Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Έως τις 15 του μηνός ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών, ενώ αμέσως μετά το σύστημα Taxis αναμένεται να ανοίξει τις "πύλες" του.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα να ολοκληρωθεί εντός δυο μηνών και όλοι οι νέοι πρόσθετοι φόροι, καθώς και ο νέος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, να καταβληθούν από τους υπόχρεους έως και τον Νοέμβριο.

Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΠΣ έχουν αρχίσει να «φορτώνουν» στα νέα έντυπα Ε1 όλα τα δεδομένα που αφορούν μισθούς, συντάξεις, τόκους καταθέσεων, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του.

Η βασικότερη διαφοροποίηση είναι η ενσωμάτωση των αλλαγών που αφορούν όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ώστε να τυγχάνουν πλέον των απαλλαγών που ισχύουν για τους έγγαμους φορολογούμενους.

Τα φυσικά πρόσωπα που απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους, εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Στους "χαμένους" συγκαταλέγονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, αφού με βάση αυξάνονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι συντελεστές φορολόγησης από το 11% για εισοδήματα έως και 12.000 ευρώ και από το 33% για τα επιπλέον ποσά, όμως μένει ακόμη να αποσαφηνιστεί το ύψος τους, αφού το αρχικό σχέδιο για συντελεστές 15% και 35% αντίστοιχα αποσύρθηκε λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε.

Αρνητικές είναι οι αλλαγές και για περισσότερους από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες ειδικά για όσους διατηρούν μπλοκάκια, δεδομένου ότι με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί φέτος θα πληρωθεί αυξημένη προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.