Ο Μίµης Πλέσσας είναι από τους πολυτιµότερους δηµιουργούς της µουσικής µας κληρονοµιάς και ιστορίας. Στη µακρόχρονη πορεία του στον χώρο της µουσικής έγραψε αµέτρητα τραγούδια.

Ο µεγάλος συνθέτης πίσω από τα πλήκτρα του µας ταξιδεύει µε τα τραγούδια του, με επιτυχίες που άντεξαν στον χρόνο και αγαπήθηκαν από τόσες γενιές µέχρι σήµερα.

Συνάντησα τον κ. Πλέσσα και ο ίδιος, ήρεµος και ευγενής, μου µίλησε για όλα.

«Το “Παλλάς” είναι ένα µεγάλο σπίτι και όσοι αποφασίζουµε να παίξουµε ή δεχόµαστε τους όρους του ή θα βρεθούµε µπροστά σε µια δυσάρεστη έκπληξη. Οσοι νοιάζεστε ψάξτε τις εµφανίσεις µου στο “Παλλάς”. Θα τις βρείτε όλες γεµάτες από πρωτοτυπία και αγάπη», είπε ο γνωστός συνθέτης για τις παραστάσεις του.

Οταν η κουβέντα έφθασε σε τραγούδια που ξεχωρίζει, µου εξοµολογήθηκε ότι «από τα τραγούδια των συναδέλφων µου εκτιµώ και σέβοµαι τα αληθινά. ∆ηλαδή, αυτά που δεν είναι κλεµµένα. Από τα δικά µου, πάλι, αν δεν τα ξεχώριζα, δεν θα τα έγραφα».

«Πιστεύω πως ο αληθινός καλλιτέχνης είναι αυτός που µε την τέχνη του µπορεί να εκφράζει, να κάνει πιο κατανοητή τη σκληρή επικαιρότητα, που εξακολουθεί να είναι όπλο επιτηδείων, κερδοσκόπων και ανόητων εγωιστών», ανέφερε για την τέχνη και την επικαιρότητα.

Επειτα από τη µακρόχρονη επιτυχηµένη του πορεία, αναρωτήθηκα αν πιστεύει πως υπάρχει «συνταγή επιτυχίας». Η απάντηση, χαρακτηριστική της ποιότητάς του: «Μη λέτε τέτοια πράγµατα. Τα χρόνια επιτυχίας έρχονται πολύ αργότερα, αν ο δοκιµαζόµενος αντέξει την καταξίωση».

Οι νέοι καλλιτέχνες συχνά διαψεύδουν τις προσδοκίες του, αλλά επιµένει να τους δίνει χώρο. «Ακούω πάρα πολλούς. Και βέβαια ελπίζω σε αυτούς, όσο κι αν καθηµερινά διαψεύδοµαι».

Πάντα στο πλευρό του, πιστή σύντροφος και βοηθός, η αγαπηµένη του σύζυγος, Λουκίλα Καρρέρ, είναι αυτή που εµπιστεύεται απόλυτα σε ό,τι και αν κάνει. «Η γυναίκα µου, η Λουκίλα, είναι ο σύµβουλός µου. Κι ελπίζω πολύ σύντοµα αυτός ο άνθρωπος να είναι και η κόρη µου».

Ο Μίµης Πλέσσας είναι ένας άνθρωπος που έχει βιώσει όµορφες, έντονες, ξεχωριστές στιγµές. Ωστόσο, υπάρχει µία που είναι χαραγµένη για πάντα στην ψυχή του: «Θυµάµαι πάντα τη στιγµή που ανακοίνωσα το πρώτο µου άριστα στο πανεπιστήµιο στη µητέρα µου και εκείνη πέθανε στην αγκαλιά µου».

Τον ρώτησα αν παρακολουθεί τηλεόραση. «Είναι η παρηγοριά µου. Αλλά βλέπω κάποια ειδικευµένα κανάλια, από τα οποία δεν ντρέποµαι να πω ότι συνεχίζω να διδάσκοµαι και ενδεχοµένως να αποκτώ την ευστροφία να ξεφεύγω από τις παγίδες που έχουν οι ερωτήσεις των δηµοσιογράφων».

Η κουβέντα έφτασε και στη Eurovision και τη Γιάννα Τερζή: «Πανέµορφη κοπέλα. Πολλές ευχές για επιτυχία. ∆εν είµαι σίγουρος ότι θα παρακολουθήσω τη Eurovision, γιατί δεν είναι πια αυτή που υπηρέτησα εγώ και οι συνάδελφοί µου»

 

*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο "Πολιτισμός", της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

Πηγή: parapolitika.gr