Το «κατώτερος των περιστάσεων» είναι ίσως λίγο για να περιγράψει την εικόνα του Ολυμπιακού. Αγνώριστος, αδιάβαστος, δίχως νεύρο έχασε το Κύπελλο από την ΑΕΚ που το ήθελε περισσότερο και έπαιξε πολύ καλύτερα από τους «ερυθρόλευκους». Ήττα με 88-83 και… δέκα βήματα πίσω ο Ολυμπιακός. Ότι έχτισε τις τελευταίες 15 ημέρες το ρήμαξε στο Ηράκλειο.     

«ΚΛΕΙΔΙ»: Η θέληση, το «διάβασμα» στο ματς, το μυαλό, η άμυνα… Ο Ολυμπιακός ήταν κατώτερος των περιστάσεων. 

MVP: Ο Βασίλης Σπανούλης έμοιαζε να παίζει μόνος του ώρες ώρες την ΑΕΚ

ΟΣΚΑΡ Β΄ΡΟΛΟΥ: Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ στάθηκε δίπλα στον αρχηγό, κάτι ο Στρέλνιεκς και ο Μακλίν αλλά… 

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ: Χάρις με 17 πόντους και Πάντερ (στο 2ο παιχνίδι του με την ΑΕΚ) με 14 έκαναν ζημιά στην άμυνα του Ολυμπιακού που στο ένας με έναν δεν είχαν πρόβλημα.  

ΣΕ ΚΑΚΗ ΜΕΡΑ: Ο Γιώργος Πρίντεζης. Ίσως η χειρότερη εμφάνιση του Γιώργου με τη φανέλα του Ολυμπιακού.  

Η ανάλυση του αγώνα… 

Ο Ολυμπιακός λοιπόν μπήκε στο παρκέ στα «Δύο Αοράκια» με στόχο να πλήξει την ΑΕΚ στη ρακέτα της και φυσικά με «πικ εν ρολ» με τον Μιλουτίνοφ ή κόψιμο του Παπανικολάου στη ρακέτα. Εμπνευστής ο Σπανούλης. Έκανε λάθη βέβαια, έχασε δύο μπάλες ο Σέρβος σέντερ και η ΑΕΚ βρήκε πόντους στο τρανζίσιον αλλά και στην αλλαγή στο «πικ εν ρολ» για να βρίσκεται κοντά με 7-7. Ο Παπανικολάου έχασε 3 απανωτά λέι απ στον αιφνιδιασμό, η ΑΕΚ έκλεψε 3η μπάλα στη συνέχεια και κατάφερε να περάσει μπροστά με 7-12 με τους Τζέιμς και Λαρεντζάκη. Η αντίδραση του Ολυμπιακού ήταν άμεση, δικό του 7-0 σερί για το 14-12, με τους «κιτρινόμαυρους» να απαντούν μέσα στο καλάθι του Ολυμπιακού με καλές συνεργασίες και τους «ερυθρόλευκους» να έχουν σε καλή επιθετική βραδιά τον Σπανούλη (με ντράιβ) αλλά και τους Μιλουτίνοφ και Μακλίν να τελειώνουν φάσεις με φόλοου. Οι δυο τους πήγαιναν χέρι-χέρι στο σκορ (16-16 και 20-18), η άμυνα του Ολυμπιακού δεν ήταν ιδεατή και όντας η ΑΕΚ άριστη από τα 6.75μ. (4/4) κατάφερε με τον Πάντερ να κλείσει το 1ο δεκάλεπτο με 23-26 με τον Ολυμπιακό να μην κάνει καν το 4ο φάουλ που είχε δώσει. 

Η ΑΕΚ συνέχισε να παίζει «απομόνωση» όποτε είχε την ευκαιρία και ο Χάρις απέναντι στον Παπαπέτρου έκανε το 25-30, στο 2ο δεκάλεπτο έχοντας απαντήσει σε καλάθι του Μακλίν(φόλοου). Ο Πρίντεζης απάντησε με τρίποντο αλλά η άμυνα του Ολυμπιακού δεν ήταν καλή. 6-0 σερί από την ΑΕΚ διαβάζοντας σωστά αδυναμίες στο ποστ για το 28-36. Οι Πειραιώτες είχαν χαλάσει και την επίθεσή τους, δεν είχαν καλές αποστάσεις και σωστές επιλογές ενώ τα τρίποντά τους ήταν 3/10. Βγήκε ΄/ένα «πικ εν ρολ» με τον Στρέλνιεκς στον Μακλίν, πέτυχε και τρίποντο, ωστόσο η άμυνα δεν κρατούσε. Η ΑΕΚ είχε 5/6 τρίποντα ενώ έπαιρνε και από τα σέντερ της (Μαυροειδή και Καββαδία στη συνέχεια) πόντους απέναντι στον Μακλίν για το 36-43. Μιλουτίνοφ με «πικ εν ρολ» του Σπανούλη και Στρέλνιεκς μάζεψαν τη διαφορά αλλά ο Καββαδάς με φόλοου στη λήξη έκλεισε το 2ο δεκάλεπτο με 42-45.     

Ο Σπανούλης πραγματικά ήταν σα να έπαιζε μόνος του την ΑΕΚ (14 πόντους- 6 ασίστ) κάνοντας το 49-49, με την άμυνα στη ρακέτα όμως να μην είναι καλή (κάρφωμα ο Χάντερ) αλλά και η προσωπική στην άμυνα πάνω στον Χάρις που κρατούσε την ομάδα του μπροστά στο σκορ με 51-53. Ο Σπανούλης με γκολ φάουλ κρατούσε τον Ολυμπιακό στον πόντο (54-55) ωστόσο η είσοδος του Ουίλτζερ (καθώς και ο Πρίντεζης ήταν αρνητικός) έδωσε δικαίωμα στην ΑΕΚ να τον στοχεύει. Του πήραν σε ένα λεπτό 3 φάουλ και πέρασαν με 54-57 μπροστά και πάλι ωστόσο ο Σπανούλης (20 πόντους), που με τον Μιλουτίνοφ να τον στηρίζει σημείωσαν ένα επιμέρους 7-3 για να κάνουν το 61-60. Δεν είχαν διάρκεια και πάλι με το 3ο δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με 63-65. 

Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε καλά ούτε στο 4ο δεκάλεπτο επιτρέποντας στην ΑΕΚ με ένα επιμέρους 2-7 να φύγει μπροστά με 65-72, με τους Πάντερ και Χάρις. Η τάπα του Παπαπέτρου στον Χάρις έφερε και το γκολ φάουλ του Μακλίν - με τον Ολυμπιακό να θέλει να στοχεύσει εκεί- για το 70-72. Συνέχισε με σχήμα με τους δύο Παπ, μετά από λίγα λεπτά αποβλήθηκε με 5 φάουλ ο Μάντζαρης ωστόσο ο Ολυμπιακός δεν είχε συνέχεια. Η ΑΕΚ με βολές αύξησε στο 71-77, ο Στρέλνιεκς με τρίποντο μείωσε αλλά ο Τζέιμς απάντησε για το 74-80 στο 36΄. Ο Παπαπέτρου με 3/4 βολές, ο Στρέλνιεκς και ένα επιθετικό του Μιλουτίνοφ χρυσάφι (είχε προηγηθεί κι άλλο άστοχο λέι απ του Παπανικολάου) έκανα το 76-82… 81-83 με 2.11 να απομένουν για τη λήξη. Χάσανε τον Χάρις που βγήκε μόνος να καρφώσει και φάουλ από πίσω από τον Παπαπέτρου (81-84). Βγήκε η άμυνα στον Σπανούλη, το ίδιο στον Γκριν και στο 1.02 για τη λήξη ο Στρέλνιεκς έκανε το 82-84 με μία βολή. Ο Γκριν αστόχησε προ της άμυνας του Πρίντεζη, αλλά στα 38΄΄ ο Παπαπέτρου πήγε στον αιφνιδιασμό και αστόχησε. Ο Χάρις στα 14΄΄ έκανε το 82-86 και ο Στρέλνιεκς κέρδισε τρεις βολές σε σουτ τριών πόντων από τον Βασιλόπουλο στα 10΄΄ αλλά έδωσαν δύο βολές οι διαιτητές. 1/2 ο Λετονός (είχε χάσει 3 βολές στο ματς) και ο Τζέιμς με βολές έκανε το 83-88 για την ήττα.    

Τα Δεκάλεπτα: 23-26, 42-45, 63-65, 83-88.