Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες  -εντός και εκτός συνόρων-  έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για το σκοπιανό.    Προειδοποίησε ότι η ΝΔ δεν θα δεχθεί να στηρίξει την οποιαδήποτε συμφωνία φέρει η κυβέρνηση. 

«Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους, απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι» δήλωσε κατά την περιοδεία του στη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Πέλλα.

«Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε» συνέχισε. Να το γνωρίζετε αυτό». Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη που είχε με τους τομεάρχες συμφωνήθηκε η ΝΔ να αποφασίσει την γραμμή που θα ακολουθήσει στην ψηφοφορία όταν και εάν έρθει η συμφωνία. Η απόφαση που θα ληφθεί από τα θεσμικά όργανα της ΝΔ θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα από όλους όπως ξεκαθάρισε.

Εάν δεν λυθεί το σκοπιανό «με όρους οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον» η κυβέρνηση  δεν θα πρέπει να προσβλέπει στην στήριξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.  

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι δεν είναι μόνο το όνομα, είναι οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του Κράτους αυτού με όλα τα Κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. «Και το τρίτο βέβαια που μας αφορά όλους πάρα πολύ, είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας» τόνισε. «Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.»  

Μυστική Διπλωματία  

Έντονος προβληματισμός υπάρχει στην Πειραιώς για τον τρόπο που η κυβέρνηση κάνει την διαπραγμάτευση για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα. Σχολιάζοντας την συνάντηση του Νίκου Κοτζιά  με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, στη Θεσσαλονίκη που έγινε γνωστή την τελευταία στιγμή, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Δεν ξέρουμε τι συζητάνε, δεν ξέρουμε για τι διαπραγματεύονται, δεν ξέρουμε τι έχουν δώσει, τι έχουν πάρει, δεν γνωρίζουμε τίποτα». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι  αντί να επιδείξει μια πραγματική προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, επιδίδεται σε μια μυστική διπλωματία, χωρίς να ενημερώνει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά και τον ελληνικό λαό για το πραγματικό διακύβευμα  αυτών των διαπραγματεύσεων.  

Γιατί η ταύτιση με Χ.Α;  

Η ΝΔ πήρε θέση και στην επίθεση στη Εκκλησία πηγών του υπ.Εξωτερικών -που δεν διέψευσε ο Νίκος Κοτζιάς-  περί συμπόρευσης της με την Χρυσή Αυγή. Ο Κυρ.Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για τις  δηλώσεις που περίπου ταυτίζουν οποιονδήποτε έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για το ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας με την άκρα Δεξιά και με πολιτικούς χώρους, οι οποίοι κινούνται εκτός του συνταγματικού τόξου.

«Τέτοιες απόψεις διχάζουν τους Έλληνες σε μια εποχή που χρειαζόμαστε εθνική ενότητα» τόνισε. «Εθνική ενότητα που είναι τόσο σημαντική για να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις στα μέτωπα  της εξωτερικής πολιτικής». Ο Κυρ.Μητσοτάκης δεν απαγόρεψε τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια. Την ίδια στιγμή η εθνική γραμμή που χαράχτηκε στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή για σύνθετη ονομασία erga omnes, για κάθε χρήση, έναντι όλων, έρχεται σε αντίθεση με τα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται με αίτημα να μην συμφωνηθεί ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία.  

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Εκκλησίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Εμείς είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του και τις θέσεις του με όποιον τρόπο κρίνει αυτός ότι είναι ο πιο κατάλληλος. Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται ανά πάσα στιγμή από την Κυβέρνηση του τόπου. Θα ήταν πολύ καλό η Κυβέρνηση να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Αυτό δεν έχει γίνει.»     

Πηγή:parapolitika.gr