Για όλους και για όλα μίλησε η βουλευτής με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ εκλογική περιφέρεια του Πειραιά Γεωργία Γεννιά η οποία παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο peiraiasnews.gr και στο δημοσιογράφο Παναγιώτη Φωτεινό.

Η κ. Γεννιά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούν την επικαιρότητα και όχι μόνο, μίλησε για πιθανές συγκλήσεις με την κεντροαριστερά, τη ρύπανση στον κόλπο του Σαρωνικού, το τεράστιο θέμα που έχει προκύψει με τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη αλλά και τη σχέση της με την ομάδα του Ολυμπιακού  

Πώς σχολιάζετε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, σχετικά με την ψήφιση της απλής αναλογικής και την εφαρμογή της τόσο στις εθνικές εκλογές, όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η απλή αναλογική αποβλέπει στην πιστή αποτύπωση της λαϊκής βούλησης, είτε αυτό αφορά στις εθνικές εκλογές, είτε στις εκλογές της Τ.Α.  Η καθιέρωση ενός τέτοιου πάγιου εκλογικού συστήματος, που δίνει τη δυνατότητα εκπροσώπησης όλων των υπαρκτών πολιτικών δυνάμεων και τάσεων, που παίρνουν μέρος στις εκλογές, είναι η βασική θέση μιας αριστερής, προοδευτικής κυβέρνησης, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πιστεύω ότι πρόκειται για μια αναγκαία και ώριμη πλέον μεταρρύθμιση, που θα οριστικοποιηθεί μέσα από έναν ευρύτερο διάλογο με τους φορείς της Τ.Α.

Όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τέτοιες ευρύτερες συνθέσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να επιτυγχάνονται συναινέσεις και συνεννοήσεις, για να προχωρήσει η Τ.Α, ειδικότερα και ο τόπος μας, γενικότερα.

Θεωρείτε πως υπάρχει περιθώριο σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά;

Το ενδεχόμενο σύγκλισης  του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά, ως αυτόνομων και αυτοτελών υποκειμένων και φυσικά στο πλαίσιο προγραμματικών συμφωνιών, θα μπορούσε να επιτευχθεί. Μάλιστα, η διάκριση ανάμεσα στις συντηρητικές και προοδευτικές δυνάμεις θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, ειδικά τώρα που η χώρα μας σταδιακά βγαίνει από την πίεση των μνημονίων και εισέρχεται σε έναν δρόμο κανονικότητας. Όμως, η σύγκλιση αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται χρόνο και δουλειά, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά των υπολοίπων προοδευτικών δυνάμεων, των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Από τη μία, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες σύγκλισης (τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο), από την άλλη η κεντροαριστερά θα πρέπει να σταματήσει να φλερτάρει με το ενδεχόμενο μιας νεοφιλελεύθερης συμμαχίας, στην προσπάθειά της να δικαιώσει το αμαρτωλό μνημονιακό παρελθόν της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, που κατέστρεψε τη χώρα και καταβαράθρωσε το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, όμως, πιστεύω ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξακολουθεί να βρίσκεται στην πορεία συστράτευσης και σχεδόν ταύτισης με τη ΝΔ, στάση που έχει επιλέξει από το 2012 και δεν έχει αποκλίνει μέχρι σήμερα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όχι, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης μαζί της.

Κάνετε συχνά περιοδείες στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Ποιο πιστεύετε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών αυτών;

Oυδέποτε στο παρελθόν υπήρξε συγκροτημένη νησιωτική πολιτική από τις κυβερνήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα των νησιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα νησιά αντιμετωπίζονταν όπως και η ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα των κατοίκων τους. Για αυτό και βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο της νησιωτικής Πολιτικής ώστε να δώσει λύσεις σε καίρια ζητήματα που χρονίζουν, όπως οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις τους, η μεταφορά των απορριμμάτων και γενικότερα η οικονομική και παραγωγική τους ανασυγκρότηση.

Μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους των νησιών είναι και το θέμα της υγειονομικής κάλυψης. Ήδη, μετά από πρωτοβουλίες, τόσο του δημάρχου, όσο και προσωπικές, με συναντήσεις που είχαμε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη και την υφυπουργό Οικονομικών, κ. Παπανάτσιου, παραχωρήθηκε το πολυδύναμο Ιατρείο Σπετσών στο δήμο και έχουν αρχίσει ήδη οι ενέργειες αποκατάστασης και αναβάθμισής του. Στελεχώθηκε και ενδυναμώθηκε σημαντικά το Κέντρο Υγείας Γαλατά Τροιζηνίας, ενώ ύστερα από σχετική ερώτησή μου στη Βουλή, δρομολογείται η μετατροπή του Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου σε Πολυδύναμο.

Προβλήματα υπήρχαν και στη στελέχωση των σχολείων των νησιών. Όμως, τα δύο τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί λύση σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, έτσι ώστε πλέον να μην υπάρχει κανένα κενό σε εκπαιδευτικό προσωπικό, βιβλία και αναλώσιμα.

Επίσης, προτεραιότητα δίνουμε στην αξιοποίηση της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, προκειμένου να ενισχυθούν τα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα του νησιού, με απώτερο σκοπό την ευρύτερη τουριστική του ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι των νησιών είναι εκείνοι που ιεραρχούν τις ανάγκες τους και μας υποδεικνύουν για ποια προβλήματα πρέπει να διεκδικήσουμε άμεσα λύσεις. Για αυτό και η παρουσία μου στα νησιά είναι συνεχής και θα παραμείνει.

Αυτό το καλοκαίρι βρεθήκατε στα νησιά που επλήγησαν από πυρκαγιές. Τι πιστεύετε πως πρέπει να κάνει η Πολιτεία για τους πυρόπληκτους;

Τα νησιά που επλήγησαν από πυρκαγιές ήταν οι Σπέτσες, όπου η φωτιά αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά και τα Κύθηρα, όπου εκεί από τα 260.000 στρέμματα κάηκαν περίπου 20.000 με τις καταστροφές να αφορούν σε ελιές, μελίσσια και ζώα.

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αποστόλου, έχουμε κάνει περιοδεία στις πληγείσες περιοχές και δεσμεύτηκε για τις αποζημιώσεις των παραγωγών. Από την πλευρά τους, η Περιφέρεια και ο δήμος έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να δικαιωθούν και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι.

Τέλος, οριοθετήθηκαν οι περιοχές που κάηκαν, κηρύχθηκαν οι εκτάσεις ως αναδασωτέες, με εξαίρεση των νόμιμων χρήσεων, ενώ οι αναδασωτέες εκτάσεις εισάγονται άμεσα στους δασικούς χάρτες, προκειμένου να προστατευθούν από αυτούς που ευελπιστούν στην καταπάτησή τους.

Πιστεύετε ότι η αντιμετώπιση της μεγάλης ρύπανσης του Σαρωνικού από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη», ήταν επαρκής  ή υπήρξαν λάθη και παραλείψεις;

Πρόκειται για ένα δυσάρεστο ατύχημα που στην Ελλάδα δεν έχει ξανασυμβεί σε τέτοια έκταση, με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ωστόσο, υπήρξε άμεση κινητοποίηση από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και αξιοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα μέσα του Λιμενικού Σώματος, το οποίο έδειξε έντονα αντανακλαστικά στο να συντονίσει και να προωθήσει άμεσα τη διαδικασία του περιορισμού των επιπτώσεων από τη ρύπανση. Ήδη, η άμεση επίτευξη της στεγανοποίησης του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου, οδήγησε και στην άμεση διαδικασία απάντλησης του πετρελαίου, ενώ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ζητήθηκε η συνδρομή της διεθνούς Οργάνωσης EMSA, με τον ειδικό εξοπλισμό που έχει εγκαταστήσει σε πλοίο που βρίσκεται στη χώρα μας και συμμετέχεις στις επιχειρήσεις απορρύπανσης της θάλασσας.

Για το θέμα η Εισαγγελία διενεργεί προανάκριση και θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες και νομικές διαδικασίες, προκειμένου να επιβληθούν οι ποινές στους υπαίτιους.

Πρόσφατα σας είδαμε να παίρνετε θέση δημόσια υπέρ του Ολυμπιακού. Τι σημαίνει για εσάς ο Ολυμπιακός;

O Oλυμπιακός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο για όλη την Ελλάδα, πόσο μάλλον για τον Πειραιά.  Αξίζει το σεβασμό όλων μας και έχουν αναγνωριστεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, οι επιτυχίες και το μεγαλείο του Συλλόγου. Ο Ολυμπιακός είναι μια ιστορία που έχουν γράψει οι: Γλύκας, Γκαϊτατζής, Υφαντής, Τσαλουχίδης, Σιδέρης και τόσοι ακόμα, ενώ συνεχίζουν να γράφουν οι νεότεροι.   Έχω δηλώσει επανειλημμένα την πάγια θέση μου να υπερασπίζομαι και να είμαι δίπλα στα αθλητικά σωματεία του Πειραιά, όποτε χρειάζονται τη στήριξή μου. Ολυμπιακός και Πειραιάς είναι δύο έννοιες άρρητα συνδεδεμένες.

Πιστεύετε πως ο κ. Καμμένος πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη;

Για το θέμα αυτό εξηγήσεις έχει δώσει τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και ο ίδιος ο κ. Καμμένος. Από εκεί και πέρα τον τελευταίο λόγο έχει η ελληνική Δικαιοσύνη και ο ελληνικός λαός.

Κυρία Γεννιά, προέρχεστε από το χώρο της Εκπαίδευσης.  Θεωρείτε ότι το τελευταίο νομοσχέδιο για την Παιδεία δίνει λύση στα χρόνια προβλήματα;

Ως κυβέρνηση θέλουμε να δημιουργήσουμε το σχολείο του μέλλοντος. Σχολείο που θα αναδείξει αρετές και θα υπερβεί τα ελαττώματα, που θα ευνοεί την πρωτοβουλία και την έρευνα, θα ενθαρρύνει το διάλογο και τη δημιουργικότητα. Πιστεύω ότι το νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, αλλά και όλες οι ενέργειες των τελευταίων χρόνων, οδεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Επενδύουμε στην Παιδεία και την εκπαίδευση, γιατί είναι το μέλλον και η ελπίδα της χώρας μας. Αυτό το λέω όχι μόνο ως εκπαιδευτικός, αλλά και ως μητέρα ενός παιδιού που αγωνιά και αγωνίζεται για το μέλλον του.