Περικοπές στις συντάξεις έως και 15% ζητά το Δ.Ν.Τ., ενώ επαναφέρει το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ως προαπαιτούμενα για να βγει το ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, δείχνοντας τα δόντια του το Δ.Ν.Τ. απορρίπτει την ελληνική πρόταση, καθώς και την συμφωνία της Κυβέρνησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Η νέα "βόμβα" ταρακουνά συθέμελα την Κυβέρνηση, καθώς ήδη υπάρχουν δεκάδες μέτωπα με την πρόταση του ασφαλιστικού και ήδη εμφανίζονται τριγμοί στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος. Η ανησυχία είναι έκδηλη στο Μαξίμου και είναι χαρακτηριστικό της ανησυχίας το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση και κανένας σχολιασμός, μέχρι στιγμής για τις απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ. και την σκληρή στάση που δείχνει στην διαπραγμάτευση, μετά και από τις αποκαλύψεις της Huffington Post.

Η αμερικάνικη εφημερίδα σε δημοσίευμά της αναφέρει τις νέες απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ., κάτι που το Ταμείο δεν διέψευσε, όμως παρέπεμψε στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Jerry Rice, ο οποίος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι προτάσεις εξετάζονται και η διαδικασία αξιολόγησής τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ωστόσο η στάση του Δ.Ν.Τ. δημιουργεί ανησυχία στους ευρωπαίους διαπραγματευτές, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες. Επιπλέον οι πληροφορίες  αυτές επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης που εκφράστηκε στην Βουλή από τον πρωθυπουργό, ότι μεταξύ του κουαρτέτου των θεσμών υπάρχει διάσταση. Ο Αλέξης Τσίπρας βέβαια θέλησε να εμφανίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ταυτισμένο με τις θέσεις του Δ.Ν.Τ., για τους δικούς του πολιτικούς λόγους και να προβάλλει ότι η Κυβέρνηση έχει μέτωπο με τους εντός ή εκτός συνόρων ακραιφνείς νεοφιλελεύθερους.

Η στάση του Δ.Ν.Τ. όμως δείχνει ποιός είναι ο πραγματικός αντίπαλος της ελληνικής Κυβέρνησης. Εφόσον το Ταμείο τοποθετηθεί δημοσίως η Κυβέρνηση, θα επισείει τις σκληρές του θέσεις απέναντι στις κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται. Επιπλέον θα ζητήσει από την αντιπολίτευση να πάρει θέση, είτε κερδίζοντας την συναίνεσή της είτε εμφανίζοντάς την να συμπλέει με εκείνους που ζητούν περικοπές συντάξεων.

Το όλο θέμα πάντως αναδεικνύει την εσωτερική διάσταση και την αμφίθυμη στάση των θεσμών απέναντι στην Ελλάδα, καθώς δεν έχουν ακόμη δώσει δείγματα για το αν θα ακολουθήσουν μία συμβιβαστική τακτική ή θα αυξήσουν την πίεση, οδηγώντας την Κυβέρνηση σε αδιέξοδο, σε μία συγκυρία που υπάρχει έντονος κοινωνικός αναβρασμός και αντιδράσεις των κοινωνικών τάξεων που θίγονται από το ασφαλιστικό. Η θολή αυτή κατάσταση προκαλεί προβληματισμό και στην αξιωματική αντιπολίτευση, που επίσης σταθμίζει τα δεδομένα για την στάση που θα κρατήσει πολιτικά απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, όταν θα αρχίσει η πραγματικά σκληρή διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η Κομισιόν βλέπει θετικά την ελληνική πρόταση για το συνταξιοδοτικό και ανησυχεί ότι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις που ζητά το Δ.Ν.Τ., θα βλάψουν την οικονομία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό η ευρωπαϊκή πλευρά των διαπραγματευτών δείχνει προβληματισμένη, καθώς οι ενστάσεις του Ταμείου για το ασφαλιστικό όπως και το ότι ανοίγει πρόωρα θέμα μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας, μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την τελευταία φάση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.

 

 

Το δημοσίευμα της Huffington Post και ο ρόλος του Πολ Τόμσεν

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ελληνική κυβέρνηση και οικονομικοί παράγοντες έχουν συμφωνήσει σε έναν τρόπο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που επιδιώκουν οι διεθνείς πιστωτές. Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απορρίπτει τη συμφωνία και επιμένει ότι το βάρος των περικοπών πρέπει να βαρύνει τον μέσο Έλληνα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αντιταχθεί στα σχέδια της ελληνικής να αυξήσει τις εργοδοτικές εισφορές, προκειμένου να διασωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. Αν και το ΔΝΤ δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης , είναι γνωστό ότι απορρίπτει την  αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με το σκεπτικό ότι θα καταστήσει την ελληνική οικονομία λιγότερο ανταγωνιστική.

 

Η αδιαλλαξία του Ταμείου αποδίδεται από ορισμένους στον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, τον Πολ Τόμσεων. "Το ότι ο Τόμσεν διαδραματίζει έναν όχι και τόσο εποικοδομητικό ρόλο είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς. Η στάση του ΔΝΤ προκαλεί προβληματισμό και θέλει σαφώς είτε να βγει από το πρόγραμμα ή να τινάξει όλο το πράγμα στον αέρα", υποστήριξε η πηγή που επικαλείται η Huffington Post.

 

Οι πληροφορίες αυτές συνάδουν με την εκτίμηση όλων των ελλήνων διαπραγματευτών από το 2010 ότι ο Πολ Τόμσεν κρατά σταθερά μία εχθρική στάση απέναντι στην Ελλάδα αδιαφορώντας για την πραγματική αποτελεσματικότητα των προτάσεών του.