγιναν πολύ πιο πιεστικοί στην άμυνά τους, ο Μπλατ έπαιξε με Γκος, Τουπάν και Τίμα ενώ συνήθως όποιος έπαιρνε το ριμπάουντ κατέβαζε γρήγορα τη μπάλα για να βρει μετά το γκαρντ. Το έκανε και ο Λεντέι, ο οποίος βασικά έκανε τα πάντα στο παρκέ. Ο Πρίντεζης με συνεχόμενους πόντους και καλή δημιουργία του Γκος έφερε το ματς στα ίσα με 40-40, ενώ ο Λεντέι συνέχισε να κερδίζει… γκολ φάουλ. Ήρθε και το τρίποντο του Γκος για να κλείσει το 12-0 σερί του Ολυμπιακού για το 45-40. Το 2ο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 51-45 (25-14 επιμέρους), με τον Γκος να πηγαίνει στο «ένας με έναν» και να τελειώνει ιδανικά.

ΠΟΛΛΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ… ΓΚΟΣ

Στο 3ο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με δύο τρίποντα του Στρέλνιεκς, αλλά και η Χάποελ με δύο του Φελντέιν, με τον Λεντέι να συνεχίζει να κάνει καλά τη δουλειά και τον Βεζένκοφ να κλέβει από μπροστά και να βγάζει τον Ολυμπιακό στον αιφνιδιασμό για το νέο γκολ φάουλ του Λεντέι και το 62-51. Ο κόουτς Μπλατ έπαιξε με Βεζένκοφ και Πρίντεζη στη συνέχεια στους ψηλούς, ο Ολυμπιακός άλλαζε σωστά στην άμυνα, ενώ είναι ενδεικτικό τα ταχύτητας που θέλει στο παιχνίδι του, πως μετά από τρίποντο ο Γκος στα 20΄΄ είχε κατέβει το κέντρο. Ο Τουπάν με τρίποντο αλλά και ωραίο κόψιμο στη ρακέτα και ασίστ του Πρίντεζη έκανε το 68-61, με τον Ολυμπιακό να δέχεται πόντους από σουτ του Φελντέιν αλλά και στη πλάτη της άμυνάς του στη ρακέτα. Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα ένα 11-2 επιμέρους της Χάποελ (24 πόντους ο Φελντέιν) για να περάσει μπροστά με 69-72. Ο Γκος με 7 σερί πόντους (έχασε και μία βολή) έκανε το 76-77 (σκορ 3ου δεκαλέπτου) με τον Ολυμπιακό να έχει 5άδα με Γκος, Στρέλνιεκς, Τουπάν, Τίμα και Λεντέι και να κλείνει το 3ο δεκάλεπτο με επιμέρους 25-32.

ΚΥΝΗΓΟΥΣΕ ΣΤΟ ΣΚΟΡ, ΑΛΛΑ…

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τρίποντο του Βεζένκοφ στο 4ο δεκάλεπτο (81-78) αλλά αμυντικά δεν ήταν καλός με αποτέλεσμα η Χάποελ με ένα 3-11 επιμέρους- τρέχοντας στο τρανζίσιον και σουτάροντας από μακριά- να κάνει το 84-89. Ο Ολυμπιακός συνέχισε με Βεζένκοφ στο «3» και Πρίντεζη και Λεντέι στους ψηλούς. Ο Αμερικανός είχε δύο μπλοκ, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν τρία σερί τρίποντα. Τα δύο παντελώς ελεύθερα με πάσα του Πρίντεζη στην αδύναμη πλευρά. Ο Γκος κατέβασε τάχιστα τη μπάλα και πήγε μόνος του στη μπούκα (το κάνει εξαιρετικά) για το 86-89. Βεζένκοφ και Πρίντεζης (με 1 βολή) έκαναν το 89-90, με 1.30 λεπτό να μένει για τη λήξη και ο Λεντέι ισοφάρισε (κι αυτός μία βολή) με 1.19 να μένει (90-90). Ο Πρίντεζης έκανε το 92-90, βγήκε η άμυνα με τον Φελντέιν να αστοχεί υπό την πίεση του Λεντέι αλλά ο Γκος έχασε δύο βολές. Άστοχη η Χάποελ και στον αιφνιδιασμό ο Λεντέι κάρφωσε για το 94-90 σφραγίζοντας τη νίκη του Ολυμπιακού. Ο Φελντέιν στη λήξη ευστόχησε για το τελικό 94-93.

Τα Δεκάλεπτα: 26-31, 51-45, 76-77, 94-93