Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά την έκθεση «Αντιθέσεις» τα εγκαίνια της οποίας προγραμματίσθηκαν για την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 19:00.

Ο αστικός χώρος, σαν κοινωνική κατασκευή, διαμορφώνεται στην πορεία του ιστορικού χρόνου σύμφωνα με Αντιθέσεις, που εκφράζονται ως διαφορετικές θεωρήσεις και στρατηγικές, ιδιοποιήσεις και διεκδικήσεις, ενσωματώσεις και αποκλεισμοί.

Το πλήθος των ετερόκλητων στοιχείων και οι μετασχηματισμοί μέσα στον ιστορικό χρόνο της πόλης συνθέτουν την ιδιαιτερότητα του Πειραιά. Από την ίδρυση της τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι σήμερα, με ενδιάμεσο σταθμό την «επανίδρυση» τον 19ο αι., ποικίλες εκδοχές ταυτότητας συνυπάρχουν στην πόλη εξαιτίας του μεγάλου λιμανιού της που είναι μαζί πέρασμα, τόπος εγκατάστασης, καταφύγιο και ευκαιρία.

Η μοναδικότητα του Πειραιά, όπως και κάθε πόλης, δομήθηκε από τις κοινωνικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στην πορεία του χρόνου, εκφράζεται σήμερα στις γειτονιές που αλλάζουν ανάλογα με την ευημερία, την καταγωγή και τις ασχολίες των κατοίκων και καθρεφτίζεται στο σύνολο των ενεργητικών ατομικών και συλλογικών εντυπώσεων, ιδεών και συναισθημάτων των ανθρώπων της για αυτόν τον τόπο.

Η συγκρότηση της πόλης, η επικοινωνία και η συλλογικότητα συμβάδισαν διαχρονικά με τους κοινωνικούς, φυλετικούς και έμφυλους διαχωρισμούς, τις ταξικές ανισότητες και τις πολιτισμικές διαφορές. Από τους μέτοικους της αρχαιότητας στους πρόσφυγες του Μεσοπολέμου, από τους μεγαλοαστούς του 19ου αιώνα που «…με μια λέξη, διαμόρφωναν τον κόσμο σύμφωνα με τη δική τους εικόνα…» στον «όχλο» του λιμανιού του Πλάτωνα, από τα «καταγώγια» του 1920 στις ρωμαϊκές επαύλεις, από το Νεοκλασικισμό στην Ιπποδάμεια πολεοδομία η Αντίθεση στον Πειραιά υπήρχε πάντα για να αναπλάθει τους ανθρώπους και να ανανεώνει την ελπίδα για το μέλλον.

Η έκθεση έρχεται να συμπληρώσει τη βιογραφία της πόλης, ωστόσο δεν αποτελεί μία τυπική ιστορική καταγραφή. Η αφήγηση δομείται νοηματικά πάνω στην ιδέα της Antithesis και αναδεικνύει τις δυνάμεις, παλιές και νέες, που σχηματοποιούν διαχρονικά τις μορφές διαίρεσης της κοινωνίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31 Δεκεμβρίου 2018.