Νέες βαριές σκιές στην υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία έριξε η χθεσινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. Η υποεπιτροπή εκλήθη χθες να εγκρίνει μεταξύ άλλων διακρατική συμφωνία για εκποίηση υλικού στην Αργεντινή, η οποία, αν και ήταν σαφώς μικρότερης αξίας, είχε παρόμοια στοιχεία με αυτήν της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια αναφορά αρχηγού Οπλου ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε έπειτα από εκδήλωση ενδιαφέροντος ομολόγου Αργεντινής προκάλεσε την εύλογη ερώτηση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος φέρεται να ρώτησε αν συνέβη κάτι ανάλογο και με τη συμφωνία για τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση του στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν αρνητική και προκάλεσε περισσότερες απορίες στην αντιπολίτευση. «Δηλαδή για μια υπόθεση αξίας μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ εκδήλωσε ενδιαφέρον ολόκληρος αρχηγός Οπλου, ενώ για τα 66.000.000 ευρώ της Σαουδικής Αραβίας αποδεχθήκαμε κάποιον κατώτερο» σχολίασε αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Γεωργιάδης.
Το πολιτικό συμπέρασμα της χθεσινής συνεδρίασης είναι πως μετά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, η αντιπολίτευση αποσύρει την εμπιστοσύνη της από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για να χειριστεί ανάλογες υποθέσεις.

 

Παρά το γεγονός πως παραδοσιακά και από σεβασμό στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων η αντιπολίτευση στήριζε τέτοιες συμβάσεις, χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι δήλωσαν «παρών» στις συμβάσεις τόσο για εκποίηση υλικού στην Αργεντινή όσο και για απόκτηση ελικοπτέρων, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε τη συμφωνία για τα ελικόπτερα. «Μετά την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας το γυαλί της εμπιστοσύνης στον κ. Καμμένο ράγισε και δεν ξανακολλάει» είπε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Β. Κικίλιας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υποκρίνεται κανείς πως μπορεί να γίνεται συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλισμών για άλλες συμβάσεις όταν εκκρεμεί ένα θέμα που διερευνά και η Δικαιοσύνη, και υπενθύμισε το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κληθούν στις Επιτροπές Θεσμών και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην επίμαχη υπόθεση της Σ. Αραβίας.

«Η άρνηση της πλειοψηφίας στην ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος εξαναγκάζει τη ΝΔ για πρώτη φορά να δηλώσει “παρών” σε ψηφοφορία για εξοπλιστικά προγράμματα» είπε. Από τη συνεδρίαση δεν έλειψε η ένταση και συγκεκριμένα όταν ο κ. Καμμένος άφησε ξανά αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά για την εύρεση πολεμικού υλικού της εταιρείας του Βασίλη Παπαδόπουλου στα χέρια του ISIS. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Θεοχαρόπουλος της ΔΗΣΥ έλαβε τον λόγο καλώντας τον υπουργό να σταματήσει να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα και να απαντήσει επιτέλους σε μείζονα ερωτήματα.
  

Πηγή:parapolitika.gr