Δεν ολοκληρώθηκε τελικά η πολυσηζητημένη εξαγορά της HEC Europe από την Aegean Marine Petroleum Network (AMPN) που θα οδηγούσε στην επιστροφή του Δημήτρη Μελισσανίδη στην Aegean.

Η αμερικανική εταιρεία καυσίμων και δεξαμενόπλοιων δήλωσε ότι οι απαραίτητες εγκρίσεις δεν είχαν αποκτηθεί πριν από τη συμβατική προθεσμία της 27ης Μαρτίου και κατά συνέπεια η συμφωνία τερματίστηκε, όπως προέβλεπαν οι όροι της.

Η Aegean συμφώνησε τον περασμένο μήνα να αγοράσει την εταιρεία διαχείρισης ναυτιλιακών αποβλητων HEC Europe για 367 εκατομμύρια δολάρια.

Έγγραφα που κατατέθηκαν με αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη έδειξαν ότι οι πλευρές συμφώνησαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις διαφορές μέχρι τις 12 Απριλίου.

Αιτία για τις εξελίξεις αυτές στάθηκε η προσφυγή στη δικαιοσύνη τριών μετόχων της Aegean που τάχθηκαν κατά της εξαγοράς της HEC Europe και η δικαστική απόφαση για προσωρινή απαγόρευση της υλοποίησης της.

Οι ενάγοντες, με επικεφαλής τον Tyler Baron, του οποίου η εταιρία RBM Holdings κατέχει το 4,5% των μετοχών της Aegean, είχαν και στο παρελθόν, πριν ανακοινωθεί η συμφωνία, πραγματοποιήσει ενέργειες με στόχο να διοριστεί νέο ΔΣ στην εταιρία.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν στο δικαστήριο, το τίμημα της συναλλαγής θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στους μετόχους, ενώ η απόφαση για την εξαγορά της HEC Europe ελήφθη πριν από την ετήσια συνάντηση της εταιρίας και χωρίς οι υπόλοιποι μέτοχοι να έχουν γνώση.

Παράλληλα, επισήμαναν ότι η συμφωνία υπεγράφη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή με στόχο να επιστέψει ο κ. Μελισσανίδης στη διοίκηση της Aegean.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της Aegean Marine, υποστήριξαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, ότι η προσωρινή απαγόρευση που ζήτησε -και πέτυχε τελικά- η RBM Holdings του Tyler Baron, απειλεί μία συμφωνία ζωτικής σημασίας για το μέλλον του προμηθευτή καυσίμων πλοίων και ιδιοκτήτη δεξαμενόπλοιων.

Το ΔΣ της Aegean περιγράφει τη συμφωνία με τη HEC ως μια ευκαιρία να αναδειχθεί η ενιαία εταιρία σε «one-stop shop», που θα παρέχει ανεφοδιασμό καυσίμων και διαχείριση απορριμμάτων πλοίων.

Η συμφωνία διακανονισμού εμπόδισε επίσης την Aegean Marine να αλλάξει τη σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου.

Η RBM Holdings θα έχει πρόσβαση σε όλο το πληροφοριακό υλικό που συνέταξε για τη συμφωνία η Clarksons Platou Securities, η οποία είναι σύμβουλος της Aegean για τη συγκεκριμένη συναλλαγή.