Την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης Αιγυπτιωτών εικαστικών καλλιτεχνών που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά και το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, με θέμα «Η Θάλασσα – Πολιτιστικοί Δεσμοί «Ελλάδα-Αίγυπτος».

Δεκαοκτώ σημαντικοί Αιγυπτιώτες-δημιουργοί παρουσίασαν το ζωγραφικό και γλυπτικό έργο τους, σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση, την οποία είχα την μεγάλη χαρά και τιμή να προλογίσω, και η οποία ήταν αφιερωμένη στην 20ή επέτειο ίδρυσης του Μορφωτικού Κέντρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. 

Τον Δήμο Πειραιά εκπροσώπησε η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά κ. Ειρήνη Νταϊφά

Η ομιλία της Εντεταλμένης Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά κ. Ειρήνης Νταϊφά

Αξιότιμε Μορφωτικέ Ακόλουθε της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Dr. Hussein Mahmoud,
Αξιότιμε Σύμβουλε επί των Πολιτιστικών του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Κύριε Δημήτριε Πράσινε, 
Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι!

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που, ως Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, σας υποδέχομαι στην φιλόξενη και αρχιτεκτονικά υψηλής αισθητικής Δημοτική μας Πινακοθήκη, για να γιορτάσουμε την 20η επέτειο από την ίδρυση του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης Αιγυπτιωτών Εικαστικών καλλιτεχνών: «Η Θάλασσα: Πολιτιστικοί Δεσμοί «Ελλάδας-Αιγύπτου»»! Κάτω από αυτόν τον εμπνευσμένο τίτλο, οι Αιγυπτιώτες δημιουργοί, μας προσκαλούν και μας προκαλούν, να ανακαλύψουμε και να ψηλαφίσουμε για άλλη μια φορά, τα δυνατά σημεία αγάπης, φιλίας και αδελφοσύνης που ενώνουν τους δυο λαούς μας!

Για περισσότερα από 3.000 χρόνια, η Μεσόγειος θάλασσα, που βαφτίζει στα νερά της τις χώρες μας, στάθηκε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Η ανθρώπινη δράση στην περιοχή της Μεσογείου, από την εποχή της Τροίας, του Ραμσή, στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και από εκεί στην μεγάλη ακμή μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, έδωσαν και δίνουν στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της Παγκόσμιας Ιστορίας! Η ακμή τους, στηρίζεται στην ικανότητα τους να γίνονται κέντρα συνύπαρξης πολλών λαών, θρησκευμάτων και εθνικών ταυτοτήτων.

Μέσα από συγκρούσεις, αντιθέσεις και συνθέσεις, οι Αιγυπτιώτες Εικαστικοί Καλλιτέχνες μας ταξιδεύουν στις θάλασσες του δημιουργικού τους οίστρου, και μας προσκαλούν να τους ακολουθήσουμε στην προσπάθειά τους, μέσα από την Τέχνη, να φέρουμε ακόμα πιο κοντά τις χώρες μας και τους λαούς τους!

Είμαι βέβαιη ότι η έκθεση των Αιγυπτιωτών Δημιουργών, που απόψε ξεκινάει την ρότα της στο «μεγάλο λιμάνι», θα είναι ΚΑΛΟΤΑΞΕΙΔΗ και θα σηματοδοτήσει σαν φάρος, νέες αλληλεπιδράσεις Πολιτισμών, συνεργασίες και δράσεις!!!

ΕΥΧΟΜΑΙ στο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» για την 20η επέτειο από την ίδρυσή του, και ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΒΡΑΔΙΑ και ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!