Την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας που προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική ανέλαβε, με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που, όμως, δεν έδειξε κανένα δείγμα αυτοκριτικής στην πράξη ενώ απέφυγε να προχωρήσει και σε οποιαδήποτε παραίτηση στελέχους της κυβέρνησής του, παρά και την παταγώδη αποτυχία διαχείρισης της πυρκαγιάς.

Σε ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Θέλω να αναλάβω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς. Δεν θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας».

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σαν να ανέλαβε τα ηνία της χώρας τις τελευταίες ημέρες, περιορίστηκε να αναφερθεί σε ευθύνες αναφορικά με τα αυθαίρετα κτίρια ενώ έκανε λόγο για... «πράξεις πολιτικής γενναιότητας» και σημείωσε πως «οι διάφοροι κριτές και πολέμαρχοι του καναπέ δεν θα πρέπει να πυροβολούν εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους έδωσαν τη μάχη και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας». Μάλιστα, ο λαλίστατος πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα καρατομήσει κανέναν την ώρα της μάχης. 

Παράλληλα, έκανε λόγο για κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν ευθύνες μετά το πέρας της τραγωδίας. «Σε τελική ανάλυση, αν πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, αυτή δεν αφορά σε επιχειρησιακές πλευρές της κολοσσιαίας επιχειρημασιακής διάσωσης. Η συζήτηση θα γίνει από τους αρμόδιους και τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής». Συμπλήρωσε δε, ότι έχει την αξία του να γίνει η αυτοκριτική που, όπως επισήμανε, επωμίζεται πολιτικά ο ίδιος. «Δεν πρόκειται μετά από αυτό να μείνουμε μόνο στα μέτρα ανακούφισης της τραγωδίας. Θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου που θα αντιμετωπίσει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Ανακτά σε λίγες ημέρες από σήμερα την κυριαρχία της. Έχουμε, συνεπώς, ιστορική ευθύνη, να μην επιτρέψουμε σε κανέναν, σε όποιο σκοτεινό κέντρο και αν αναφέρεται, να ανακόψει την πορεία μας, και να μας απομακρύνει από τον στόχο», σημείωσε ενώ απέδωσε ευθύνες στις... «οικιστικές στρεβλώσεις», τις οποίες απέδωσε στο παρελθόν και όχι στην ανικανότητα της κυβέρνησής του. Ακόμη, υποσχέθηκε κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτιρίων και μπαζώματα σε ρέματα ενώ αναφέρθηκε σε εθνικό σχέδιο για την αναβάθμιση των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές.

Τέλος, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις Τόσκα - Τζανακόπουλου, από την χθεσινή συνέντευξη Τύπου, έκανε λόγο για εμπρησμούς ενώ επισήμανε ότι δεν θα επιτρέψει να ανακόψουν «σκοτεινά κέντρα» την πορεία της οικονομίας.