Στη γραμμή Φίλη, Κυρίτση και Σκουρλέτη σχετικά με την ματαίωση της πώλησης των όπλων στη Σαουδική Αραβία τάσσεται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι φωνές στο ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τις ενέργειες του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Φαίνεται ότι το ρήγμα στην κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση Καμμένου και την πώληση των όπλων στη Σαουδική Αραβία με χειρισμούς που παραμένουν θολοί διευρύνεται αφού τα κυβερνητικά στελέχη ένα-ένα διαφοροποιούνται από την γραμμή του Μαξίμου, που φαίνεται να ενδίδει σε πιέσεις προκειμένου να επιχειρήσει να καλύψει για άλλη μια φορά τον Πάνο Καμμένο.
 
Στις φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν τη διαφωνία τους με την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία εντάθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Νίκος Ξυδάκης.

«Διαχρονικά η Ελλάδα δεν είχε ευθεία εμπλοκή με τις ένοπλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Ίσως καλύτερα που ματαιώθηκε αυτή η πώληση» είπε ο κ. Ξυδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα ο κ. Παπαχριστόπουλος στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον Πάνο Καμμένο, σημείωσε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνα δεν είχε ανάγκη να τον υπερασπιστεί ο πρωθυπουργός, ενώ ούτε ο ίδιος ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κατάφερε να δώσει εξήγηση για τον ρόλο του μεσάζοντα, Βασίλη Παπαδόπουλο, σημειώνοντας ότι «δεν πιστοποιήθηκε από τους Σαουδάραβες ως μεσάζοντας αλλά ως… άνθρωπος που θα μπορούσε να ολοκληρώσει αυτή τη συμφωνία» σε αντίθεση μάλιστα πολλά από τα κυβερνητικά στελέχη ο κ. Παπαχριστόπουλος εκτιμά ότι η συμφωνία της πώλησης των όπλων  είναι σε εξέλιξη και ότι θα ολοκληρωθεί».
 
Αντάρτικο
Έντονες είναι όμως και η αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.
Μετά τον Νίκο Φίλη που ζήτησε να ακυρωθεί η προβληματική συμφωνία, πρόταση με την οποία συμφώνησε ο Γιώργος Κυρίτσης, ήρθε να προστεθεί και η ενόχληση του Πάνου Σκουρλέτη, για να ακολουθήσει σήμερα και η τοποθέτηση του Νίκου Ξυδάκη.
 
 Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ): καλύτερα που ματαιώθηκε η πώληση όπλων

Σύμφωνα με τον Νίκο Ξυδάκη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος,  «η συμφωνία εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι έχει ματαιωθεί καθώς δεν κατέθεσαν (σ.σ. οι Σαουδάραβες) τα χρήματα» προσθέτοντας ότι ένας παράγοντας ήταν και οι ανακατατάξεις στη Σαουδική Αραβία.
Για τον ίδιο, πάντως, «δεν υπάρχει κάποια σκιά στην υπόθεση αυτή. Υπάρχουν αποφάσεις σύμφωνα με τις εξηγήσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, εδόθηκαν εξηγήσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην επιτροπή εξοπλισμών έχει γίνει διεξοδικά αυτή η συζήτηση».
 Σκουρλέτης:» Δεν μπορεί μια χώρα να πουλάει οπλισμό αδιαφορώντας για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός»
Μιλώντας στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών είπε χαρακτηριστικά: «προφανώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τον πλεονάζοντα εξοπλισμό της, ωστόσο θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε τέτοιου είδους κινήσεις, καθώς δεν μπορεί μια χώρα με το μέγεθος της Ελλάδας να πουλάει οπλισμό αδιαφορώντας για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός».
 
 Φίλης: Να ακυρωθεί η πώληση
 

Πρώτος πέταξε την ρουκέτα ο κ. Νίκος Φίλης με δημόσια δήλωσή του όπου μεταξύ άλλων και ενόψει της συζήτησης που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα επισημαίνει πως «είναι, καλό που θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στο ζήτημα του σκανδάλου που θέτει η αντιπολίτευση, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Θα είναι όμως απείρως καλύτερο, να ακυρωθεί η πώληση όπλων» εξηγώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας θα συμμετάσχει σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς με εξόντωση αθώων ανθρώπων.
«Τη Δευτέρα, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου στην ανολοκλήρωτη ακόμη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω διακρατικής συμφωνίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι απαντήσεις θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες» τονίζει αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων για να ρίξει το «καρφί» στην συνέχεια: «Από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται παναθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή».
 
Κυρίτσης: Συμφωνώ με τον Φίλη


Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Γιώργος Κυρίτσης με ανάρτησή του στο Facebook εξέφρασε την «απόλυτη» συμφωνία του με την πρόταση που έκανε ο Νίκος Φίλης.
Οι τοποθετήσεις αυτές, να σημειωθεί, ότι προκαλούν «πονοκεφάλους» στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αφού όχι μόνο τα αντάρτικο φαίνεται να διευρύνεται τόσο εντός της κυβέρνησης, όσο και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διαφαίνεται ξεκάθαρα πια η  γραμμή των διαφωνούντων για ρήξη μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.