Μια ξεχωριστή τιμητική βραδιά για τον Μίκη Θεοδωράκη, διοργάνωσε χθες, ο Δήμος Πειραιά  στο  Δημοτικό Θέατρο.  O Στέφανος Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη παρουσίασαν μουσικά το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη «Σαλός Θεού. Ο μυστικός Μίκης», ερμηνεύοντας δεκάδες τραγούδια που αγαπήθηκαν κι άφησαν εποχή.  Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί: Λένα Παπαληγούρα και Νικόλας Ανδρουλάκης. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ Γιάννης Μώραλης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, επεσήμανε ότι είναι μία ιδιαίτερα σημαντική μέρα για τον Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο, γιατί ο Μίκης της Ελλάδας και ο Μίκης του κόσμου, όπως είπε, είναι και ο Μίκης του Πειραιά.

Ο κύριος Μώραλης εξήρε την προσωπικότητα του κ. Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος – σημείωσε -  είναι ένας υπέροχος ευφυής  άνθρωπος, ένας επιστήμονας, ένας καλός συγγραφέας, ένας καλός πολιτικός.

Όταν μιλάς για τον Μίκη Θεοδωράκη - τόνισε -  κανονικά θα πρέπει να έχεις μελετήσει το βίο του, την ιδιοσυγκρασία του, την πορεία του την καλλιτεχνική, την πολιτιστική, την πολιτική και την κοινωνική. Είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στη βιωματική του εμπειρία στην ηλικία των 6-7 ετών και έπειτα, όταν κάθε Σαββατοκύριακο, πρωί ή απόγευμα, στο σπίτι, άκουγαν μουσική του Μίκη Θεοδωράκη με τη Φαραντούρη, τον Μπιθικώτση και άλλους μεγάλους ερμηνευτές. Όπως χαρακτηριστικά είπε «ο πατέρας μου και η μητέρα μου μας έμαθαν την πολιτική ιστορία της Ελλάδας μέσα από τα τραγούδια του Μίκη. Μέσα από τη μουσική του μάθαμε τους  μεγάλους Έλληνες ποιητές, όπως ο Σεφέρης, ο Ελύτης και όχι μέσα από τις ποιητικές συλλογές τους. Το ίδιο και τους ξένους ποιητές, όπως ο Νερούντα.»

Ο κ. Μώραλης, αναφερόμενος σε μία συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη, πριν τρεις μήνες, όπου  του ζητήθηκε να γράψει ένα μήνυμα για ένα λεύκωμα για το Δημοτικό Θέατρο, του εκμυστηρεύτηκε ότι κρύβονταν στα καμαρίνια του Δημοτικού Θεάτρου, όταν τον κυνηγούσαν, όπως και άλλα συγκλονιστικά περιστατικά που έζησε στην πόλη του Πειραιά, όταν ήταν βουλευτής Πειραιά.

Όπως σημείωσε, ο Μίκης γεννήθηκε το 1925, χρονιά ίδρυσης του Ολυμπιακού. Ο ίδιος είναι Ολυμπιακός κι αυτό για μένα - όπως είπε - έχει σημαντική σημειολογική σημασία. Ανεξάρτητα των όποιων απόψεων και θέσεων - πρόσθεσε - που μπορεί να έχει κάποιος για τον Μίκη, ο Μίκης είναι στην καρδιά μας για το μεγάλο καλλιτεχνικό του έργο και το άκρως θετικό αποτύπωμα που έχει αφήσει στη χώρα. Εύχομαι - κατέληξε - να ζήσει πολλά χρόνια ακόμα και να συνεχίσει να μας «σημαδεύει» θετικά. Τέλος, ο Δήμαρχος Πειραιά ευχήθηκε στον κύριο Μίμη Ανδρουλάκη να γράψει δεκάδες βιβλία ακόμη. Όσο για το βιβλίο για τον Μίκη προέτρεψε να το διαβάσουν όσο περισσότεροι νέοι άνθρωποι μπορούν και οι οποίοι, όπως είπε, γνωρίζουν ελάχιστα, σε σχέση με τους μεγαλύτερους, για τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαρίστησε επίσης τους δύο καλούς ηθοποιούς, Λένα Παπαληγούρα και Νικόλα Ανδρουλάκη, που διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο, καθώς και τον Στέφανο Κορκολή για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση.

Ο συγγραφέας του βιβλίου: «Σαλός Θεού. Ο μυστικός Μίκης» κ. Μίμης Ανδρουλάκης δήλωσε για την τιμητική βραδιά για τον Μίκη Θεοδωράκη:

«Απόψε η βραδιά ανήκει στον Στέφανο Κορκολή. Θα είναι μια βραδιά πιστεύω οικουμενική, θα επουλώσει όλα τα τραύματα. Ο Πειραιάς θα τιμήσει τον Μίκη, ο οποίος γνώρισε την κορύφωση του, εδώ, στη δεκαετία του ΄60, στη μεγάλη πολιτική και πολιτιστική άνοιξη του ΄60, ως βουλευτής Πειραιά. Είναι μια ξεχωριστή βραδιά πιστεύω απόψε με πολύ αίσθημα».

Ο κ. Στέφανος Κορκολής συνθέτης και τραγουδοποιός δήλωσε ότι αισθάνεται συγκινημένος που βρίσκεται μετά από 20 χρόνια στο υπέροχο Δημοτικό Θέατρο, το οποίο - όπως υπογράμμισε  - είναι από τα ομορφότερα της Ευρώπης. Χάρηκε - όπως είπε - που βρίσκεται ανάμεσα στον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη και τον κ.  Μίμη Ανδρουλάκη στην τιμητική αυτή βραδιά για τον Μίκη.

Χαρακτήρισε τον Μίκη Θεοδωράκη μεγαλοφυΐα «με Μ κεφάλαιο», χαρακτηρισμό που του απένειμε ο Σοστακόβιτς, όταν τον βράβευσε. Μίλησε για την ασύλληπτη τιμή που του κάνουν στο εξωτερικό, δίνοντας το όνομά του σε Ακαδημίες και διδάσκοντας τα έργα του στα Ωδεία. Τέλος, ο κ. Κορκολής θεωρεί ευλογία που ο ίδιος ο Μίκης τον αποκάλεσε πρεσβευτή της μουσικής του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά. Ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π. κ. Τάκης Αβραμίδης. Η Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κα Σταυρούλα Αντωνάκου. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος. Ο Αντιπρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π. κ. Στέλιος Μπρατσόλης. Ο πρώην βουλευτής κ.  Δημήτρης Καρύδης. Ο κ. Σπύρος Σπυρίδων μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρώπης, εκπρόσωποι φορέων της πόλης και πολύς κόσμος.