Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή, οι ψηφοφόροι της Δημοκρατικής Παράταξης για να αναδείξουν τον αρχηγό του νέου φορέα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 08:00 και θα διαρκέσει έως τις 20:00. Ειδικά για την περιοχή της Αθήνας, οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές έως και τις 21:00, λόγω της διεξαγωγής του Μαραθώνιου της Αθήνας.

Η εκλογή αρχηγού αποτελεί το πρώτο μεγάλο και καθοριστικό βήμα για την επανένωση και ανασυγκρότηση του χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη συνολική αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη. Επιπλέον, ο στόχος για πολλούς λόγους είναι και εθνικός, καθώς η επιτυχής ολοκλήρωση του εγχειρήματος για τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα, θα είναι μια θετική εξέλιξη για το πολιτικό σύστημα που θα ωφελήσει και την ίδια τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς είναι (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι κκ. Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.
Αρχηγός του νέου φορέα θα εκλεγεί όποιος από τους εννιά διεκδικητές συγκεντρώσει το 50% +1 των έγκυρων ψηφοδελτίων. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, αλλά και τις πολιτικές εκτιμήσεις, η μάχη αναμένεται να κριθεί στον β' γύρο, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, ανάμεσα στους επικρατέστερους του α΄γύρου.

Κοινό στοίχημα όλων των υποψηφίων η συμμετοχή

Η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες είναι για όλους το μεγάλο στοίχημα. Όσο μεγαλύτερη, τόσο μεγιστοποιείται η επιτυχία του εγχειρήματος, ισχυροποιείται η αποδοχή του προέδρου του νέου φορέα και περιορίζονται τα περιθώρια κινήσεων ικανών να οδηγήσουν την επόμενη μέρα σε φυγόκεντρες τάσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Νίκο Αλιβιζάτο κανείς δεν θα εγκαταλείψει το καράβι αν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, προσθέτοντας πώς με μόνο 50 ή 70 χιλιάδες πολλοί θα μπουν σε δεύτερες σκέψεις.

Η συμμετοχή αναμένεται να επηρεάσει και το τελικό αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης στις κάλπες, μειώνεται η δύναμη των μηχανισμών και αυξάνεται η δύναμη των πολιτών που βρίσκονται «εκτός των κομματικών τειχών», κάτι που θα μπορούσε να σημάνει και πιθανές ανατροπές στα αποτελέσματα των εκλογών. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής είναι ανοιχτό, κυρίως για τη 2η θέση, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να ανέρχεται πέριξ του 20%. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι πάντως είχαν ήδη ψηφίσει 50.000 πολίτες γεγονός ποθ προκάλεσε  ικανοποίηση στα στελέχη της παράταξης. 

Πηγή: parapolitika.gr